Procesele-verbale la referendum nu mentioneaza separat voturile celor din listele suplimentare

23-07-2012 07:30

Model buletin referendum 29 iulie

Modificarile aduse la Legea referendumului, prin Ordonanta de Urgenta 41 adoptata de Guvern, prevad desfiintarea birourilor electorale din comune, orase si municipii.

De asemenea, se prevede eliminarea din procesele-verbale a mentiunilor privind alegatorii care au votat pe listele suplimentare.

OUG 41 adoptata de Guvern modifica articolul 26 din Legea referendumului si elimina prevederile privind constituirea birourilor electorale de circumscriptie ale comunelor, oraselor si municipiilor. In schimb, doar in cazul sectoarelor din Bucuresti se infiinteaza oficii electorale. Astfel, conform prevederilor in vigoare, se mentin birourile electorale judetene, cel al municipiului Bucuresti, dar si cel privind sectiile de vot din strainatate.

Conform ordonantei de urgenta, "in cazul organizarii unui referendum national, se constituie birouri electorale de circumscriptie doar la nivel de judet si la nivelul municipiului Bucuresti, birou electoral pentru sectiile de votare organizate in afara tarii, precum si oficii electorale de sector al municipiului Bucuresti".

De asemenea, Ordonanta de Urgenta modifica modelele proceselor-verbale care constata rezultatul referendumului, fiind eliminata mentionarea alegatorilor care voteaza pe listele suplimentare.

Guvernul a introdus sintagma "numarul participantilor" la referendum, precizand ca acesta se calculeaza prin cumularea "numarului voturilor valabil exprimate la raspunsul «DA»", "a numarului voturilor valabil exprimate la raspunsul «NU»", la care se adauga numarul voturilor nule.

Din forma anterioara a Legii referendumului, Guvernul a eliminat din modelul proceselor-verbale contabilizarea separata a "numarului total al alegatorilor care s-au prezentat la urne, inscrisi in copia de pe lista electorala permanenta", dar si a "numarului total al alegatorilor care s-au prezentat la urne si nu sunt cuprinsi in copia de pe lista electorala permanenta, inscrisi in tabelul/lista electoral", precum si a "numarului total al alegatorilor care au votat utilizand urna speciala, inscrisi in tabelul/lista electoral".

In plus, din modelul proceselor-verbale este eliminata inclusiv litera la care se mentiona numarul stampilelor cu mentiunea «VOTAT» in sectia de votare, dar si daca una sau mai multe stampile dispar, ori starea sigiliilor de pe urne la incheierea votarii.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO