Ministrul Mediului pleacă la Bruxelles, să promită măsuri. Se pregătește modificarea Codului Silvic
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a lansat acuzații, marți, la adresa fostelor guvenări PSD, pe care le consideră vinovate de situația în care a ajuns România din cauza poluării și a tăierilor ilegale de păduri.
Ministrul a afirmat că fostele guvernări social-democrate nu au făcut absolut nimic pentru a pune în practică recomandările Comisiei Europene, deși au existat avertismente încă din 2016, astfel că acum s-a ajuns în situația ca România să riște procedura de infrigement.
Costel Alexe a declarat că vineri va avea o întâlnire la Bruxelles cu comisarul european de mediu, căruia îi va explica măsurile urgente pe care România le va aplica în acest sens, astfel încât să evite sancțiunile iminente.
Una dintre primele măsuri pe care România vrea să le implementeze se va face prin SUMAL, adică Sistemul Informațional Integrat de Urmărire a Materialului Lemnos.
”Prima dată: urmărirea traseului fiecărui arbore din pădurile României. O să facem acest lucru prin sistemul informațional integrat de urmărire a materialului lemnos, SUMAL. În câteva luni, pentru că am avut discuții nenumărate și întâlniri și cu conducerea STS-ului și cu echipa comună de la Ministerul Mediului și cei de la STS, privind implementarea și operaționalizarea cât mai rapidă a SUMAL-ului. Și așa după cum bine știți, pentru că l-am găsit într-un stadiu incipient, ne-am asumat ca până la jumătatea anului, în iunie 2020 îl vom operaționaliza.
SUMAL-ul va permite monitorizarea transportului de mase lemnoase prin intermediul GPS cu o periodicitate de până la 5 minute, accesul în timp real la evidența electronică a intrărilor/ieșirilor de materiale lemnoase din depozite, cu confirmări de primire online.” - a declarat ministrul Costel Alexe.
De asemenea, Guvernul lucrează la modificarea legii privind contravențiile silvice, pentru introducerea unor sancțiuni ”mult mai drastice”. Nu în ultimul rând, se pregătește modificarea Codului Silvic, iar transportul materialelor lemnoase fără documente specifice va deveni infracțiune, ”indiferent de valoarea prejudiciului”.
O altă promisiune a ministrului Mediului este înființarea unei linii speciale telefonice de tip 112, pentru semnalarea cazurilor de defișări ilegale.
”După cum bine știți, o spun rapoartele, 1 din 5 apeluri la 112 în care este semnalat un transport ilegal de lemne este confirmat într-adevăr ca o infracțiune. Cred că cetățenii sunt singurii care pot și s-au implicat cu adevărat în ultimii ani în stoparea tăierilor ilegale din România. Vom asigura în cadrul dispeceratului 24 de ore din 24 specialiști, care, evident să ajute ministerul și această cauză nobilă a tuturor, de a salva pădurile României.” - a mai spus ministrul Mediului.
România a primit avertismente dure de la CE, din cauza poluării și a tăierilor de păduri
România a primit două avertismente dure de la Comisia Europeană. Autoritățile de la Bruxelles au declanșat procedura de infringement împotriva țării noastre din cauza poluării din aer și a tăierilor masive de păduri.
Asta înseamnă că, dacă nu ia măsurile cerute de Bruxelles, România riscă să să ajungă în fața Curții europene de justiție și să plătească amenzi uriașe.
România are la dispoziție 2 luni să arate Comisiei Europene ce măsuri concrete vrea să ia pentru controlul poluării, în condițiile în care sunt probleme grave în orașe precum București, Iași și Brașov.
În plus, cei de la Comisia Europeană au mai transmis un avertisment legat de păduri.
Astfel, Comisia Europeană îndeamnă România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice întreprinderilor din sectorul lemnului să producă și să introducă pe piața UE produse obținute din bușteni recoltați ilegal.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, costel alexe, mediu, poluare, ministru,
Dată publicare:
12-02-2020 17:34