Revizuirea Constitutiei. Ce observatii ne-a facut Comisia de la Venetia, dupa discutiile cu alesii
Noua Constitutie ii reduce prerogativele presedintelui, iar Romania ar trebui sa decida daca vrea sa devina democratie parlamentara.
Este concluzia pe care expertii in drept constitutional ai Comisiei de la Venetia au anuntat-o, dupa doua zile de discutii cu alesii care au modificat legea fundamentala.
Potrivit Mediafax, acestia au reclamat puterile prea mari ale Guvernului, in materie de legiferare. Tot ei le-au recomandat politicienilor sa renunte la definirea puterilor in stat si sa lase textul cum a fost.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In timpul discutiilor cu politicienii de la Bucuresti, reprezentantii Comisiei de la Venetia au cerut detalii despre articolul 1, alineatul 4, prin care este definit rolul fiecarei puteri in stat.
Dupa ce liderii opozitiei au sesizat ca presedintelui ii sunt stirbite atributiile, expertii in drept constitutional s-au interesat care sunt domeniile in care mai poate decide presedintele. Respectiv, politica externa si securitatea nationala.
"In principiu, e decizia a tarii dumneavoastra cum vreti sa distribuie puterile, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca majoritatea tarilor europene sunt democratii parlamentare. Deci nu avem nicio obiectie de principiu daca Romania vrea sa intareasca rolul parlamentarului", spune Thomas Markert, Secretarul Comisiei de la Venetia.
Motivand ca sunt puteri in stat care isi suprapun atributiile, presedintele Comisiei de revizuire a anuntat ca pastreaza textul initial referitor la separarea puterilor in stat.
Pana in luna septembrie, Comisia de la Venetia va redacta si un punct de vedere legat de proiectul constitutiei revizuite.
"Daca sunt lucruri pe care Comisia le considera ca fiind impotriva standardelor europene, le schimbam", a spus Victor Ponta.
Pe de alta parte, expertii Comsiei de la Venetia au spus ca decizia privind includerea in legea fundamentala a rezultatelor referendumului din 2009 revine judecatorilor Curtii Constitutionale. Textul legii revizuite nu a fost inca trimis Curtii. Cei noua judecatori se vor pronunta, cel mai probabil, in toamna.
Sursa: Pro TV
Etichete: Constitutie, revizuire, Comisia de la Veneția,
Dată publicare:
05-07-2013 19:33