Revizuirea Constitutiei, propunere PNL: Drept de vot la 16 ani

Buletin de vot

Deputatul PNL Alina Gorghiu, membru al Comisiei de revizuire a Constitutiei, sustine introducerea votului prin corespondenta in Constitutie si reducerea varstei de vot la 16 ani.

Gorghiu sustine introducerea in Constitutie a prevederii potrivit careia parlamentarii si presedintele Romaniei sa fie alesi inclusiv prin vot electronic sau alte mijloace de comunicare la distanta.

Astfel, la actualele prevederi ale articolului 62, alineatul 1 din legea fundamentala, precum si la articolul 81, alineatul 1, deputatul PNL doreste sa adauge prevederea: "Dreptul de a alege poate fi exprimat si prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanta, potrivit legii electorale".

"Prin instituirea posibilitatii de a vota prin mijloace electronice sau mijloace de comunicare la distanta se asigura respectarea principiului universalitatii votului, care este un principiu de baza al democratiei, constand in acordarea posibilitatii fiecarui cetatean adult si cu discernamant de a-si alege reprezentantii (...) Posibilitatea de a vota prin corespondenta sau prin mijloace electronice ofera sansa exercitarii anticipate a votului, cu pastrarea secretului votului. Votul prin corespondenta sau prin mijloace electronice este in primul rand avantajos pentru cetatenii romani stabiliti intr-o alta tara, dar si pentru cetatenii aflati intr-o alta tara cu caracter temporar sau ocazional", argumenteaza Gorghiu.

Totodata, deputatul PNL se numara printre cei care sustin reducerea varstei de vot de la 18 ani la 16 ani.

Citește și
constitutia romaniei
Revizuirea Constitutiei. Amendamentul UDMR de eliminare a sintagmei "national" din art. 1, respins
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Un alt amendament priveste statutul Avocatului Poporului, in cazul caruia Gorghiu sustine reglementarea in legea fundamentala a modului de numire, respectiv prin vot in plenul celor doua Camere ale Parlamentului. "Mandatul Avocatului Poporului poate fi reinnoit o singura data", iar acesta trebuie sa indeplineasca conditiile de numire prevazute in cazul judecatorilor Curtii Constitutionale.

De asemenea, Avocatul Poporului ar putea sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor, inainte de promulgarea acestora, dar si a legilor aflate in vigoare si a ordonantelor.

In plus, Gorghiu prevede modalitatea de incetare a mandatului Avocatului Poporului, prin demisie, incompatibilitate, imposibilitate de a-si indeplini atributiile mai mult de 90 de zile, constatata prin examen medical de specialitate, ori in caz de deces.

Mai mult, este prevazuta revocarea din functie a Avocatului Poporului pentru incalcarea Constitutiei si a legilor, prin votul din plenul celor doua Camere ale Parlamentului, la propunerea Birourilor Permanente, pe baza raportului comun al comisiilor juridice.

In cazul Avocatului Popurului mai sunt prevazute o serie de atributii in ceea ce priveste "solutionarea amiabila a conflictelor aparute intre persoanele fizice pe de-o parte si institutiile si autoritatile publice, pe de alta parte, inclusiv prin formularea unor propuneri de solutionare a problemelor cu care a fost sesizat".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Revizuirea Constitutiei. Amendament pentru interzicerea folosirii termenului
Revizuirea Constitutiei. Amendament pentru interzicerea folosirii termenului "roman" la minoritati

Deputatii PNL Mircea Dolha si Grigore Craciunescu au depus la Comisia de revizuire a Constitutiei un amendament prin care propun ca nicio minoritate sa nu poata folosi in titulatura ei oficiala termenul "roman" sau derivate.

Revizuirea Constitutiei. Amendamentul UDMR de eliminare a sintagmei
Revizuirea Constitutiei. Amendamentul UDMR de eliminare a sintagmei "national" din art. 1, respins

Comisia de revizuire a Constitutiei a respins, miercuri, cu un vot "pentru" si 20 de voturi "impotriva", amendamentul UDMR de eliminare a sintagmei "national" din articolul 1 al legii fundamentale.

Revizuirea Constitutiei. Ponta anunta includerea pentru prima data a notiunii de
Revizuirea Constitutiei. Ponta anunta includerea pentru prima data a notiunii de "comunitati locale"

Noua Constitutie va include pentru prima data notiunea de "comunitati locale", cu drepturi extinse, care va cuprinde inclusiv regiunile, a anuntat premierul Victor Ponta.

Revizuirea Constitutiei. Care sunt propunerile agreate de USL pentru modificarea Legii fundamentale
Revizuirea Constitutiei. Care sunt propunerile agreate de USL pentru modificarea Legii fundamentale

Surse citate de Mediafax au declarat ca liderii USL au avut, luni seara, o discutie asupra propunerilor de modificare a Constitutiei si au convenit asupra amendamentelor la legea fundamentala.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.