S-au tăiat păduri de 2,5 mld € în România. Peste jumătate din bani, făcuți din ilegalități

Ultima actualizare: 04-12-2019 07:38

2019 a fost anul cu cea mai mare cifră de afaceri din istorie pentru companiile de exploatare forestieră care operează în România.

S-au tăiat și prelucrat păduri de două miliarde și jumătate de euro. Însă din păcate, pentru noi ceilalți, mai mult de jumătate din bani sunt făcuți din ilegalități.

Ca să le oprească, Ministerul Mediului a anunțat schimbări în sistemul prin care se urmăresc defrișările: GPS pe camioane și monitorizare din satelit.

De anul viitor vor fi interzise exporturile de bușteni în afara Uniunii Europene.

România pare un paradis încă verde pentru companiile care se ocupă de tăierea și prelucrarea lemnului. Dacă în 2010 figurau aproape 4.000 de companii în domeniu, anul trecut erau înregistrate peste 6.000. În aceste condiții, cifra de afaceri a ajuns la un record istoric, 2.5 miliarde de euro, cu 100 de milioane mai mult față de anul trecut.

Pe de altă parte, România pierde în fiecare an aproape 40 de milioane de metri cubi de lemn. Doar pentru jumătate există acte și s-au plătit taxe. Restul cel mai probabil, au fost defrișări ilegale.

Ministerul Mediului confirmă aceste cifre și anunță măsuri.

Costel Alexe, ministrul mediului: „Să limităm la zero tăierile ilegale. GPS pe toate mașinile din pădure spre depozite. Camere video la intrarea în depozite sau pe drumuri”.

Fiecare șofer de camion care transporta lemne va fi obligat să aibă un telefon inteligent cu GPS. Astfel va putea fi urmărit în timp real.

Toate datele vor fi stocate într-un program care va ști exact unde și câte transporturi a făcut o companie. Cei care nu respectă noile reguli vor fi amendați.

Mai mult. Pădurile din România vor fi fotografiate din satelit de două ori pe lună. Un soft va compara pozele și va identifica defrișările, chiar dacă nu s-a tăiat la ras, iar copacii au fost doar răriți.

Garda Forestieră va merge acolo unde calculatorul indică probleme, astfel că vor fi de mare folos datele colectate prin GPS.

Costel Alexe, ministrul Mediului: „Nu cred că putem opri complet tăierile de lemn. Ne interesează să avem o dezvoltare durabilă. Exporturile de buștean să interzicem pe o perioadă de timp".

Sistemul numit Sumal, cel prin care se monitorizează tăierile de păduri, va fi ajutat în continuare de cetățeni prin aplicația Inspectorul Pădurii. Raportările oamenilor ori apelurile făcute la 112 au fost de mare ajutor: În medie un apel din cinci a dus la demascarea unei infracțiuni.

Grav este că în unele cazuri nu fost amendați făptașii ci tocmai cei care au reclamat abuzurile.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO