Revolta alesilor incompatibili. Politicienii USL intrati in vizorul ANI ameninta cu proteste
Primari si presedinti de consilii judetene ai USL din toata tara se pregatesc de proteste. Alesii sunt deranjati ca o parte dintre ei au intrat in vizorul Agentiei Nationale de Integritate.
Inspectorii au descoperit ca edilii conduc nu doar orasele, ci si societati comerciale sau regii care primesc bani de la bugetul local.
"Trebuie modificata legea si anulate toate dosarele din justite", cer respectivii. Iar cei doi lideri USL au si discutat subiectul marti dupa-amiaza.
Alegeri 2024
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
15:43
Referendumul din București, 24 noiembrie 2024. Ce întrebări vor fi pe buletinele de vot și ce urmărește Nicușor Dan
Primar al Buzaului din 1996, Constantin Boscodeala este acuzat de inspectorii ANI ca este si membru intr-o societate comerciala aflata in subordinea sa. Primarul e, insa, de alta parere.
Constantin Boscodeala, primarul Buzaului: "Nu cred ca e bine sa insarcinam pe altcinea care nici nu se pricepe si nu cunoaste toate problemele sa ne reprezinte in aceste sedinte".
Incompatibil cu functia ar fi si primarul Sibiului. ANI a cerut parchetului cercetarea lui Klaus Johannis pentru ca a semnat un contract intre primarie si o tipografie detinuta de Forumul Democrat al Germanilor, condus tot de el.
Klaus Johannis, primarul Sibiului: "Conflictul de interese ar fi putut sa apara in masura in care as fi avut un beneficiu din acest contract ori nici nu poate fi vb de asa ceva".
Si presedintele Consiliului Judetean din Calarasi va fi invitat la parchet. ANI il acuza pe liberalul Raducu Filipescu de abuz in serviciu si conflict de interese. In 2009 si 2010, edilul a locat din bugetul local peste 1 milion de lei pentru doua asociatii de dezvoltare intracomunitara unde este sef.
Reprezentantii Asociatiei Comunelor din Romania sustin ca incompatibili ar fi peste 1.200 de edili. Desi legea conform careia primarii nu pot fi si reprezentanti ai regiilor locale e veche de 10 ani, cei mai multi au ignorat-o. Teoretic, ar trebui sa-si desemneze reprezentanti in regii. Practic au cerut acum la centru modificarea legii.
Crin Antonescu, presedinte PNL: "Desigur, sunt o mie de primari, dar ce placut e ca ANI sa piguleasca asa, cate unul..".
Radu Mazare, primarul Constantei: "Nu poti sa reprezinti tu, un bodyguard de-al meu sau un fotbalist, comunitatea in regia de apa. Am si vorbit cu premierul, trebuie gasita o formula care sa fie in acord cu logica".
Inspectorii agentiei sustin ca numarul real al incompatibililor e mult mai mic, dar ca alesii vorbesc despre mii de dosare pentru a justifica modificarea legii.
Horia Georgescu, presedinte Agentia Nationala de Integritate: "De fapt, prezenta alesilor locali in CA urmareste directionarea banilor, inclusiv din fonduri europene, catre propriile buzunare sau catre firmele rudelor. E o realitate, noi am identificat alte zeci de cauze. Nu respecta legea si nu le-a pasat de prevederile legale in vigoare".
Primarii USL au anuntat ca in 20 august vor protesta in fata guvernului daca legea nu va fi modificata.