PSD a ales PD-L! Tariceanu: PNL nu e oficial in opozitie

×
Codul embed a fost copiat

Practic, dupa o saptamana intreaga de intalniri la restaurante si discutii nocturne, social-democratii o iau de la zero.


Am mandat sa incep o negociere extinsa cu cei de la PD-L!
Mircea Geoana
Dupa sase ore de discutii foarte aprinse intre partizanii intrarii la guvernare si cei ai opozitiei alaturi de PNL, cei dintai au invins prin vot, cu 41 la 17.

Formula adoptata prin vot a fost prezenta la guvernare, insa fara UDMR.

Citește și
Emil Boc
PDL ofera PSD paritate in Guvern, presedintia Senatului si vicepremierul
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European
N-am considerat ca e bine. Viata va demonstra care a avut dreptate: eu sau ei. Consider ca era mult mai bine alaturi de PNL, intr-o opozitie dura.
Marian Vanghelie, presedinte PSD Bucuresti
Desi in favoarea acestei teze a votat majoritatea, ei i s-a opus un nucleu destul de important al PSD, format, intre altii, din presedintele de onoare, Ion Iliescu, si Adrian Nastase.

Mai mult, desi a existat luni un vot, discutiile cu PD-L reincep, dar si cu celelalte formatiuni, daca e sa ne luam dupa ce a afirmat Ion Iliescu.  

Intrebat daca are semnale de la cei de la PD-L, Ilie Sarbu, vicepresedintele PSD, a declarat ca acestea sunt deja clare, din moment ce s-a ajuns la acest vot.

Masura a fost adoptata prin vot, insa nu a multumit pe toata lumea. Cei mai vehementi critici au fost liderii care au obtinut scoruri bune la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

Radu Mazare, presedinte PSD Constanta, a declarat ca nu este de acord cu aceasta decizie.

Mai degraba adept al unei apropieri de PNL, presedintele de onoare al PSD a sustinut ca social-democratii sunt departe de aflarea unei solutii.

Noi credem ca UDMR poate sa aiba o contributie, dar nu o optiune unilaterala conteaza, ci daca exista un interes reciproc pentru o astfel de prezenta.
Marko Bela, presedinte UDMR
Cat priveste refuzul PSD de a se asocia la guvernare cu UDMR, una dintre conditiile unui guvern cu democrat-liberalii, liderii UDMR il califica drept miscare tactica. Discutiile PSD-PDL vor reincepe marti dimineata.

Raspunsul PD-L la anuntul PSD a fost prompt, dar rezervat. Cu alte cuvinte, liderul Emil Boc a spus ca PD-L este dispus sa continue negocierile cu cele doua partide care si-au anuntat disponibilitatea de a forma o majoritate parlamentara. Adica PSD si UDMR.

Niciun raspuns insa la solicitarea social-democratilor de a elimina de la masa guvernamentala UDMR. De aceea, negocierile se anunta dure, daca tinem cont ca luni dimineata, PD-L a stabilit o intelegere ferma cu UDMR, prin care uniunea era invitata la guvernare.

Constatam ca exista doua formatiuni politice care si-au aratat disponibilitatea de a merge alaturi de PDL in formarea unei majoritati guvernamentale capabile sa dea Romaniei un guvern stabil in perioada urmatoare. PDL isi va continua discutiile cu cele doua formatiuni"
Emil Boc, presedinte PD-L
Liberalii au privit, aparent relaxati, agitatia de peste zi a social-democratilor. Aceasta in ciuda faptului ca PSD avea de hotarat daca merge cu PDL sau ramane alaturi de PNL.

Liberalii au spus in luni seara ca vor continua negocierile, insa au pastrat conditiile: printre ele, neacceptarea propunerii democrat-liberalilor de modificare a Constitutiei, prin care, spun ei, se va crea o republica prezidentiala. Si mentinerea cotei unice este o alta conditie.

Cu alte cuvinte, liderii liberali sustin ca nu intentioneaza sa faca concesii mari in discutiile cu celelalte partide, preferand sa ramana in opozitie.

"Am luat act si de decizia PSD de a propune o formula de coalitie cu PDL, lucru care da cu totul si cu totul alt sens discutiilor pe care le-am avut cu ei. Pentru PNL, in afara de aceste optiuni, exista clar posibilitatea de a face concesii majore fata de principiile, valorile liberale si elementele legate de programul nostru politic sau, din contra, de a ne mentine fermi pe anumite coordonate care cred ca sunt necesare pentru orice partid, care se respecta. Sigur ca, in cazul nostru, acest lucru nu inseamna altceva decat de a avea prezenta optiunea de a merge în opozitie", a declarat Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNL.

Nimic nu este insa batut in cuie. In cazul in care PD-L si PSD se vor intelege, majoritatea parlamentara astfel constituita va fi una zdrobitoare. Impreuna vor avea 329 de mandate de senatori si deputati dintr-un total de 471. Astfel, in noul Parlament, Opozitia ar fi ca si inexistenta. Insa discutiile sunt in plina desfasurare si evolutiile nu vor intarzia sa apara.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
Citește și...
Intalniri in secret ale pesedistilor din intreaga tara
Intalniri in secret ale pesedistilor din intreaga tara

Conducerea PSD a reunit la Bucuresti primarii municipiilor-resedinte de judet si presedintii de Consilii Judetene pentru a-i informa in legatura cu negocierile purtate cu PNL si PDL in ultimele zile.

PDL ofera PSD paritate in Guvern, presedintia Senatului si vicepremierul
PDL ofera PSD paritate in Guvern, presedintia Senatului si vicepremierul

Liderii democrat-liberali le propun social-democratilor paritate a functiilor ministeriale in Guvern, vicepremierul si presedintia Senatului.

Boc: Din acest moment nu este exclusa nicio varianta de guvernare
Boc: Din acest moment nu este exclusa nicio varianta de guvernare

Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat, luni, dupa negocierile purtate cu lideri ai UDMR, ca "din acest moment, nu este exclusa nicio varianta de guvernare" si ca "cercul se inchide, incet"

Recomandări
Netanyahu, acuzat că pune în pericol pacea din Gaza prin bombardarea Rafah. „Acest lucru ar părea a fi un truc”
Netanyahu, acuzat că pune în pericol pacea din Gaza prin bombardarea Rafah. „Acest lucru ar părea a fi un truc”

Hamas a acceptat luni o propunere de încetare a focului în Gaza din partea mediatorilor, dar Israelul a declarat că termenii nu îi îndeplinesc cerinţele şi a continuat loviturile în Rafah, plănuind în acelaşi timp să continue negocierile pentru un acord.

Planul pus la cale de Occident pentru învestirea lui Putin. Gestul anti-Kremlin pe care îl vor face SUA și multe state din UE
Planul pus la cale de Occident pentru învestirea lui Putin. Gestul anti-Kremlin pe care îl vor face SUA și multe state din UE

SUA şi majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană vor boicota învestirea lui Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.