Presedintele Traian Basescu le-a inmanat liderilor europeni un "document in interesul Romaniei"
Banca Centrala Europeana va supraveghea direct marile banci, unele sunt prezente si in Romania, a mai spus presedintele roman, la incheierea Consiliului European de iarna, de la Bruxelles.
Insa, dincolo de mecanismul de control bancar, deciziile privind mult discutata uniune economica si monetara se lasa inca asteptate.
Traian Basescu a iesit in evidenta, aseara, la poza de grup. Era singurul care tinea in mana un sul de documente. Presedintele roman a stat alaturi de presedintele parlamentului european, Martin Schulz, caruia, dupa o scurta strangere de maini, i-a dat misterioasele hartii. Schulz a plecat cu ele, iar Basescu a fost vazut schimband cateva cuvinte cu Angela Merkel.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
"Era in intersul Romaniei" - ne-a explicat Traian Basescu, la conferinta de presa. A spus ca nu voia sa se ascunda si ca a inmanat si altor lideri europeni documentul respectiv. Dar a refuzat sa spuna ce contine.
"Ati auzit in lunile trecute oameni spunand "Zona euro va intra in colaps", "Uniunea Europeana a se va destrama". Acum nu mai auziti asemenea povesti. Eu sunt incantat ca facem parte dintr-o structura politica ce ia deciziile necesare pentru a-i permite Europei sa mearga mai departe si sa devina mai puternica", a declarat presedintele.
La capitolul "succese", liderii europeni s-au felicitat pentru ca au reusit inca o data sa salveze Grecia. De asemenea au salutat instituirea mecanismului de control bancar.
"Nu vom tolera un control lipsit de strictete pentru niciuna din cele 6000 de banci din zona euro. Banca Centrala Europeana are acum posibilitatea sa intervina si s-o supervizeze direct pe oricare dintre ele, astfel incat bancile in dificultate sa fie restructurate sau inchise", a spus Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.
Insa marile decizi privind uniunea ecomonica si monetara au fost amanate dupa 2014, mai precis dupa alegerile din Germania.