Șefii de IMM-uri nu sunt de acord cu taxa de solidaritate pentru că nu are o destinaţie clară
Consiliul pentru IMM-uri nu este de acord cu taxa de solidaritate, pentru că nu are o destinaţie clară.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) nu este de acord cu introducerea unei taxe de solidaritate de 2%, plătită de angajator, deoarece valoare totală a acestei contribuţii (2%) este plătită şi în prezent, iar destinaţia sumelor este clar cunoscută, în timp ce taxa de solidaritate nu are o destinaţie clară, spune Florin Jianu, preşedintele consiliului, relatează news.ro.
Acesta afirmă totodată că vor fi generate costuri privind achiziţionarea noilor softuri contabile şi ”se produce o bulversare a mediului de afaceri, şi în special a IMM-urilor, privind predictibilitatea sarcinilor fiscale”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În prezent, contribuţiile plătite exclusiv de angajator sunt următoarele: fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale (0,25%), concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate (0,85%) şi asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale (între 0,15%-0,85% în funcţie de clasa de risc).
”Un simplu calcul arată că valoarea însumată a acestor contribuţii este între 1,25% şi 1,95%. Taxa de solidaritate de 2% reprezintă în mod clar valoarea rotunjită a contribuţiilor plătite exclusiv de angajator”, arată CNIPMMR.
Oficialii consiliului spun că introducerea unei taxe de solidariate de 2%, plătită de angajator va avea mai multe efecte, între care faptul că toţi angajatorii sunt trecuţi automat în clasa de risc cel mai ridicat, în privinţa producerii riscului de accidente de muncă şi boli profesionale, raportat la valoarea taxei de solidaritate de 2% obţinută prin luarea în calcul a procentului cel mai mare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
”Contribuţiile plătite în prezent au o destinaţie precisă, respectiv garantarea plăţii creanţelor salariale, concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate şi asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, în schimb taxa de 2% nu va avea nicio destinaţie, fiind alocată, conform bugetului de stat, în mod sigur pentru plata unor cheltuieli sociale”, adaugă oficialii CNIPMMR.
Angajatorii vor fi plăti o ”taxă de solidaritate”, care va fi ”de 2%”, a anunţat miercuri seară la Antena 3 ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, care a precizat că taxa ar urma să fie introdusă de anul viitor. De asemenea, eliminarea impozitului pentru veniturile sub 2.000 de lei brut va fi amânată.
Joi, ministrul a spus că taxa de solidaritate nu este o taxă nouă, ea fiind plătită şi până acum, şi ar urma să intre în vigoare, în actuala formă, începând din 1 ianuarie 2018.
”Această taxă nu este o taxă suplimentară, am vazut speculatii că Guvernul ar institui o nouă taxă. A existat şi până acum această contribuţie. (...) Ea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2018, este deja în circuitul de avizare”, a afirmat Mişa, la Parlament.
Sursa: News.ro
Etichete: taxa de solidaritate, IMM-uri, Florin Jianu,
Dată publicare:
19-10-2017 16:24