Primul anunt important al lui Pivniceru. Cum ii va schimba USL-ul pe Codruta Kovesi si Daniel Morar
Ministerul Justitiei a publicat pe site-ul institutiei anuntul pentru selectia procurorilor in vederea efectuarii propunerilor de numire in functiile de procuror general al Romaniei si procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie.
Totodata, se precizeaza ca s-a tinut cont de recomandarile Comisiei Europene.
"Anuntul este insotit si de Standardele de organizare si desfasurare a selectiei procurorilor in vederea efectuarii propunerilor de numire in functiile de conducere prevazute de art. 54, alin. (1) din Legea 303/2004 si de Standardele de evaluare a interviului sustinut pentru selectia procurorilor in vederea efectuarii propunerilor de numire in functiile de conducere prevazute de art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004", informeaza luni MJ, potrivit Mediafax.
La elaborarea documentatiei au fost avute in vedere si recomandarile Comisiei Europene, transmise Ministerului Justitiei la data de 11 septembrie 2012.
Mandatul lui Daniel Morar la conducerea DNA a expirat in luna februarie, el fiind delegat pe aceasta functie. Astfel, ministrul Justitiei, Monica Pivniceru, va face o nominalizare, inclusiv pentru cea de procuror general al Romaniei, care se vacanteaza in 2 octombrie.
Numele lui Daniel Morar a fost vehiculat pentru pozitia de procuror general al Romaniei. Cat despre actualul procuror general, Codruta Kovesi, ea a declarat recent ca nu a decis nimic cu privire la o eventuala candidatura a sa pentru una din cele 17 functii din conducerea Ministerului Public, pentru care ministrul Justitiei va trebui sa faca numiri.
Noul ministru al Justitiei, Mona Pivniceru, a initat o serie de intalniri cu procurori, urmand a face propuneri Consiliului Superior al Magistraturii pentru functiile de procuror general al Romaniei, procuror sef al DNA, pentru adjuncti si sefi de sectii din coducerea Ministerului Public.
CSM da aviz consultativ asupra propunerii ministeriale, iar presedintele Romaniei emite decretul de numire, putand respinge o astfel de propunere doar o data.
La inceputul lunii septembrie, Vaile Blaga a declarat ca premierul Victor Ponta trebuie sa respecte intelegerea facuta cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso. Potrivit lui Blaga, schimbarile celor doi sefi de institutii trebuie facute numai dupa terminarea mandatelor. "Atunci cand isi vor incheia mandatele, sigur ca si domnul procuror sef de la DNA, inteleg ca undeva in februarie anul viitor, isi incheie mandatul si doamna Kovesi in octombrie, sigur ca vor trebui sa faca propuneri. Totul este ca domnul Ponta sa respecte intelegerea pe care a facut-o si pe care a semnat-o cu presedintele Comisiei Europene", a aratat Blaga.
"Sper ca in perioada imediat urmatoare, conform angajamentului pe care ni l-am luat fata de Comisia Europeana, pe baza unei proceduri transparente, sa declansati procedura de propunere a unui nou sef la DNA si, sigur, de la 1 octombrie, a unui nou procuror general", i-a spus Ponta lui Pivniceru, la prima sedinta de Guvern a ministrului Justitiei, Mona Pivniceru.
Ponta a mai aratat ca noul ministru va trebui sa se asigure ca justitia functioneaza in interesul cetatenilor. "Rapoartele sunt importante, dar cel mai important este daca sunt romanii multumiti de modul cum justitia face cu adevarat dreptate", a afirmat premierul Victor Ponta.
Conduita, integritatea, viziunea - standarde de evaluare a candidatilor pentru functia de sef al DNA
Ministerul Justitiei informeaza ca la alegerea candidatilor pentru functiile de procuror general al Romaniei si procuror sef al DNA va avea in vedere o serie de "standarde", cum ar fi viziunea asupra modului de organizare a institutiei, motivatia, conduita, integritatea celor care candideaza.
Potrivit documentelor publicate luni pe site-ul Ministerului Justitiei, la evaluarea interviului vor fi avute in vedere urmatoarele standarde:
1. Sustinerea proiectului privind exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere:
a) Prezentarea sintetica a unitatii/structurii pentru a carei conducere participa la selectie; b) Identificarea unor eventuale disfunctii si vulnerabilitati in activitatea unitatii/structurii pentru a carei conducere participa la selectie; c) Propunerea unor solutii pentru prevenirea si inlaturarea deficientelor identificate; d) Formularea de propuneri pentru imbunatatirea activitatii manageriale a unitatii/structurii pentru a carei conducere participa la selectie; e) Compatibilitatea planului managerial intocmit de procurorul care participa la selectie cu cel al procurorului ierarhic superior, daca este cazul.
2. Verificarea aptitudinilor manageriale si de comunicare:
a) Capacitatea de organizare; b) Asumarea responsabilitatilor; c) Rapiditatea in luarea deciziilor; d) Rezistenta la stres; e) Autoperfectionarea; f) Capacitatea de analiza, sinteza, previziune, strategie si planificare pe termen scurt, mediu si lung; g) Initiativa in modernizarea managementului unitatii/structurii; h) Capacitatea de adaptare rapida; i) Capacitatea de relationare si comunicare; j) Capacitatea si disponibilitatea de a lucra in echipa si de a colabora cu colegii.
3. Prezentarea viziunii asupra modului in care intelege sa organizeze institutia in vederea indeplinirii atributiilor constitutionale de promovare a intereselor generale ale societatii si apararii ordinii de drept, precum si a drepturilor si libertatilor cetatenilor.
4. Prezentarea viziunii cu privire la atributiile functiei pentru care participa la selectie in ceea ce priveste coordonarea activitatilor de prevenire si combatere a criminalitatii in general si a unor fenomene specifice: criminalitate organizata, coruptie, evaziune fiscala etc.
5. Verificarea cunostintelor specifice functiei pentru care se efectueaza selectia:
a) Cunostinte de management public; b) Cunostinte de management judiciar; c) Cunoasterea organizarii si functionarii Ministerului Public; d) Cunostinte profesionale; e) Cunostinte privind comunicarea publica si interpersonala.
6. Aspecte legate de motivatia, conduita, integritatea si deontologia profesionala, precum si alte imprejurari rezultate din analiza inscrisurilor depuse de procurorilor participanti la selectie.
Timpul de sustinere a proiectului privind exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere: aproximativ 30 minute. Timp pentru intrebari si raspunsuri: aproximativ o ora ora.
Sursa: Mediafax
Etichete: Codruta Kovesi, dna, procurori, Daniel Morar, Mona Pivniceru, victor ponta, USL,
Dată publicare:
17-09-2012 14:02