Guvernul Tudose: Shhaideh vicepremier si la Dezvoltare, Lia Olguta se intoarce la "Munca". Cand va fi votul in Parlament
PSD a anuntat marti propunerile pentru componenta noului guvern care va fi condus de premierul desemnat Mihai Tudose. Liderii PSD s-au reunit in Comitetul Executiv al partidului pentru a decide cine va prelua fiecare portofoliu.
Liviu Dragnea si Mihai Tudose au prezentat lista ministrilor care au fost propusi pentru a face parte din noul Guvern. Liderul PSD a parut foarte increzator ca nu vor fi probleme in ceea ce priveste votul din Parlament, in timp ce Mihai Tudose s-a declarat gata oricand sa demisioneze, daca Dragnea va putea prelua el postul de premier.
In timpul conferintei, Dragnea si-a facut timp pentru a spune si un banc: "Nu rezist sa nu spun un banc pe care l-am auzit ieri, care mi se pare tare. Circula un ban precum ca eu l-am propus pe Mihai Tudose prim-ministru, ca prin el sa luam control asupra SRI", a spus Dragnea, zambind.
Guvernul va fi votat in Parlament miercuri, dupa ora 15:00.
Lista ministrilor din Guvernul Tudose:
Vicepremier, Dezvoltare Regionala - Sevil Shhaideh
Fonduri Europene - Rovana Plumb
Mediu - Gratiela Gavrilescu
Economie - Mihai Fifor
Externe - Teodor Melescanu
Interne - Dan Carmen
Agricultura - Petre Daea
Aparare - Adrian Tutuianu
Educatie - Liviu Pop
Energie - Toma Petcu
Finante - Ionu Misa
Justitie - Tudorel Toader
Ape - Doina Pana
Munca - Olguta Vasilescu
Sanatate - Florian Bodog
Sport - Marius Dunca
Transporturi - Razvan Cuc
Mediul de Afaceri - Ilan Laufer
Turism - Marius Dobre
Romanii de Pretutindeni - Andreea Pastarnac
Vicepremier fara portofoliu - Marcel Ciolacu
Cronologia evenimentelor LIVE-TEXT:
UPDATE 17:15 Conducerea Parlamentului a decis, miercuri, ca plenul reunit sa fie convocat joi, la ora 15.00, pentru dezbaterea si votarea noului Guvern condus de Mihai Tudose. Ministrii vor fi audiati in comisiile de specialitate de joi dimineata, incepand cu ora 8.00.
Conducerea Parlamentului a aprobat calendarul audierilor, ele urmand sa inceapa la ora 8.00. Fiecare ministru va avea la dispozitie 30 de minute pentru prezentarea programului sau si pentru intrebari, potrivit programarii efectuate.
Ultimele audieri se vor incheia la ora 14.00.
La ora 15.00 este convocat plenul reunit al celor doua Camere. Acolo, premierul desemnat Mihai Tudose isi va prezenta programul de guvernare si va cere votul de incredere al parlamentarilor.
Dupa vot, care este estimat sa dureze aproximativ 2 ore si jumatate, noul Cabinet va fi asteptat la Palatul Cotroceni pentru depunerea juramantului.
Declaratiile premierului desemnat Mihai Tudose:
- Nu am sentimentul ca am castigat un premiu, ci dimpotriva am fost desemnat de domnul presedinte doar, de catre colegii din CEX, de catre presedintele Romaniei. Am fost desemnat sa ma duc sa muncesc pentru tara, prioritatea va fi implementarea programului de guvernare, cu un control politic foarte strict, aproape saptamanal la inceput. Vom implementa cateva masuri noi.
- De acum toti membrii guvernului vor raporta ce fac, in primul rand prin fapte si nu doar prin declaratii
- De acum incolo vorbim doar despre ceea ce membrii Guvernului fac pentru tara. Una dintre disfunctionalitatile vechiului guvern a fost anumite initiative care necesitau corelare inter-institutionala.
Reporter: Cum comentati acuzatiile legate de apropierea de SRI si acuzatiile de plagiat?
Mihai Tudose: Nu am avut nicio legatura de colaborare cu SRI, nici nu am. Lucrarea de doctorat a fost facuta pentru mine, pentru a acumula niste cunostinta, nu a fost facuta pentru a capata functii posturi sau remuneratii. Cand a inceput iuresul cu plagiatele, pentru a nu intra in aceasta morisca, am zis ca renunt la titlul de doctor. In opinia mea nu am plagiat. Lucrarea a fost judecata pe reglementarile de acum, care nu erau in vigoare atunci.
