Revizuirea Constitutiei, propunere PNL: Drept de vot la 16 ani

30-05-2013 14:17

Buletin de vot

Deputatul PNL Alina Gorghiu, membru al Comisiei de revizuire a Constitutiei, sustine introducerea votului prin corespondenta in Constitutie si reducerea varstei de vot la 16 ani.

Gorghiu sustine introducerea in Constitutie a prevederii potrivit careia parlamentarii si presedintele Romaniei sa fie alesi inclusiv prin vot electronic sau alte mijloace de comunicare la distanta.

Astfel, la actualele prevederi ale articolului 62, alineatul 1 din legea fundamentala, precum si la articolul 81, alineatul 1, deputatul PNL doreste sa adauge prevederea: "Dreptul de a alege poate fi exprimat si prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanta, potrivit legii electorale".

"Prin instituirea posibilitatii de a vota prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanta se asigura respectarea principiului universalitatii votului, care este un principiu de baza al democratiei, constand in acordarea posibilitatii fiecarui cetatean adult si cu discernamant de a-si alege reprezentantii (...) Posibilitatea de a vota prin corespondenta sau prin mijloace electronice ofera sansa exercitarii anticipate a votului, cu pastrarea secretului votului. Votul prin corespondenta sau prin mijloace electronice este in primul rand avantajos pentru cetatenii romani stabiliti intr-o alta tara, dar si pentru cetatenii aflati intr-o alta tara cu caracter temporar sau ocazional", argumenteaza Gorghiu.

Totodata, deputatul PNL se numara printre cei care sustin reducerea varstei de vot de la 18 ani la 16 ani.

Un alt amendament priveste statutul Avocatului Poporului, in cazul caruia Gorghiu sustine reglementarea in legea fundamentala a modului de numire, respectiv prin vot in plenul celor doua Camere ale Parlamentului. "Mandatul Avocatului Poporului poate fi reinnoit o singura data", iar acesta trebuie sa indeplineasca conditiile de numire prevazute in cazul judecatorilor Curtii Constitutionale.

De asemenea, Avocatul Poporului ar putea sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor, inainte de promulgarea acestora, dar si a legilor aflate in vigoare si a ordonantelor.

In plus, Gorghiu prevede modalitatea de incetare a mandatului Avocatului Poporului, prin demisie, incompatibilitate, imposibilitate de a-si indeplini atributiile mai mult de 90 de zile, constatata prin examen medical de specialitate, ori in caz de deces.

Mai mult, este prevazuta revocarea din functie a Avocatului Poporului pentru incalcarea Constitutiei si a legilor, prin votul din plenul celor doua Camere ale Parlamentului, la propunerea Birourilor Permanente, pe baza raportului comun al comisiilor juridice.

In cazul Avocatului Popurului mai sunt prevazute o serie de atributii in ceea ce priveste "solutionarea amiabila a conflictelor aparute intre persoanele fizice pe de-o parte si institutiile si autoritatile publice, pe de alta parte, inclusiv prin formularea unor propuneri de solutionare a problemelor cu care a fost sesizat".

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26