Klaus Iohannis: "Este nevoie de imbunatatirea a cel putin 12 legi din domeniul securitatii nationale"


Ultimul update: Vineri 20 Ianuarie 2017 07:14
Data publicarii: Marti 17 Ianuarie 2017 17:11
Categorie: Stiri Politice

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut o declaratie de presa la Palatul Cotroceni, unde a vorbit despre scandalul in care a fost implicat Serviciul Roman de Informatii, sustinand ca este nevoie de imbunatatirea legilor din domeniul securitatii nationale.

Declaratia  fost transmisa LIVE VIDEO pe ProTV News si LIVE TEXT pe www.stirileprotv.ro.

Seful statului a anuntat ca a semnat cele doua decrete privind eliberarea din functie a lui Florian Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, Eduard Hellvig, si trecerea in rezerva a acestuia.

Klaus Iohannis a spus ca, pentru ca serviciile secrete sa isi faca treaba, trebuie trasate "doua linii rosii" referitoare la modul in care se raporteaza serviciile secrete la politicieni si politicienii la serviciile secrete.

Presedintele a afirmat ca aceste aspecte trebuie clarificate foarte bine, subliniind ca Parlamentul va trebui sa ia in discutie aceste chestiuni si sa le lamureasca.

Klaus Iohannis a mai declarat ca Parlamentul trebuie sa aiba un control "puternic, dar nu partinic" asupra serviciilor de informatii.

El a afirmat ca nu se poate ca un partid sa defineasca modul in care se face controlul parlamentar asupra serviciilor, precizand ca pentru acest lucru este nevoie de negocieri intre Putere si Opozitie.

"E nevoie sa se implice si unii si altii, pentru ca o data sunt unii la Putere, alta data sunt altii, dar serviciile (...) raman", a spus Iohannis.

In opinia sa, este nevoie de modernizarea a cel putin 12 legi din domeniul securitatii nationale.

Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis:

- Aceste discutii poate ar parea contraproductive, dar eu cred ca este bine ca s-a discutat de serviciile secrete, despre locul si rolul lor in sistemul de securitate national.

- Pentru ca serviciile secrete sa-si faca treaba bine si ca politicienii sa-si faca treaba bine, este bine sa trasam doua linii rosii. Una, daca este bine ca serviciile sa se amestece in politica. Acest lucru trebuie clarificat.

- A doua linie, cat de mult se pot implica politicienii in serviciile secrete. Cum e cu politizarea serviciilor. Parerea mea este ca nici acest lucru nu e bun.

- Nu se poate ca politica unui partid sa defineasca felul in care se face controlul serviciilor. Este nevoie sa se implice si unii si altii in aceste comisii, pentru ca o data sunt unii la putere, o data altii, dar serviciile raman.

- Aceste lucruri ar fi bine sa le ia in discutie noul Parlament. Noul Parlament are multa treaba. Este nevoie de imbunatatirea a cel putin 12 legi din domeniul securitatii nationale.

- Avem o noua majoritate in Parlament. Aceasta majoritate are un rol foarte important in felul in care se abordeaza aceste chestiuni, legate de securitatea nationala. 

- In privinta amnistiei si gratierii, aceasta majoritate va trebui sa dovedeasca daca este matura.

Declarariile presedintelui Klaus Iohannis vin in plin scandal al serviciilor secrete romane, dupa ce Florian Coldea a demisionat din functia de prim-adjunct al SRI, desi comisia de control a aratat ca el nu a incalcat legea.

De altfel, purtatorul de cuvant al presedintelui, Madalina Dobrovolschi, a declarat vineri ca seful statului l-a chemat la Palatul Cotroceni pe generalul Florian Coldea si ca a existat o discutie intre cei doi.

Dobrovolschi a precizat ca nu are informatii in legatura cu continutul acestei discutii. Ea a precizat ca discutia presedintelui cu generalul Florian Coldea a avut loc joi.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO