Relu Fenechiu, vicepresedinte PNL: "Sper ca romanii vor scapa de Traian Basescu pana de sarbatori"
Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu a declarat, marti, ca nu exclude ideea unei noi suspendari din functie a presedintelui Traian Basescu, precizand ca spera ca demiterea acestuia sa se realizeze pana la momentul sarbatorilor.
Fenechiu a declarat, intr-o interventie la RFI, ca, din punctul sau de vedere, ar putea avea loc o noua suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, pentru organizarea unui noi referendum de demitere.
"Aceasta decizie a Curtii prelungeste criza politica. Traian Basescu nu poate sa fie un partener pentru noi, pentru ca asta ar insemna sa fim cu Traian Basescu si impotriva celor opt milioane de oameni. Eu prefer sa fiu alaturi de cei opt milioane de romani, sa ma bat in continuare cu Traian Basescu si sa sper ca le voi putea garanta romanilor sarbatori fara Traian Basescu presedinte", a sustinut Fenechiu.
El a fost intrebat daca asta ar presupune o noua suspendare a lui Traian Basescu, Fenechiu replicand: "Personal, nu exclud nici acest lucru, dar asta e o declaratie strict personala".
De asemenea, vicepresedintele PNL si-a exprimat speranta ca la un nou referendum de demitere din functie a presedintelui Traian Basescu s-ar prezenta la vot mai multi romani.
Cu toate acestea, Fenechiu a sustinut ca nu poate protesta fata de decizia Curtii Constitutionale in cazul referendumului din 29 iulie, de care Parlamentul va trebui sa ia act.
"Parlamentul astazi nu are alta optiune decat sa ia act de decizia Curtii. Ca si parlamentar, am obligatia sa respect Constitutia si legile acestei tari si sa nu protestez in fata acestei decizii. Ca si om politic insa am obligatia sa ma bat in continuare pentru cei opt milioane de oameni care au votat la referendum", a mai spus vicepresedintele PNL.
"Privesc cu aceeasi amaraciune cu care privesc inca opt milioane de romani aceasta decizie. Nu as putea spune ca este o decizie neasteptata, dar speram totusi ca Romania sa fie un stat de drept, un stat in care institutiile statului, oricare ar fi acestea, sa tina cont de fundamentul democratiei, adica de popor (…) Aceasta institutie (Curtea Constitutionala, n.r.), care ar trebui sa fie o institutie formata din profesionisti total independenti, a ajuns sa fie o institutie in care sunt numiti oameni cu anumite slabiciuni, cu anumite interese, cu anumite datorii: un fost parlamentar PD, un fost angajat al domnului Emil Boc si asa mai departe. Astfel de oameni nu pot lua decizii in numele poporului, ci iau decizii in numele oamenilor care i-au sustinut, fata de care au datorii, obligatii sau de care le este frica", a mai declarat Fenechiu.