Tudose îl ironizează pe ministrul Finanțelor: ”A explicat bine, traducerea iese rău la domnia sa”
Taxa de solidaritate există în acest moment, este de 0,25%, iar Ministerul de Finanțe face calculele pentru ca fondul de asigurare să rămână în sumă reală la fel, schimbându-se baza de raportare, a declarat premierul Mihai Tudose.
"Astăzi, când stăm de vorbă, această taxă există. Domnul ministru de Finanțe a intrat într-o zonă de similitudine cu ceea ce s-a vorbit acum trei luni, patru luni, cu acea taxă de solidaritate care era pusă pe cifra de afaceri. Astăzi, când stăm de vorbă, tot angajatorul plătește 0,25% această taxă, care este și o taxă de asigurare cerută de Uniunea Europeană și clamată și de sindicate. Că este 0,25%, că este... va fi un fond de asigurare, că este 1%, aici Ministerul de Finanțe face calculele, fiindcă, dat fiind faptul că se schimbă baza de raportare, va trebui să rămână cifra în sumă reală identică. Despre asta este vorba. Astăzi, angajatorul dumneavoastră plătește 0,25%", a declarat premierul Mihai Tudose, vineri, într-o conferință de presă la Deva, întrebat despre taxa de solidaritate de 2%, relatează Agerpres.
Fiind întrebat dacă a înțeles explicațiile date de ministrul de Finanțe, Ionuț Mișa pe acest subiect, premierul a spus: "Acum, ca să fiu sincer, din ce a explicat ministrul Finanțelor am înțeles aproape ca dumneavoastră, doar că norocul nostru este că știm că nu e așa".
"Mai spun odată, eu încerc să vorbesc în românește, nu în 'finanțista' domnului ministru Mișa, care, pe fond, din punct de vedere tehnic, a explicat bine, traducerea iese rău la domnia sa. Astăzi, repet, dumneavoastră, când vă luați salariul, angajatorul dumneavoastră plătește această taxă de 0,25%. Această taxă se va menține, inițial noi am spus că (...) rămân cele două, sănătate și de pensie, s-a constatat că mai trebuie această taxă, este obligatorie, este o negociere și la nivel de Uniune Europeană și sindicatele o clamează, este responsabilitatea angajatorului pentru locul de muncă. Am înțeles, va rămâne, că este 0,25 % sau 0,30%, repet, Ministerul de Finanțe face calculele necesare pentru ca fondul respectiv să rămână în sumă reală la fel, schimbându-se baza de raportare", a afirmat premierul.
Patronii se opun taxei
Guvernul vrea să strângă bani din această taxa mărită că să-i poată cheltui după bunul plac, reclamă patronii. În prezent, banii strânşi de la angajatori au destinaţii clare, de protecţie a angajatorilor.
Jianu, reprezentant consiliul IMM-urilor: ”Ea se găseşte sub diverse forme ca şi contribuţii ale angajatorului, se găseşte sub forma a trei fonduri - un fond de garantare a creanţelor salariale - este vorba despre un fond dacă intră o firma în imposibilitate de plata, statul plăteşte angajaţii pe o perioada de timp. E vorba de concediile de sănătate, unde intră şi cele maternale. Și al treilea fond - e vorba de asigurările pentru accidente de muncă şi boli profesionale.”
Aşadar, de la 1 ianuarie, statul va încasa o taxa de la angajator 2% din fondul de salarii, iar de la angajat - contribuţii sociale în cuantum de 35%. Numai că aceste procente vor fi aplicate de la 1 ianuarie unor salarii brute mult mai mari, în care sunt incluse fostele contribuţii sociale ale angajatorului. Aplicate unei sume mai mari, costurile angajatorului vor creşte.
Florin Cîţu, senator PNL: ''Singura soluţie pentru anul următor, având în vedere bugetul şi promisiunile pe care le-a făcut PSD, rămâne creşterea de taxe. Este clar că acestă taxă de solidaritate cum a fost prezentată ieri a avut acest rol, de a testa vigilenţa populaţiei şi de a vedea dacă unii acceptă sau nu.”
O taxă de solidaritate, plătită de dată această de cei cu venituri peste 14.500 lei, apărea în program de guvernare. Dar, la mai puţin de o luna de la instalarea actului Executiv, premierul a anunţat că trece această taxa la <şi uitate>>, iar asta pentru că, spunea atunci Mihai Tudose, măsură ar fi produs un efect mic, dar un deranj mare.
Între timp, la Ministerul Finanţelor încă se fac calcule. Specialiştii fiscali spun însă că salariaţii din mediul privat nu se vor alege cu creşteri salariale semnificative după schimbările de taxe anunţate de Guvern. Iar bugetarii ar putea avea lefurile crescute cu cel mult câteva procente, nici vorba de majorările de 20-30% promise în campania electorală.
Sursa: Agerpres
Etichete: taxa de solidaritate, mihai tudose, ionuț mișa,
Dată publicare:
20-10-2017 15:24