Parlamentarii vor sa incurajeze cuplurile sa aiba mai multi copii: le ofera bani in plus la salariu
De teama ca Romania va avea intr-un viitor apropiat o populatie imbatranita, cativa parlamentari au propus o lege care sa sprijine financiar cuplurile sa aiba mai multi copii.
Multe familii nu mai curajul sa se gandeasca la doi sau trei urmasi pentru ca nu au bani. Iar in 40 de ani nu vom mai avea forta de munca si nici cine sa ne plateasca pensiile.
Doamna Claudia are au singur copil si marturiseste sincer ca nu i-ar ajunge banii sa mai creasca unul. Asa gandesc mii de cupluri. Decizia lor atarna, insa, greu in statistici. In ritmul acesta, pana in 2050, Romania va ajunge la o populatie imbatranita de aproximativ 18 milioane. Ca sa-i motiveze pe tineri sa devina parinti, un deputat s-a gandit sa le dea bani in plus la salariu.
"M-am gandit ca reducerea contributiilor pentru ajutoare sociale pentru cei care doresc sa-si intemeieze o famile ar fi o solutie de incurajarea natalitatii si reducerea graduala a contributiilor sociale pentru cei care au in ingrijire doi sau mai multi copii", spune Raluca Turcan, deputat PDL si initiatorul legii.
Legea prevede ca in primii 5 ani dupa casatorie tinerii iau mai multi bani prin reducerea cu 5% a contributiilor sociale. La un salariu de 1.000 de lei net, asta ar insemna un plus de 60 de lei.
Si mai multi bani ar putea primi mamele. Pentru cele cu doi copii, initiatorul legii vrea o reducere cu 10% a contibutiilor sociale. Adica, un salariu de 1.000 de lei ar creste cu 115.
Iar pentru mamele cu trei sau mai multi copii, un salariu - spre exemplu - tot de 1.000 de lei ar ajunge la 1.175.
Si Guvernul Ungureanu are in plan o scadere a CAS-ului, iar o discutie pe aceasta tema a avut loc la Palatul Cotroceni intre premierul Ungureanu si presedintele Basescu, sustin surse politice citate de Mediafax.
Cu gandul tot la natalitate, alti deputati au scris o lege care sa le oblige pe femeile gravide care vor sa renunte la sarcina sa treaca mai intai pe la psiholog.
Totul este ca bunele intentii ale alesilor sa aiba si sustinerea colegilor astfel incat sa devina legi.