Dupa ce premierul desemnat a explicat de ce a decis sa renunte la titlul de doctor, desi nu considera ca a plagiat, jurnalistii au dorit sa ii puna intrebari lui Tudose, insa a intervenit Liviu Dragnea: "Haideti sa mai radem putin, totusi".
Cum vocile jurnalistilor se auzeau in continuare, Dragnea a continuat: "Numai putin. Spun o gluma".
El a povestit un "banc" pe care sustine ca l-a auzit despre PSD si SRI. "Nu rezist sa nu spun un banc pe care l-am auzit ieri, care mi se pare tare. Circula un ban precum ca eu l-am propus pe Mihai Tudose prim-ministru, ca prin el sa luam control asupra SRI", a spus Dragnea, zambind.
UPDATE 14:00 Senatorul PSD Mihai Fifor ar putea prelua Ministerul Economiei au declarat pentru News.ro surse din PSD.
Liviu Sova ar urma sa preia Ministerul Comunicatiilor, in vreme ce Liviu Pop va fi propus la Educatie.
La Justitie ar urma sa ramana Tudorel Toader, ia la Ministerul Apelor se va intoarce Doina Pana. La Ministerul Culturii a fost propus Lucian Romascanu, in vreme ce deputatul Marcel Ciolacu va primi functia de vicepremier fara portofoliu.
Membrii Comitetului Executiv National dezbat daca ministrul Fondurilor Europene va avea un portofoliu distinct sau va fi un ministru delegat. Rovana Plumb cerand sa primeasca un minister cu portofoliu.
UPDATE 13:30 Adrian Tutuianu (PSD), seful comisiei pentru controlul SRI, va fi noul ministru al Apararii, iar Lucian Romascanu va fi noul ministru al Culturii, potrivit unor surse din PSD, citate de Hotnews.
UPDATE 13:00 Presedintele executiv al PSD, Nicolae Badalau, le-a spus colegilor sai in debutul discutiilor privind formarea noului Cabinet, ca "regreta" ca social-democratii nu au lasat in continuare sa functioneze Guvernul Grindeanu, potrivit unor surse social-democrate. El s-a abtinut in votul de luni pentru nominalizarea lui Mihai Tudose in sedinta CExN.
UPDATE 12:35 Secretarul de stat Ionut Misa este propus de PSD pentru a prelua conducerea Ministerului de Finante, a anuntat, actualul detinator al portofoliului, Viorel Stefan.
"E secretar de stat in ministerul de Finante, a coordonat in aceasta perioada partea de legislatie fiscala. (...) Deci mi se pare omul cel mai potrivit sa continue ceea ce am inceput impreuna. Il voi ajuta, indiferent din ce pozitie voi fi, voi fi alaturi de dl. Ionut Misa, pentru ca cred ca pot sa transfer din experienta mea", a spus Viorel Stefan.
Ionut Misa este secretar de stat in Ministerul de Finante, iar anterior a lucrat in ANAF, ca seful Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.
UPDATE 12:30 Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat miercuri, inainte de sedinta Comitetului Executiv National al PSD, ca lista cu ministrii Cabinetului Grindeanu este definitivata, existand cateva modificari in structura guvernului.
„Am vazut un draft (a listei deministri – n.r.). Ne-am consultat, am dialogat, au fost mai multte propuneri, oganizatiile judetene au fcaut propuneri pentru candidaturi si toate acestea vor fi supuse dezbaterii Comitetului Executiv National”, a afirmat vicepresedintele PSD.
Intrebata daca structura guvernului va fi schimbata, ea a spus ca „sunt cateva modificari la cateva dintre ministere”. Chestionata in continuare daca Ministerul Fondurilor Europene va deveni unul de sine statator, Gabriela Firea a sustinut ca exista cateva modificari si la acest capitol.
„Sunt si la acest capitol cateva modificari, nu neaparat de esenta, nu vrem sa impiedicam sub nicio forma absorbtia de fonduri europene, ci dinpotriva sa o stimulam”, a raspuns primarul Capitalei.
De asemenea, intrebata daca lista ministrilor este definitivata, vicepresedintele PSD a raspuns afirmativ. „Da. Sunt si doamne si domni ministri care isi pastreaza portofofiile, sunt si doamne si domni ministri noi in acest Cabinet, asa este si normal, pentru ca ne dorim o dinamizare a activitatii guvernului, ne dorim o schimbare in bine”, a adaugat ea.
