Mircea Geoana nu mai este presedinte al Senatului Romaniei. PDL a preluat sefia, interimar

×
Codul embed a fost copiat

Senatul a decis revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al acestui for legislativ. Sedinta a fost condusa de Petru Filip (PDL), dupa cum a decis Biroul Permanent.

In aceasta dimineata a inceput, oficial, lupta pentru sefia Senatului. PSD a depus cererea de revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului si a cerut, de asemenea, convocarea Biroului Permanent pentru alegerea unui nou presedinte.

In plen, solicitarea PSD a fost refuzata de Mircea Geoana, care, in jurul orei 11.30 a declarat sedinta inchisa. Cu toate acestea, in urma sedintei Biroului Permanent al Senatului, s-a decis organizarea unei noi sedinte, in care sa se discute despre revocarea lui Mircea Geoana. In jurul orei 13.30 se dadea anuntul oficial al revocarii.

Cronologia evenimentelor, miercuri, 23 noiembrie 2011:

ora 13.45 - Democrat-liberalul Petru Filip a fost desemnat presedinte interimar al Senatului, pana la alegerea unui nou presedinte. Decizia a fost luata in sedinta Biroului Permanent, in care Filip a fost singura nominalizare pentru interimatul la presedintia Senatului.

Citește și
Mircea Geoana
Mircea Geoana, dupa ce a fost EXCLUS din PSD: "Ponta e marioneta lui Ion Iliescu si Adrian Nastase"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Petru Filip a precizat ca luni, la ora 14.00, va avea loc sedinta Biroului Permanent al Senatului, iar la ora 16.00 sedinta de plen. Alegerea noului presedinte al Senatului va avea loc dupa ce vor fi facute propuneri de candidati de catre grupurile parlamentare, neexistand un termen pana la care acestea trebuie facute, a mai explicat Filip.

ora 13.30 In plenul Senatului se face anuntul "incetarii mandatului" presedintelui Senatului, Mircea Geoana. Plenul Senatului a aprobat hotararea de incetare a mandatului lui Mircea Geoana in functia de presedinte al acestui for legislativ cu 112 voturi "pentru", 5 abtineri si 2 voturi "impotriva". Votul a fost secret, fiind exprimat electronic.

Sedinta Senatului, care a fost condusa de catre vicepresedintele Petru Filip (PDL), a durat mai putin de zece minute, iar Mircea Geoana nu a fost prezent. Membrii Biroului Permanent al Senatului se va reuni in scurt timp pentru desemnarea unui presedinte interimar al acestui for legislativ.

ora 13.25 - Sedinta Senatului in care se discuta revocarea lui Geoana a inceput.

ora 13.00 - Senatul se va reuni in sedinta la ora 13.15 pentru a discuta revocarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al acestui for legislativ, sedinta urmand sa fie condusa de Petru Filip (PDL).

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a anuntat, de asemenea, ca dupa ce Mircea Geoana va fi revocat de plenul Senatului, Biroul Permanent se va reuni din nou pentru desemnarea unui presedinte interimar al Senatului. Alegerea noului presedinte al Senatului va avea loc luni, a mai spus Sarbu.

11.30 - Mircea Geoana: "Sedinta se suspenda si se convoca Biroul Permanent National exceptional pentru ora 12.00."

ora 11.20 - PSD cere sa fie supusa la vot revocarea din functie a lui Mircea Geoana, insa acesta a refuzat solicitarea. Inhttps://backend.stirileprotv.ro/article/step1.php?article_id=3271113 schimb, Geoana a supus la vot ordinea de zi a sedintei. In acest timp, senatorii PSD paraseau sala.

ora 11.10 - Sedinta plenului Senatului a fost reluata, dupa ce Mircea Geoana a anuntat ca vrea sa se "intre pe legiferare". Sedinta a fost reluata cu exprimarea punctelor de vedere ale liderilor de grup. Liderul senatorilor PDL, Cristian Radulescu, a anuntat ca democrat-liberalii sustin convocarea unei sedinte a Biroului Permanent al Senatului. De asemenea, Geoana a anuntat ca a luat act de acordul liderilor de grup pentru convocarea Biroului Permanent, dar a cerut sa se treaca in continuare la ordinea de zi a plenului.

