Protestatarul atacat de Vâlcov cere daune de 1 MILION de euro. Specialiştii contrazic Ministerul Muncii
Protestatarul Sandu Matei a depus plângere penală împotriva lui Darius Vâlcov și îi cere despăgubiri de un milion de euro, după ce Vâlcov a postat pe Facebook actele sale medicale.
Cu toate că este vorba despre date private făcute publice, fără acceptul pacientului, Ministerul Muncii susţine că informaţiile apar într-un document administrativ are nu este secret. Chiar şi aşa, acel document nu putea fi făcut public, în mod legal, spun apărătorii drepturilor omului.
Sandu Matei, unul dintre protestatarii cunoscuţi din Piaţa Victoriei, a mers marţi la Parchetul General.
Sandu Matei: "Mi se pare că a intra în viaţa privată a cuiva, oricând, oricum că este de o gravitate maximă prin mine vrea să atace mişcarea Rezist, el chiar a specificat acolo, liderul Rezist".
Supărat că Darius Vâlcov, consilierul premierului, i-a publicat pe facebook datele medicale, Sandu Matei spune că îi va cere daune civile de 1 milion de euro.
Dacă ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a fost critic cu colegul de guvernare, Ministerul Muncii, condus de Olguța Vasilescu, a transmis că documentul oficial pus pe Facebook de Vâlcov este unul administrativ, deci nesecret şi că "acest act administrativ se întocmește în mai multe exemplare și un exemplar ajunge inclusiv la angajator, pentru că invaliditatea de gradul 3 permite dreptul la muncă pe o perioadă de 4 ore/zi. "
Sandu Matei, protestatar: "Nu m-am angajat nicăieri atunci, deci nu am mai dat documentul nimănui. E clar că a plecat de la Ministerul Muncii".
Explicaţia Ministerului Muncii că, fiind vorba despre un act administrativ nesecret, publicarea lui nu presupune încălcarea legii este greşită, declara specialiştii în păstrarea confidenţialităţii informaţiei.
Articolul 227 din Codul Penal, spune că divulgarea, fără drept, a unor date sau informaţii privind viaţa privată a unei persoane, de natură să aducă un prejudiciu unei persoane (...) se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
Iar pe plan european, pe lângă dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, garantat de CEDO, Regulamnetul General privind Protecţia datelor defineşte datele personale privind sănătatea ca fiind informaţiile despre sănătatea fizică sau mentală, din trecut, prezent său viitor.
Gabriel Andreescu, PADOR-CH: "Ministerul afirma că documentul nu este secret, prin urmare este public. ceea ce este din punctul meu de vedere incorect. Una dintre excepţii face referire la datele cu caracter personal. Un document chiar dacă este de natura administrativă, nu este un doc medical, dar conţine date medicale, iar divulgarea lor fără drept afectează viaţa privată".
Darius Valcov a refuzat să îşi prezinte punctul de vedere.
Sursa: Pro TV
Etichete: facebook, ministerul muncii, darius valcov,
Dată publicare:
04-09-2018 19:38