La intrebarea daca exista vreun ministru independent sau tehnocrat, Gabriela Firea a spus ca, „din cate stie ea, toti colegii sunt membri ai PSD sau ALDE”. Chestionata daca Tudorel Toader este membru de partid, vicepresedintele PSD a afirmat: „E, asa cum stiti, asumat de colegii de la ALDE si este decizia domniilor lor daca il vor si convinge sa intre in aceasta formatiune politica sau nu. Asumat de coalitie”.
UPDATE 07:00 Marti, presedintele PSD, Liviu Dragnea, si premierul desemnat, Mihai Tudose, au discutat aproximativ opt ore, la Vila Lac, cu liderii partidului din teritoriu asupra listei de ministri. Dragnea a avut discutii si in particular cu liderii de organizatii, in special cu cei care au avut nemultumiri, atat legate de desemnarea lui Mihai Tudose, cat si legat de reprezentarea filialelor lor la varful Guvernului.
Spre finalul reuniunii, la Vila Lac a venit si liderul ALDE Calin Popescu Tariceanu, care a transmis propunerile formatiunii sale si care a discutat cu Dragnea despre variantele de ministri.
ALDE doreste pastrarea celor patru portofolii detinute si in Guvernul Grindeanu: Gratiela Gavrilescu, vicepremier si ministru al Mediului, Teodor Melescanu, ministru de Externe, Tomac Petcu, ministru al Energiei, si Viorel Ilie, ministru pentru Relatia cu Parlamentul.
Discutii ample au avut loc si pe tema portofoliului Justitiei. Ministerul Justitiei este asumat de PSD, insa propunerea in acest caz, Tudorel Toader, a fost facuta de ALDE. Discutiile initiale presupuneau ca ALDE sa isi asume acest minister, dar sa ramana la un total de 4, astfel incat ar fi trebuit sa renunte la un alt portofoliu detinut oficial. Calin Popescu Tariceanu ar fi refuzat aceasta propunere. Solutia agreata la acest moment este ca Tudorel Toader sa isi continue mandatul tot ca independent, pe un post al PSD.
Conform unor surse din partid, din viitorul Cabinet Tudose ar urma sa faca parte: Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltarii Regionale – Sevil Shhaideh Viceprim-ministru, Ministrul Mediului – Gratiela Gavrilescu, Ministrul Afacerilor Interne – Carmen Dan, Ministrul Afacerilor Externe – Teodor Melescanu, Ministrul Apararii Nationale – Dorel Caprar, Ministrul Finantelor Publice – Eugen Teodorovici sau Viorel Arcas, Ministrul Agriculturii – Petre Daea, Ministrul Muncii – Lia Olguta Vasilescu, Ministrul Economiei – Gheorghe Simon, Ministrul Energiei – Toma Petcu, Ministrul Transporturilor – Alexandru Cuc, Ministrul Sanatatii – Sorina Pintea, Ministrul Apelor si Padurilor – Doina Pana, Ministrul Tineretului si Sportului – Gabriel Petrea, Ministrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni – Andreea Pastirnac, Ministrul Consultarii Publice si Dialog Social – Liviu Pop, Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul – Viorel Ilie, Ministrul pentru Fondurile Europene – Rovana Plumb, Ministrul delegat pentru Afaceri Europene – Ana Birchall si Ministrul Turismului – Mircea Dobre.
Discutii au loc in continuare si asupra portofoliului Educatiei. Mihnea Costoiou, propus initial, a refuzat nominalizarea. Totodata, structura noului cabinet ar urma sa fie schimbata, in conditiile in care Ministerul Fondurilor Europene va deveni portofoliu de sine statator, iar Ministerul Educatiei se va comasa cu cel al Cercetarii si Inovarii.
Negocierile privind lista finala a Cabinetului vor continua si miercuri dimineata si este posibil sa sufere modificari si in cadrul discutiilor din CExN. Dupa prezentarea si aprobarea listei, conducerea Parlamentului va decide calendarul de audieri, care, cel mai probabil, vor incepe joi dimineata. Tot joi ar putea avea loc si votul in plenul reunit al celor doua Camere, iar joi seara sa aiba loc si depunerea juramantului.
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, Liviu Dragnea, ministri, sedinta, mihai tudose,
Dată publicare:
28-06-2017 07:47