PSD a ales PD-L! Tariceanu: PNL nu e oficial in opozitie
Practic, dupa o saptamana intreaga de intalniri la restaurante si discutii nocturne, social-democratii o iau de la zero.
Formula adoptata prin vot a fost prezenta la guvernare, insa fara UDMR.
Mai mult, desi a existat luni un vot, discutiile cu PD-L reincep, dar si cu celelalte formatiuni, daca e sa ne luam dupa ce a afirmat Ion Iliescu.
Intrebat daca are semnale de la cei de la PD-L, Ilie Sarbu, vicepresedintele PSD, a declarat ca acestea sunt deja clare, din moment ce s-a ajuns la acest vot.
Masura a fost adoptata prin vot, insa nu a multumit pe toata lumea. Cei mai vehementi critici au fost liderii care au obtinut scoruri bune la alegerile parlamentare din 30 noiembrie.
Radu Mazare, presedinte PSD Constanta, a declarat ca nu este de acord cu aceasta decizie.
Mai degraba adept al unei apropieri de PNL, presedintele de onoare al PSD a sustinut ca social-democratii sunt departe de aflarea unei solutii.
Raspunsul PD-L la anuntul PSD a fost prompt, dar rezervat. Cu alte cuvinte, liderul Emil Boc a spus ca PD-L este dispus sa continue negocierile cu cele doua partide care si-au anuntat disponibilitatea de a forma o majoritate parlamentara. Adica PSD si UDMR.
Niciun raspuns insa la solicitarea social-democratilor de a elimina de la masa guvernamentala UDMR. De aceea, negocierile se anunta dure, daca tinem cont ca luni dimineata, PD-L a stabilit o intelegere ferma cu UDMR, prin care uniunea era invitata la guvernare.
Liberalii au spus in luni seara ca vor continua negocierile, insa au pastrat conditiile: printre ele, neacceptarea propunerii democrat-liberalilor de modificare a Constitutiei, prin care, spun ei, se va crea o republica prezidentiala. Si mentinerea cotei unice este o alta conditie.
Cu alte cuvinte, liderii liberali sustin ca nu intentioneaza sa faca concesii mari in discutiile cu celelalte partide, preferand sa ramana in opozitie.
"Am luat act si de decizia PSD de a propune o formula de coalitie cu PDL, lucru care da cu totul si cu totul alt sens discutiilor pe care le-am avut cu ei. Pentru PNL, in afara de aceste optiuni, exista clar posibilitatea de a face concesii majore fata de principiile, valorile liberale si elementele legate de programul nostru politic sau, din contra, de a ne mentine fermi pe anumite coordonate care cred ca sunt necesare pentru orice partid, care se respecta. Sigur ca, in cazul nostru, acest lucru nu inseamna altceva decat de a avea prezenta optiunea de a merge în opozitie", a declarat Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNL.
Nimic nu este insa batut in cuie. In cazul in care PD-L si PSD se vor intelege, majoritatea parlamentara astfel constituita va fi una zdrobitoare. Impreuna vor avea 329 de mandate de senatori si deputati dintr-un total de 471. Astfel, in noul Parlament, Opozitia ar fi ca si inexistenta. Insa discutiile sunt in plina desfasurare si evolutiile nu vor intarzia sa apara.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, PSD, premier, Mircea Geoana, emil boc, PD-L,
Dată publicare:
08-12-2008 00:00