Ministrul de Externe al Cehiei: Calea de iesire din criza va fi mult mai lunga decat s-a estimat

28-10-2011 22:57

Printul Karel Schwarzenberg

Seful diplomatiei din Cehia si capul uneia dintre cele mai vechi case nobiliare din Bohemia, Karel Schwarzenberg a vorbit, intr-un interviu pentru Gandul si Stirile Pro TV, despre cum vede iesirea Europei din criza.

Schwarzenberg, care este si membru al prestigiosului club Bilderberg, crede ca romanii ar trebui sa asculte cu mare atentie discursul pe care regele Mihai I l-a tinut in Parlament, iar statul roman sa nu rateze marea oportunitate de a dezvolta un turism de succes, pentru ca are doua atuuri imense: peisajele superbe si fetele frumoase din Romania.

Diplomatul s-a plans de problemele pe care compania CEZ le-a avut in Romania, fapt care tine la distanta investitorii cehi si nu numai de tara noastra. In schimb, a dat asigurari ca Cehia nu este de acord cu metodele folosite de Olanda si Finlanda, de a impiedica Romania si Bulgaria sa adere la Schengen schimband regulile in timpul jocului.

"Sper ca Grecia sa poata evita default-ul. Sper! Cetatenii vor plati pana le iese pe nas. Toate statele europene au cheltuit prea multi bani in ultimii 20 de ani. Datoria a crescut in tot acest timp. Desigur, vine un moment cand trebuie sa o platesti si acest moment se intampla acum", este imaginea simpla pe care Schwarzenberg o deseneaza crizei Euro, intr-un interviu pentru Gandul si Stirile Pro TV.

Calea de iesire din aceasta criza va fi una lunga, mult mai lunga decat a estimat cineva pana acum, crede seful diplomatiei din Cehia.

Ministrul ceh de Externe s-a declarat impresionat de discursul pe care regele Mihai I l-a tinut in Parlamentul Romaniei, la implinirea varstei de 90 de ani, si spune ca romanii ar fi putut apela mai des la intelepciunea si la experienta fostului lider. Totusi, momentul monarhiei pentru Romania este oarecum depasit, crede diplomatul.

Calea de iesire din criza mult mai lunga decat a estimat cineva pana acum

"Am fost impresionat ca la 90 de ani a stat acolo si a tinut un discurs perfect.Cred ca este datoria oricui se adreseaza Parlamentului (...) sa atinga problemele tarii. Nu poti sa tii un discurs irelevant. Este o mare onoare sa fii invitat in Parlament, care creeaza o responsabilitate, deci trebuie sa atingi problemele reale. Ar fi fost foarte dezamagitor daca ar fi tinut un discurs care sa fie doar politicos", spune Karel Schwarzenberg.

Totusi, momentul regelui Mihai ca lider al Romaniei a trecut si din pacate Romania l-a ratat, considera diplomatul: "Acum, ca rege, el are 90 de ani, cred ca posibilitatile ii sunt limitate. La 90 de ani ai un timp limitat pentru a mai exercita vreo influenta. Dar ar fi bine daca oamenii l-ar asculta. Cu siguranta, cred ca (Romania) ar fi putut sa-l foloseasca mai mult in trecut. Pentru ca este foarte respectat, are o mare experienta si a dovedit intr-una dintre cele mai dificile perioade pentru Romania, ca are o judecata potrivita si curaj".

URMARITI interviul integral pe Gandul.info.

Sursa: Gandul


VIDEO PROTVPLUS.RO