In replica, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, i-a cerut lui Mircea Geoana sa suspende sedinta plenului pentru convocarea de urgenta a Biroului Permanent, avand in vedere ca exista acordul liderilor de grup in acest sens. Geoana a sustinut insa ca, potrivit Regulamentului, ora si locul de desfasurare a Biroului Permanent se stabilesc de catre presedintele Senatului. Iar el .. refuza acest lucru.

ora 11.05 - Deputatul PC Florentin Gust a anuntat ca va pleca din USL, ca urmare a excluderii lui Mircea Geoana din PSD. Totodata el a declarat ca a vorbit cu mai multi membri ai PSD Dolj, iar, in urmatoarea perioada, mare parte dintre acestia vor demisiona din partid.

ora 10.45 - Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat ca democrat-liberalii vor vota cererea de revocare din functie a presedintelui Senatului, Mircea Geoana, iar coalitia va avea candidat propriu la sefia acestei Camere. "Speculatiile potrivit carora PDL l-ar sustine pe Mircea Geoana nu au niciun fundament real, sursa lor e PSD. Increderea noastra in Mircea Geoana este foarte limitata si consideram ca putem produce un presedinte al Senatului mult mai bun decat Mircea Geoana", a precizat Voinescu.

ora 10.40 - Pauza de consultari a fost prelungita.

ora 10.25 - In timp ce senatorii au iesit in pauza pentru consultari, ca sa gaseasca o solutie, Mircea Geoana sta in continuare, zambitor, pe scaunul de presedinte al Senatului Romaniei.

ora 10.15 - Social-democratii au cerut in plenul Senatului suspendarea sedintei, pentru convocarea de urgenta a Biroului Permanent. Surpriza insa. Mircea Geoana, care conduce inca Senatul, a refuzat aceasta cerere - sustinand ca solicitarea PSD este nestatutara. Prin urmare, s-a luat o pauza de 15 minute pentru consultari.

ora 10.00 - Victor Ponta a declarat ca a fost convocat de urgenta Biroului Permanent al Senatului, pentru ca institutia sa ia act de retragerea sprijinului politic pentru Mircea Geoana si pierderea functiei acestuia de presedinte al Senatului.

"Practic, in acest moment, noi am inregistrat la Secretariatul Senatului decizia Comitetului Executiv de aseara. Deci, domnul Geoana, practic, din urma cu zece minute nu mai este presedintele Senatului si am cerut convocarea Biroului Permanent al Senatului pentru a se proceda conform Regulamentului", a declarat liderul PSD.

Victor Ponta a precizat ca in cursul diminetii a fost reconfirmata propunerea USL ca Titus Corlatean sa ocupe functia de presedinte al Senatului. "In mod normal, astazi se va supune la vot si va fi ales ca presedinte al Senatului", a mai spus liderul PSD. Intrebat cine va asigura interimatul functiei, el a mentionat ca grupurile USL ar dori ca acesta sa fie asigurat de catre vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru.

"Probabil ca cei de la putere il vor propune pe domnul Filip, ei au mai multe voturi in acest moment, dar pentru noi pana la urma nu conteaza. Este vorba de sedinta de astazi, pentru ca astazi trebuie conform Regulamentului de indatata sa treaca la alegerea noului presedinte al Senatului", a spus Ponta. Intrebat ce se va intampla daca PDL va propune propriul candidat, liderul PSD a spus ca se va merge la vot. "Noi consideram ca o candidatura din partea lor este impotriva deciziei Curtii Constitutionale, dar haide sa mergem astazi la vot", a spus Ponta.

Convocarea Biroului Permanent al Senatului se bazeaza pe hotararea Comitetului Executiv National al PSD, luata marti, de excludere a lui Mircea Geoana din partid, si pe articolul 33 din Legea 96 privind statutul deputatilor si senatorilor. Acest articol precizeaza ca retragerea sprijinului politic atrage de drept si pierderea calitatii de presedinte al Senatului, in cazul in speta.

Senatorii puterii: PSD sa inteleaga ca nu poate obtine inlocuirea lui Geoana cu un alt senator PSD

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Iliescu: Geoana a fost de o obraznicie fara seaman. Ponta: Este o despartire pentru moment
Iliescu: Geoana a fost de o obraznicie fara seaman. Ponta: Este o despartire pentru moment

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marti, comentand acuzele lui Mircea Geoana la adresa sa, ca presedintele Senatului a fost de o obraznicie fara seaman in sedinta CExN a partidului.

Mircea Geoana, dupa ce a fost EXCLUS din PSD:
Mircea Geoana, dupa ce a fost EXCLUS din PSD: "Ponta e marioneta lui Ion Iliescu si Adrian Nastase"

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a fost exclus marti din PSD, in urma unei decizii a Comitetului Executiv National al partidului. 50 de membri au votat pentru excludere, 5 impotriva si 3 s-au abtinut.

Presedintele PSD, Victor Ponta, la Dupa 20 de ani. VEZI EMISIUNEA
Presedintele PSD, Victor Ponta, la Dupa 20 de ani. VEZI EMISIUNEA

Presedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, a fost invitatul lui Cristian Leonte la "Dupa 20 de ani".

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.