Proiectul prin care PSD vrea să sancţioneze magazinele care vând produse "pentru Est"

Dată publicare: 14-05-2019 18:26
Dată actualizare: 15-05-2019 06:52


Un proiect controversat de lege privind calitatea produselor vândute în România, a fost anunţat de şeful PSD, Liviu Dragnea.

Producătorii şi comercianţii care vor pune la vânzare, produse care nu respecta acelaşi standard de calitate ca în alte ţări europene, vor fi amendaţi şi ar putea rămâne fără marfă. Experţii din domeniu spun însă, că ar trebui sancţionat doar producătorul, nu şi comerciantul. Mai mult, reglementări privind dublul standard sunt deja aplicate de Uniunea Europeană, cel puţin provizoriu, iar Parlamentul european va adopta o directivă în acest sens.

Aşa că legea va fi schimbată din nou, pentru a fi pusă în acord cu directivă. "Populism ieftin", a catalogat şi opoziţia proiectul.

 

Cum vor fi sancţionate magazinele, potrivit noii legi

 

Cu surle şi trâmbiţe, Liviu Dragnea a iniţiat, alături de social democratul Valeriu Steriu, o lege prin care cei care vând produse la o altă calitate decât în restul ţărilor europene să fie pedepsiţi. Pot fi sancţionaţi cu până la 4% din cifra de afaceri şi confiscarea produselor neconforme. Dacă vreun comerciant repeta abaterea risca să rămână fără autorizaţia de funcţionare pe o perioadă de 6 luni.

„ANPC şi alte autorităţi competente pentru produsele agroalimentare ANSVSA vor putea recolta produse atât din Europa cât şi din România pentru a le face analize în laboratoare autorizate. În momentul în care se identifica o astfel de situaţie, fie ca un produs are o compoziţie diferită fie ca vorbim de servicii care sunt prezentate într-un fel pe o piaţă şi altfel pe alta piaţă, toate acestea sunt apte pentru a fi penalizate”, a explicat Steriu.

Cu alte cuvinte, un iaurt, de exemplu, va putea avea acelaşi nume, aceeaşi etichetă în diferite ţări dacă şi compoziţia este identică, spun iniţiatorii. Marea problemă este că, în realitate, răspunzător ar trebui să fie producătorul, nu cel care pune la vânzare produsele.

Ionuţ Mosteanu, deputat USR: „Dacă eu aş fi comerciant şi îmi vine un tip de bere de la un distribuitor şi scrie pe ea că este aceeaşi bere care se vinde şi în Europa, nu e vina mea ca ăla a pus altceva acolo. Cred că responsabilitatea în cazul acesta trebuie să fie a producătorului şi a distribuitorului. Dacă producătorul minte trebuie să răspundă în faţa legii, comerciantul nu poate verifica”

În plus, problema produselor cu dublu standard este deja în procedura legislativă în Parlamentul European. O directivă urmează să fie implementată în toată Uniunea Europeană.

Deşi proiectul de lege abia a fost depus în Parlament, iniţiatorii promit că va fi adoptat până la finalul sesiunii, în iunie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO