România trimite soldați să lupte cu rebelii Houthi. Klaus Iohannis cere aprobare în acest sens de la Parlament
Președintele Klaus Iohannis a transmis către Parlament o cere pentru aprobarea participării militarilor români la operațiunile militare SUA și UE împotriva rebelilor Houthi.
Potrivit unui document aflat la Biroul Reunit Permanent al Parlamentului, președintele Iohannis a aprobat participarea a ”până la 5 militari români” la Operaţia de Securitate maritimă a Uniunii Europene EUNA VFOR ASPIDES, în vederea asigurării libertăţii de navigaţie în Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaţionale din Marea Roşie, Marea Arabiei şi Golful Persic.
De asemenea, președintele solicită aprobarea Parlamentului României pentru participarea Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN (OPG), sub comanda SUA, în zona de responsabilitate din Marea Roşie, Golful Aden şi teritoriul statului Bahrain, începând cu anul 2024, cu până la 3 militari.
Din noiembrie 2023, rebelii Houthi au efectuat zeci de atacuri în Marea Roşie şi în Golful Aden, prin care trece 12% din comerţul mondial. Pretinzând iniţial că vizează nave legate de Israel, ei şi-au extins apoi ţintele la nave asociate cu Statele Unite şi Regatul Unit, ca represalii la loviturile efectuate în ianuarie de Washington şi Londra împotriva poziţiilor lor din Yemen.
Rebelii pretind că acţionează în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, devastată de un război sângeros între Israel şi gruparea palestiniană Hamas.
Aceste atacuri au dus la creşterea costurilor de asigurare pentru navele care tranzitează Marea Roşie şi au determinat multe companii de transport maritim să prefere trecerea mult mai lungă prin jurul vârfului sudic al continentului african.
Washingtonul, principalul aliat al Israelului, a înfiinţat în decembrie o coaliţie multinaţională pentru a "proteja" traficul maritim, dar nu a reuşit să oprească atacurile.
Textul integral al documentului președintelui Klaus Iohannis:
”Pe fondul conflictului din Fâşia Gaza şi al intensificării acţiunilor grupării rebele yemenite Al-Houthi asupra unor obiective şi interese relaţionate Israelului, inclusiv asupra traficului comercial maritim din Marea Roşie, situaţia de securitate din zona coastelor yemenite şi a Strâmtorii Bab-al-Mandeb s-a deteriorat constant, cu repercusiuni negative la nivelul economiei europene şi mondiale.
În acest context, la data de 18 decembrie 2023, Statele Unite ale Americii şi-au asumat intervenţia împotriva rebelilor Al-Houthi prin lansarea Operaţiei maritime de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN (OPG) şi au adresat comunităţii internaţionale un apel pentru implicare în rezolvarea situaţiei de securitate din Marea Roşie prin participarea cu personal de stat major şi capabilităţi navale, precum şi prin intensificarea schimbului de informaţii.
Totodată, la data de 29.01.2024, Uniunea Europeană a iniţiat demersuri pentru lansarea unei operaţii pentru asigurarea libertăţii de navigaţie în contextul acestei crize, în strânsă cooperare cu Operaţia maritimă de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN. În acest sens, a fost aprobat Conceptul de Gestionare a Crizei pentru o nouă Operaţie maritimă, EUNA VFOR ASPIDES, având ca obiectiv protejarea securităţii maritime pe principalele rute de navigaţie din Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaţionale din Marea Roşie, Marea Arabiei şi Golful Persic.
Operaţia EUNA VFOR ASPIDES s-a lansat la data de 19.02.2024, cu ocazia reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene.
EUNAVFOR ASPIDES va lucra în strânsă colaborare cu conducerea Grupării Multinaţionale de Forţe, dislocată în Marea Roşie şi Golful Aden, precum şi cu Operaţia maritimă a Uniunii Europene dedicată contribuţiei la securitatea maritimă în vestul Oceanului Indian ş1 în Marea Roşie (EUNAVFOR ATALANTA).
În acest context, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituţia României şi ale Legii nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu modificările şi completările ulterioare, la propunerea Prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, am aprobat participarea Armatei României la Operaţia de Securitate maritimă a Uniunii Europene EUNA VFOR ASPIDES, în vederea asigurării libertăţii de navigaţie în Strâmtoarea Bab-al-Mandeb, Strâmtoarea Ormuz, apele internaţionale din Marea Roşie, Marea Arabiei şi Golful Persic, începând din anul 2024, cu până la 5 militari.
De asemenea, în baza prevederilor art. 7 alin. (2) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, cu modificările şi completările ulterioare, solicit aprobarea Parlamentului României pentru participarea Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie PROSPERITY GUARDIAN (OPG), sub comanda SUA, în zona de responsabilitate din Marea Roşie, Golful Aden şi teritoriul statului Bahrain, începând cu anul 2024, cu până la 3 militari.
Participarea personalului la această operaţie, în cadrul comandamentului dislocat pe teritoriul statului Bahrain, se va face ulterior reglementării statutului juridic al militarilor români pe teritoriul acestui stat.
Fondurile financiare necesare participării la misiuni sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale în anul 2024”.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, armata, soldati, houthi, yemen, rebeli,
Dată publicare:
16-04-2024 14:21