PSD se pregătește să supraviețuiască moțiunii de cenzură. Decizia luată astăzi de partid


Ultimul update: Marti 11 Iunie 2019 16:50
Data publicarii: Marti 11 Iunie 2019 15:59
Categorie: Stiri Politice
Eugen Teodorovici, Viorica Dăncilă

Partidul Social Democrat a decis, marți, 11 iunie, să fie prezent în Parlament la moțiunea de cenzură pregătită de opoziție, dar să nu voteze.

În aceste zile, PNL pregătește depunerea unei moțiuni de cenzură, pentru a da jos Guvernul Dăncilă.

Între timp, au loc negocieri cu PMP, Pro România si UDMR pentru a convinge aceste partide să voteze moțiunea. De asemenea, PNL încearcă să obțină voturi și de la parlamentarii PSD și ALDE, partide aflate la guvernare.

USR a anunțat deja că va vota moțiunea și că este nevoie de un nou guvern.

Între timp, PSD se pregătește de acest obstacol și își ia măsuri pentru a nu exista trădări în partid. Astfel, marți s-a decis în unanimitate în Partidul Social Democrat ca parlamentarii să fie prezenți la moțiune, însă să nu voteze niciunul.

"Vor asigura cvorumul, dar nu vor vota", a precizat Dăncilă la finalul unei întâlniri cu parlamentarii PSD, care a avut loc la Parlament.

Orban: Obiectivul nostru e să depunem moţiunea într-un termen cât mai scurt; dacă e posibil, mâine

 

"PNL este consecvent în demersul constituţional pe care l-a demarat de a iniţia moţiunea de cenzură cu obiectivul de a pune punct acestei guvernări nocive pentru România. Am evaluat astăzi, în cadrul Biroului Executiv, stadiul negocierilor purtate şi, de asemenea, am decis paşii următori. Textul moţiunii de cenzură este aproape finalizat, urmează să-l aducem la forma finală în cursul acestei zile. (...) Obiectivul nostru este să depunem moţiunea de cenzură într-un termen cât mai scurt, dacă este posibil în cursul zilei de mâine, astfel încât să se intre cât mai rapid în procedura de prezentare a moţiunii, de dezbatere şi de votare a ei", a spus marţi Orban, la Parlament.

El a precizat că negocierile pentru susţinerea moţiunii de cenzură continuă.

"Până astăzi am purtat negocieri cu toate formaţiunile politice care se declară împotriva actualului Guvern, de la care avem semnale pozitive de susţinere sau de votare a moţiunii de cenzură. Vom continua discuţiile cu celelalte grupuri parlamentare şi cu fiecare parlamentar individual din cadrul celor două formaţiuni politice care susţin Guvernul. Am purtat negocieri cu USR, PMP, UDMR. Discuţiile continuă până la depunerea moţiunii de cenzură", a arătat Orban.

Preşedintele PNL a evitat să precizeze câte voturi mai sunt necesare pentru ca moţiunea de cenzură să treacă.

"Eu cred că în momentul de faţă cel mai important este să convingem un număr de 233 de parlamentari că românii au decis clar prin votul din 26 mai că nu mai vor să fie conduşi de actuala coaliţie PSD-ALDE. Orice discuţie ulterioară va depinde de reuşita acestei moţiuni de cenzură, iar pentru PNL mesajul cel mai puternic pe care l-am primit din partea cetăţenilor români şi pe care vrem să-l transpunem în fapt este să încheiem această guvernare care face rău românilor. (...) Negocierile continuă şi nu pot să vă fac previziuni decât că până în momentul de faţă avem un număr semnificativ de posibili votanţi ai moţiunii de cenzură mai mare decât la celelalte moţiuni de cenzură şi că negocierile continuă", a menţionat Orban.

Despre susţinerea din partea UDMR pentru moţiunea de cenzură, el a precizat că marţi vor mai avea loc discuţii.

"Ceea ce le-am cerut colegilor mei este să se implice, cu toată puterea de negociere de care dispun, fiecare individual, în acest efort de convingere a cât mai multor parlamentari să susţină moţiunea de cenzură şi să treacă peste orice poziţii critice sau diferite piruete care sunt făcute de unii şi de alţii, pentru că obiectivul nostru este să determinăm pe toţi aceia care sunt cu adevărat responsabili, cărora le pasă de România şi care vor să ţină cont de voinţa cetăţenilor să voteze această moţiune de cenzură", a afirmat Ludovic Orban.

El s-a declarat convins că reprezentanţii USR, PMP, PRO România şi UDMR pot fi convinşi să susţină moţiunea de cenzură.

Întrebat dacă, în cazul în care moţiunea de cenzură nu va fi adoptată, PNL îşi asumă acest eşec, Orban a răspuns că în nicio ţară Opoziţia nu este acuzată pentru că eşuează într-un astfel de demers, ci doar dacă nu-l face.

Acesta a reiterat că PNL este pregătit în orice moment să-şi asume răspunderea guvernării şi că partidul are un candidat votat în forurile statutare pentru funcţia de premier.

"Nu vrem acum noi să punem o condiţie în negocierile pentru moţiunea de cenzură prin sprijinirea premierului propus de PNL. Toate aceste lucruri vor fi negociate în cadrul aşezământului constituţional, în cadrul consultărilor declanşate de preşedintele României, care vor avea loc la Palatul Cotroceni, şi acolo se va genera o formulă de guvernare. (...) Suntem dispuşi să formăm o majoritate parlamentară care să poată să asigure o bună guvernare a României", a spus Orban, precizând că PNL este pregătit cu un set de principii pentru perioada de guvernare până la alegerile parlamentare.

Despre varianta de premier propusă de PRO România - Sorin Cîmpeanu, el a menţionat că toate acestea se vor discuta.

"Se vor pune pe masă argumentele care stau la baza fiecărei nominalizări. (...) Dar să nu vindem pielea ursului din pădure. Sunt două etape distincte. Prima este moţiunea de cenzură şi noi suntem concentraţi să încercăm să convingem cât mai mulţi parlamentari pentru a asigura reuşita moţiunii de cenzură", a subliniat liderul PNL.

Ciolacu: Alianţa PSD-ALDE are suficiente voturi singură pentru ca moţiunea să nu treacă

 

"Avem suficiente voturi ca moţiunea să nu treacă şi astăzi. În primul rând, mă întrebaţi zilnic acest lucru, ieri v-am spus că nu este nicio problemă, astăzi vă răspund la fel, că nu este nicio problemă. Dar vorbim de o moţiune care încă nu a fost depusă", a precizat Ciolacu, înaintea şedinţei grupurilor parlamentare reunite ale PSD la care participă şi premierul Viorica Dăncilă, preşedinte interimar al PSD.

Întrebat dacă a negociat şi cu alte partide, Ciolacu a răspuns: "Alianţa PSD-ALDE are suficiente voturi singură să nu treacă moţiunea, matematic vorbind".

El a spus că urmează ca parlamentarii PSD să ia o decizie în privinţa strategiei la moţiune.

"O să ne facem o strategie, e decizia noastră, a grupului. Noi dorim, la fel ca şi opoziţia, ca această moţiune să intre cât mai repede la vot", a mai spus Ciolacu.

Întrebat dacă această moţiune va influenţa congresul PSD, Ciolacu a spus: "Nu cred. Pentru că moţiunea nu va trece şi nu văd alte probleme".

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO