Brățări ”cu cip” pentru agresori. Infractorii vor fi monitorizați prin GPS, conform legii

Dată publicare: 21-04-2021 14:06
Dată actualizare: 21-04-2021 14:50


bratara electronica

Deputaţii au adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege privind monitorizarea persoanelor condamnate cu ajutorul unui dispozitiv electronic.

Potrivit Agerpres, este vorba despre un dispozitiv electronic de supraveghere mobil, care se montează pe glezna persoanelor supravegheate.

Prin excepţie, acest dispozitiv se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.

”Legea vine în sprijinul victimelor, lăsate până acum singure în fața agresorului, va ajuta victimele violenței domestice care trec prin cea mai periculoasă perioadă, cea care urmează momentului în care denunță agresorul”, afirmă deputatul USR PLUS Iulian Lorincz, potrivit unui comunicat.

În urmă cu câteva zile, senatorul PNL Alina Gorghiu afirmă că, prin brăţările electronice pentru agresori, România se va îndepărta de realitatea ultimilor cinci ani, când 30-40% din ordinele de protecţie pentru victimele violenţei domestice au fost încălcate.

"Am depăşit încă o etapă semnificativă pentru o legislaţie sănătoasă în domeniul violenţei domestice. Cât de curând, agresorii vor purta brăţări electronice care le vor monitoriza mişcările prin GPS. (...) Victimele violenţei domestice nu vor mai trebui să trăiască în teamă! Dacă un ordin de protecţie a fost emis, atunci nu va fi încălcat.", scria Gorghiu pe Facebook, potrivit Agerpres.

Ea a explicat că brăţările electronice vor fi integrate într-o infrastructură naţională, sub numele de Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME).

"Atunci când se emite un ordin de protecţie, persoana supravegheată va primi o brăţară electronică care îi va monitoriza mişcările prin GPS. Dacă va depăşi limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secţiile de poliţie, pentru ca intervenţia să fie cât mai rapidă. Şi victima va avea asupra sa o brăţară electronică, pentru ca Poliţia să o poată găsi şi alerta. 'Brăţările electronice' vor schimba radical regulile jocului în domeniul legislaţiei protecţiei victimelor domestice.", mai spunea senatorul PNL.

Ea a precizat că, după promulgare, legea intră în faza-pilot, cu costuri estimative în valoare de 3.490.000 de euro.

"Un preţ mic pentru siguranţa cetăţenilor noştri vulnerabili! Prioritatea noastră în prima etapă sunt victimele violenţei domestice, însă monitorizarea electronică îi va include ulterior şi pe inculpaţii arestaţi şi pe cei aflaţi sub control judiciar. Iar, în 2025, platforma va deveni pe deplin operaţională! Brăţara electronică este una dintre cele mari reuşite pentru combaterea violenţei domestice din România şi, implicit, pentru justiţia din ţara noastră. Mă bucur că ea s-a realizat cu majoritatea de dreapta din Parlament, aceasta fiind şi o dovadă că, în afară de teme care ţin de pandemie, ne ţinem de cuvânt să facem legi bune, aplicabile în folosul tuturor românilor", a menţionat Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Senatului.
 

 

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO