România are doi vicepreședinți în Parlamentul European. Gabriela Firea, la primul mandat: Nu consider că este o retrogradare
La Strasbourg, în Franța, europarlamentarii și-au preluat mandatul pentru următorii cinci ani. Printre ei, și cei 33 de deputați români.
În prima zi a sesiunii plenare a fost realeasă Roberta Metsola în funcția de președinte al Parlamentului European, cu o majoritate covârșitoare.
România are doi vicepreședinți, din grupuri politice diferite.
Cei 720 de europarlamentari aleși la începutul lunii iunie s-au reunit la Strasbourg în sesiune plenară. În cea de-a 10-a legislatură, sunt 33 de deputați români, 15 dintre ei aflați la primul mandat.
Printre aceștia, Gabriela Firea, care a fost îndrumată de colega de partid, Maria Grapini, aflată la al treilea mandat. Cele două fac parte din S&D, adică Alianța Socialiștilor și Democraților, unde România are 11 deputați.
Printre ei, și Victor Negrescu, candidatul S&D pentru funcția de vicepreședinte.
Gabriela Firea, europarlamentar: „Mi-aș dori ca românii să înțeleagă mai mult importanța activității noastre la Parlamentul European, nu doar că sunt niște joburi politice care sunt ceva mai bine plătite față de cele din țară. Nu consider că este o retrogradare, ci dimpotrivă, a lucra în Parlamentul European este o onoare.”
Din gruparea Popularilor Europeni fac parte 10 deputați de la PNL. Printre ei, Virgil Popescu, fost ministru al Energiei, alături de Rareș Bogdan și Siegfried Mureșan.
Adina Vălean și-a dat demisia din funcția de comisar european pentru a-și prelua mandatul de europarlamentar.
Se află la al cincilea mandat. Este singura femeie din delegația românilor de la PNL. De altfel, România a trimis în Parlamentul European doar 6 femei, una dintre cele mai dezechilibrate reprezentări dintre țările Uniunii Europene.
Adina Vălean, europarlamentar: „Când există o delegație dezechilibrată ca număr, sunt multe poziții pe care nu le pot obține pentru că nu există o balanță de gen.”
USR-ul are doi deputați care nu au mai fost prezenți până acum în Parlamentul European. Dan Barna și Vlad Voiculescu și-au preluat astăzi și ei mandatul. Cei doi fac parte din Renew, alături de deputatul Eugen Tomac.
Vlad Voiculescu, europarlamentar: „Eu sunt în Bruxelles de mai bine de o lună. Practic, toate negocierile s-au întâmplat sau se vor întâmpla în următoarea săptămână.”
România are și un independent, pe Nicu Ștefănuță, candidatul grupului Verzilor pentru funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. În prima zi de sesiune, a adus-o în plen și pe fiica lui de 4 ani.
Nicu Ștefănuță, europarlamentar: „Am venit cu cea mică în parlament pentru că am lipsit foarte mult în campanie. Am fost în stradă șase luni non-stop și vreau să vadă ce face tatăl ei.”
România mai are doi deputați UDMR, care fac parte din gruparea popularilor europeni, și opt deputați de extremă dreaptă.
Cei șase de pe listele AUR s-au afiliat la ECR, conservatorii și reformiștii europeni, însă cei doi europarlamentari de la SOS România nu au fost primiți în nicio grupare extremistă din Parlament.
Europarlamentarul Diana Șoșoacă a mers la prima ședință în port popular și cu năframă pe cap.
A votat împotriva Robertei Metsola pentru președinția Parlamentului European și a scris mai multe mesaje negative pe buletinul de vot.