Raport oficial. Senatoarea Diana Șoșoacă ”încalcă normele și demnitatea funcției”

Dată publicare: 21-04-2021 17:12
Dată actualizare: 21-04-2021 17:34


Diana Șoșoacă

Comisia Juridică a depus la Biroul Permanent al Senatului raportul privind ”abaterile de la deontologia parlamentară” a senatoarei Diana Șoșoacă.

 

Raportul a fost făcut în urma sesizării PNL, care a propus sancțiuni pentru aceasta.

În document se arată că ”încă de la începutul mandatului, conduita doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a fost una care să onoreze demnitatea funcției, cu toate responsabilitățile care îi incumbă în calitate de reprezentant ales al poporului.”

În ceea ce privește refuzul senatoarei Șoșoacă de a purta mască sanitară, Comisia Juridică a constatat faptul că nu a prezentat o adeverință medicală care să o scutească de această obligativitate.

”Doamna senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a prezentat președintelui Senatului, președintelui de ședință a plenului sau președintelui Comisiei Juridice un înscris medical emis conform legii de autoritatea prevăzută în Ordinul OMS nr. 874/81/2020 care să ateste exceptarea domniei sale de la purtarea unei măști de protecție anti-Covid-19 pe motiv că purtarea măștii i-ar afecta capacitatea de oxigenare ca urmare a unor boli preexistente.” - se arată în raport.

Concluzia acestui raport este că Diana Șoșoacă a comis abateri disciplinare.

 

Cu ocazia dezbaterilor din cadrul Comisiei juridice, și ca urmare a opiniilor exprimate, majoritatea membrilor Comisiei au apreciat și susținut prin votul lor favorabil, că prin conduita ofensatoare, comportamentul inadecvat și utilizarea termenilor injurioși și ofensatori în cadrul Senatului, Doamna senator Iovanovici-Șoșoacă încalcă deontologia parlamentară, normele de conduită, demnitatea funcției și solemnitatea activităților parlamentare desfășurate în plenul Senatului.

Majoritatea membrilor Comisiei au apreciat și susținut prin votul lor favorabil că faptele doamnei senator Iovanovici – Șoșoacă astfel cum au fost analizate în cuprinsul prezentului raport, se subscriu abaterilor disciplinare reglementate la art. 206 alin. (1) lit.a), c), d) și e) din Regulamentul Senatului, cu modificările ulterioare, respectiv:

“a) încălcarea dispozițiilor privind îndatoririle senatorului prevăzute de Constituție și de Legea privind statutul deputaților și al senatorilor;
c) nerespectarea prevederilor Regulamentului Senatului;
d) exercitarea abuzivă a mandatului de senator;
e) comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în ședințele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de senator;” - 
se arată în raportul depus la Biroul Permanent al Senatului.

Ce sancțiuni ar putea să primească Șoșoacă

 

Potrivit Regulamentului Senatului, abaterile de la deontologia parlamentară se sancţionează cu:

a) atenţionare;
b) chemarea la ordine;
c) retragerea cuvântului;
d) îndepărtarea din sală pe durata şedinţei;
e) avertisment public-scris.

Șoșoacă a făcut circ în Senat, când trebuia să fie audiată

 

Șoșoacă a făcut circ uriaş în Parlament, în urmă cu câteva zile. Pentru că nu a fost primită la Comisia Juridică, unde urma să fie audiată deoarece nu purta masca de protecţie, senatoarea Diana Șoșoacă a stârnit un imens scandal cu ţipete, îmbrânceli şi ameninţări.

Alături de ea a venit şi soţul ei, care a forţat uşa, împingându-i pe reprezentanţii Senatului.

Ea s-a enervat după ce i s-a interzis accesul pentru că nu avea o mască sanitară de protecție potrivit normelor de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19, ci purta una de plastic. VIDEO aici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO