Iohannis critica Guvernul, dupa discutia cu FMI. Ponta: "Sa ne ceara datele, altfel se duce nepregatit la intalniri"
Fondul Monetar International nu crede ca Romania se mai califica pentru un nou acord. Anuntul a fost facut de administratia prezidentiala, dupa intalnirea dintre Klaus Iohannis si sefa delegatiei FMI.
Potrivit administratiei prezidentiale, FMI are semne de intrebare ca guvernul vrea sa implementeze reformele asumate in vechiul acord. Anuntul vine dupa ce premierul, ministrul Finantelor, Banca Nationala, dar si sefii PSD si PNL au declarat public ca sunt pentru incheierea unui nou acord.
"De abia astept sa imi prezentati detalii din discutiile pe care le-ati avut cu Guvernul, care sper ca au fost favorabile" - a fost singura declaratie a presedintului facuta de fata cu presa. Din comunicatul dat dupa intalnire reiese insa ca discutiile dintre FMI si Guvern nu au fost tocmai favorabile.
Potrivit presedintiei, FMI considera ca ultimul acord a expirat fara o evaluare favorabila, iar Fondul Monetar ar avea "semne de intrebare" cu privire la vointa guvernului de a implementa reformele asumate.
Ultimul acord cu FMI a expirat pe 26 septembrie. Trei zile mai tarziu, inainte ca delegatia FMI sa vina in tara, premierul, ministrul de Finante, Banca Nationala, dar si Alina Gorghiu, sefa opozitiei, anuntau ca sustin incheierea inca unui acord. Si Liviu Dragnea, seful PSD, s-a alaturat ulterior celor care sustin acest demers.
Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice: "Ca ministru de Finante, este nevoie de o astfel de discutie si chiar un acord flexibil de tipul celui pe care Polonia il are."
Linia de credit flexibil este un tip de acord cu mai putine conditii, dar pentru care se califica doar tarile in care FMI-ul are mare incredere. Doar Polonia, Columbia si Mexicul au beneficiat de un asemenea aranjament pana acum.
Administratia Prezidentiala spune ca FMI are serioase rezerve ca Romania indeplineste conditiile pentru a beneficia de un asemenea acord.
Bugetul pe 2016 a fost principalul subiect de negociere intre FMI si Guvern. Fondul Monetar a recomandat un deficit bugetar de 1,5% pentru anul viitor, plafon respins de ministerul Finantelor. Guvernul si-a asumat deja reducerea TVA-ului la 20%, majorarea pensiilor cu 5 procente, majorari de 25, respectiv 15% pentru sute de mii de angajati din sanatate si educatie si aplicarea legii salarizarii, care la randul ei va aduce majorari pentru alte categorii de bugetari.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Ne aflam in perioada imediat premergatoare construirii bugetului. Imi doresc ca el sa fie rezultatul unei viziuni ale asumarii unor obiective in interesul intregii societati si a respectarii angajamentelor luate de intreaga clasa politica, nu al unor calcule electoraliste sau ale unor interese partizane."
Sefa delegatiei FMI s-a intalnit marti si cu premierul Victor Ponta.
Klaus Iohannis: Pacat ca Guvernul nu a convins FMI ca poate implementa reformele structurale asumate
Presedintele Klaus Iohannis a criticat, marti seara, printr-un mesaj postat pe Facebook, Guvernul pentru ca nu a reusit sa implementeze reformele asumate.
"Discutiile din ultima perioada despre incheierea unui nou acord cu FMI trebuie sa aiba in vedere serioasele rezerve exprimate de oficialii Fondului Monetar International ca Romania indeplineste conditiile necesare. Din pacate, Guvernul nu a reusit, prin masurile adoptate, sa convinga FMI ca are vointa de a implementa reformele structurale asumate. In urma intalnirii pe care am avut-o, astazi, la Palatul Cotroceni, cu delegatia FMI, imi exprim ingrijorarea cu privire la vulnerabilitatile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor. Sper ca deficitul bugetar sa fie pastrat sub control", a fost mesajul postat de Klaus Iohannis, dupa intalnirea cu FMI.
Discuțiile din ultima perioadă despre încheierea unui nou acord cu FMI trebuie să aibă în vedere serioasele rezerve...
Posted by Klaus Iohannis on Tuesday, October 20, 2015
Ponta: Iohannis trebuia sa ne ceara datele economice, altfel se duce nepregatit la intalniri
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca presedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit sa solicite Guvernului date economice inainte de intalnirea cu FMI, pentru ca "altfel se duce nepregatit la intalniri".
"Presedintele ar trebui sa vorbeasca si cu noi, ca sa aiba date. Astazi, la intalnirea cu FMI, nu ne-a cerut nicio data. Daca ne cerea, ii spuneam ca suntem pe crestere economica mai mare decat era prevazut de FMI, cu excedent bugetar, nu cu deficit, si cele mai mari investitii directe din 2008 incoace. Ne cerea datele, eu i le dadeam. O sa i le transmit maine, nu e niciun fel de secret in chestia asta. Altfel, se duce nepregatit la intalniri si se ia dupa tot felul de oameni care nu stiu", a spus Ponta, intr-o interventie telefonica la Antena 3, citat de Agerpres.
Premierul a respins aprecierile presedintelui fata de bugetul pe 2016 si a afirmat ca, deocamdata, acesta nu e gata, asa ca nu poate fi criticat.
"Domnul Iohannis nu cunoaste bugetul pe 2016, cum nu il cunosc nici eu, ca nu s-a facut. Nu poti sa critici ceva ce nu exista. Bugetul pe 2016 va veni in noiembrie la Guvern, dupa aceea pe masa Parlamentului, in dezbaterea celor doua Camere, dupa care ajunge la presedintele Iohannis spre promulgare. Cred, nu stiu, asa i-o fi scris dl Mihalache notele si nu stia ca nu a venit inca bugetul pe 2016. (...) Sa critici ceva ce nu cunosti mi se pare o chestie destul de neserioasa, de asta cred ca e de la domnul Mihalache", a adaugat Ponta.