Presedintele Traian Basescu nu a afectat independenta justitiei privind Dosarul "Microsoft". Motivarea Inspectiei Judiciare

Ultima actualizare: 12-12-2014 06:57
Traian Basescu

Inspectia Judiciara (IJ) a constatat ca independenta justitiei nu a fost afectata de declaratiile presedintelui Traian Basescu, care a spus ca, in dosarul Microsoft "vor mai aparea surprize, inclusiv persoane".

Inspectorii judiciari au stabilit ca afirmatiile presedintelui nu fost de natura sa afecteze independenta judecatorilor si a procurorilor, avand in vedere ca acestea pot fi incadrate in limitele discursului politic, a precizat purtatorul de cuvant la IJ, Tamara Manea, potrivit Mediafax.

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Inspectiei Judiciare, dupa ce, in 13 octombrie, Traian Basescu a declarat, raspunzand unei intrebari, ca in dosarul Microsoft vor mai aparea surprize, inclusiv persoane. Membrii plenului CSM urmeaza sa stabileasca joi daca isi vor insusi concluziile raportului IJ. Seful statului a negat ca in dosarul Microsoft s-au primit dosare de la FBI.

"Cea mai complexa informatie am avut-o in 2009 legata de posibila fraudare si acea informatie intr-o maniera mult mai in detaliu a fost transmisa DNA si de acolo a inceput usor, usor", a afirmat presedintele Traian Basescu, precizand ca informarea a venit de la serviciile romanesti. Intrebat daca vor mai fi surprize in acest dosar, Basescu a spus: "Da, vor mai fi". Intrebat daca e vorba inclusiv despre persoane, presedintele a replicat scurt: "Inclusiv persoane".

Intrebat daca EADS este un dosar mai extins decat Microsoft, presedintele a declarat ca nu vrea sa vorbeasca despre un dosar aflat in investigatie, dar a confirmat ca este. "Am luat date din urma pentru ca am avut tot dosarul Microsoft acum si am constatat ca 9 firme si persoane private, deci vorbesc dintre cei care au purtat comisioanele, sunt si destul de comuni in informarile pe care le-am avut despre Microsoft. Am gasit in Microsoft oameni pe care i-am regasit si in informari negative facute pe EADS, facute de structurile de securitate, nu ne ascundem acum", a spus Basescu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO