S-a ajuns la un acord. Ce a discutat Marcel Ciolacu cu reprezentanții băncilor despre limitarea plăților în numerar
Comisioanele bancare nu vor crește, dă asigurări premierul Marcel Ciolacu, după o discuție avută luni seară cu reprezentanții băncilor.
Asta, deși unele instituții financiare își anunțaseră clienții că vor majora comisioanele pentru tranzacțiile cu numerar în 2024. Acum, bancherii au fost mai reținuți și nu au oferit detalii despre recenta întâlnire de la Guvern.
După ce Guvernul a impus noi plafoane la folosirea cash-ului, adică a banilor în numerar, unele bănci au anunțat că vor majora din 2024 comisioanele pentru firme și populație. Este cazul operațiunilor la ghișeu pentru retragerile ori depunerile de numerar. În acest context, premierul i-a chemat pe reprezentanții băncilor la discuții.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marcel Ciolacu, prim-ministru: „Este o problemă la micii întreprinzători cu plăţile cash, să nu se facă cozi interminabile la bancă, cred că nimeni nu-şi doreşte acest lucru, de asta vreau să stau de vorbă şi cu IMM-urile. Şi cred că pe grupe de produse, adică electrocasnice, lucruri necesare în gospodărie, să nu îngreunăm viaţa oamenilor.”
Într-o postare pe Facebook, Marcel Ciolacu anunță că a ajuns la un acord cu asociația băncilor și nu vor crește comisioanele nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice.
Asociația băncilor a transmis doar că, în urma întâlnirii, va reveni cu detalii.
Gabriela Folcuț, asociația băncilor: „Marți dimineață vom transmite un comunicat de presă cu mai multe detalii. Bancile nu au majorat comisioanele aferente tranzacțiilor."
Comisioanele la operațiunile cu cash existau și până acum, iar ele au crescut pe măsură ce băncile au început să desființeze din ghișee și să-i îndrepte pe clienți spre operațiunile online.
Pe de altă parte, inflația mare din ultimii ani a făcut ca Banca Națională să tipărească mai mulți bani. Avem în prezent în circulație 108 miliarde de lei, cu 14% mai mult față de acum doi ani.
Asta a atras atenția autorităților, care au decis să limiteze plățile cash ca măsură antievaziune fiscală. Intenția este de urmărire a banilor folosiți în economia neagră și de fiscalizare a lor, potrivit Guvernului.
Oficialii spun că nu e vorba de interzicerea folosirii cash-ului, pentru că oamenii vor putea în continuare să strângă bani în numerar și să-i păstreze.
Măsura, care intră în vigoare la 11 noiembrie, spune că putem plăti cash, zilnic, dar până la suma de 1000 de lei, produse și servicii de la televizoare până la afterschool-ul copiilor.
Pe de altă parte, companiile nu pot face încasări cash mai mari de 50.000 de lei zilnic. Între două persoane fizice, limita e de 10.000 de lei.
Dar între companii, plafonul e de 1.000 de lei. O altă prevedere - o firmă nu vă putea plăti o persoană cu mai mult de 5.000 de lei cash zilnic.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, marcel ciolacu, cash, plata card bancar, numerar,
Dată publicare:
06-11-2023 19:31