Revizuirea Constitutiei. Amendamentul UDMR de eliminare a sintagmei "national" din art. 1, respins

29-05-2013 15:14

constitutia romaniei

Comisia de revizuire a Constitutiei a respins, miercuri, cu un vot "pentru" si 20 de voturi "impotriva", amendamentul UDMR de eliminare a sintagmei "national" din articolul 1 al legii fundamentale.

Amendamentul a fost citit si argumentat de catre deputatul UDMR Marton Arpad.

Potrivit lui Marton Arpad, exista o problema legata de modul de interpretare a cuvantului "national", in conditiile in care legile garanteaza libertatile si drepturile minoritatilor nationale, dar unele instante considera ca aceste drepturi sunt inaplicabile, intrucat statul este unul national.

Deputatul PSD Florin Iordache a precizat, la randul sau, ca eliminarea caracterului national al statului roman excede limitele revizuirii Constitutiei, stipulate de articolul 152.

Senatorul PNL Tudor Chiuariua precizat ca PNL nu este de acord cu amendamentul UDMR si nu ar fi de acord chiar daca prevederea respectiva ar fi revizuibila.

Senatorul PSD Toni Grebla a precizat ca PSD nu ar fi de acord cu modificarea articolului 1 Constitutie, chiar daca ar fi posibil, aratand ca acest caracter national se afla deja in constiinta publicului.

"Daca umblam la articolul 1, sigur nu va trece de referendum. Trebuie avut in vedere si acest aspect. Comisia a decis deja ca respecta articolul 152", a mai spus Toni Grebla.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO