Iohannis cere ”demiterea imediată” a miniștrilor Meleșcanu și Dan pentru organizarea votului din 26 mai

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, demisia imediată a miniştrilor Carmen Dan şi Teodor Meleşcanu și a anunţat înfiinţarea unei comisii mixte la Administraţia prezidenţială pentru rezolvarea problemelor de la vot.

Declarațiile șefului statului au fost LIVE pe www.stirileprotv.ro, pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV, pe Twitter și pe YouTube.

Șeful statului a spus că probleme legate de exercitarea votului în 26 mai s-au înregistrat nu numai la secțiile din străinătate, ci și pe teritoriul României. 

După atâtea probleme este evident că trebuie să existe și urmări politice. Cei care nu au organizat corespunzător sau chiar au organizat intenționat prost aceste alegeri trebuie să plătească cu funcția. Atenție, vorbesc de urmarea politică. Că, ulterior, se găsesc și alte probleme, este o chestiune pe care o vom discuta după ce există prima analiză.

Așadar, fiindcă nu au știut să-și dea demisia de onoare solicit demiterea imediată a ministrului de Externe și a doamnei ministru de Interne. Imediat însemnând imediat!”.

Citește și
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă, despre mutarea ambasadei României din Israel: "Decizia e la Iohannis"

De asemenea, preşedintele a anunţat înfiinţarea unei comisii mixte la Administraţia prezidenţială pentru rezolvarea problemelor de la vot. 

Aceste probleme trebuie rezolvate urgent pentru că vine următorul tur de scrutin, în toamna acestui an vin prezidenţiale, şi, fiindcă nu am încredere în Guvern să găsească soluţii rapide şi corecte, voi înfiinţa la nivelul Administraţiei prezidenţiale o comisie mixtă care va începe să lucreze. Îi voi invita pe toţi cei care au atribuţii în domeniu. Rolul acestei comisii este de a identifica problemele majore, de a identifica soluţii şi de a propune aceste soluţii autorităţilor care pot veni cu reglementări: Parlament, Guvern, AEP, în principal”, a anunţat preşedintele Iohannis.

Preşedintele României a mai spus că, la Bruxelles, „foarte mulţi lideri europeni au apreciat foarte, foarte, pozitiv rezultatele referendumului” şi a menţionat că este de multă vreme încoace primul referendum din UE care a reuşit.

Datorită vouă, dragi români, şi aceste felicitări le-am primit în numele românilor, în adevăratul sens al cuvântului. În Europa, românii contează, România contează şi după rezultatele de la referendum aţi primit felicitări de la cei mai importanţi lideri europeni”, a adăugat preşedintele.

Klaus Iohannis a menţionat că au răspuns „Da” la întrebările de la referendum 6,4 milioane de români. „Este un rezultat extraordinar de bun, care readuce România în normalitatea europeană. E un foarte mare succes, care vi se datorează vouă, dragi români”, a continuat el.

Principalele declarații făcute de Klaus Iohannis:

 

- Am fost ieri la Bruxelles. Pot să vă spun, dragi români, că foarte mulți europeni au apreciat foarte, foarte pozitiv rezultatele referendumului

- Este priimul referendum din Uniunea Europeană care a reușit. Și aceste felicitări le-am primit în numele românilor

- În Europa, românii contează. În Europa, România contează. Și după rezultatele de la referendum ați primit felicitări de la cei mai importanți lideri europeni

- Avem deja confirmate date care sunt foarte bune. Pe ambele întrebări de la referendum au răspuns cu DA 6 milioane 400.000 de români. Aproape 6 milioane și jumătate de români au răspuns cu DA

- Este un foarte mare succes pe care îl aveți voi, care vi se datorează vouă

- Însă cu toate aceste vești bune, pozitive, nu trebuie să trecem cu vederea problemele grave care au apărut în timpul votării.  Probleme grave în organizarea acestor 2 tururi de scrutin.

- Am avut porbleme și în țară. Mulți români s-au arătat revoltați că au stat la coadă și în țară. Deci se vede că întreaga organizare a fost făcută pentru inhibarea votului și nu pentru încurajarea votului.

- Este ceea ce am spus înainte de 26 mai, că PSD se pregătește de boicotarea votului

- Am văzut cu toții cu mare tristețe imaginile cu românii care stăteau la cozi interminabile. Oameni care au fost dimineața la vot până seara. Probleme peste probleme.

- Aceste probleme trebuie rezolvate urgent, pentru că urmează prezidențialele. Și pentru că nu am încredere în Guvern, voi înființa la nivelul Administrației Prezidențiale o comisie care să lucreze. Rolul este de a identifica soluții

- Dar după atâtea probleme, este evident că trebuie să existe și urmări politice. Cei care nu au organizat corespunzător sau chiar au organizat intenționat prost aceste alegeri trebuie să plătească cu funcția. Atenție, vorbesc despre urmarea politică.

- Fiindcă nu au știut să-și dea demisia de onoare, solicit demiterea imediată a ministrului de Externe și a doamnei ministru de Interne. Imediat însemnând imediat!

Citește și...
Klaus Iohannis, prezent la deschiderea Bookfest. Marea Britanie, invitat de onoare al ediției
Klaus Iohannis, prezent la deschiderea Bookfest. Marea Britanie, invitat de onoare al ediției

Salonul internațional de carte - Bookfest - şi-a deschis, miercuri, porţile. Aşa că vizitatorii pot să îşi aleagă zilele acestea titlurile preferate dintre zeci de mii de volume.

Viorica Dăncilă, despre mutarea ambasadei României din Israel:
Viorica Dăncilă, despre mutarea ambasadei României din Israel: "Decizia e la Iohannis"

Premierul Viorica Dăncilă, preşedintele interimar al PSD, a declarat că decizia mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim aparţine preşedintelui Klaus Iohannis.

Iohannis: „Românii au dat o lecţie dură populismului, demagogiei și discursului antieuropean”
Iohannis: „Românii au dat o lecţie dură populismului, demagogiei și discursului antieuropean”

''Românii au dat o lecţie dură populismului, demagogiei şi discursului antieuropean'', a declarat luni preşedintele Klaus Iohannis, la puţin timp după publicarea rezultatelor parţiale ale votului de duminică.

Klaus Iohannis şi-a schimbat fotografia de copertă a paginii de Facebook. Mesajul transmis
Klaus Iohannis şi-a schimbat fotografia de copertă a paginii de Facebook. Mesajul transmis

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a schimbat, luni dimineaţă, fotografia de copertă a paginii de Facebook.

Recomandări
Demisii la vârf în instituțiile colectoare de taxe. Ar fi venit la pachet cu rotativa puterii
Demisii la vârf în instituțiile colectoare de taxe. Ar fi venit la pachet cu rotativa puterii

Departe încă de a rezolva problemele celor care ies în stradă cerând salarii mai mari, politicienii s-au ocupat, totuși, să caute vinovații.

Polonia, modernizată cu bani europeni. Investițiile făcute inteligent prin fondurile de la Uniunea Europeană
Polonia, modernizată cu bani europeni. Investițiile făcute inteligent prin fondurile de la Uniunea Europeană

În timp ce România pierde timp și bani cu anchete și dispute politice, Polonia își reconstruiește țara cu bani europeni. Este un model de succes despre cum pot fi cheltuite fondurile de la Uniunea Europeană, rata de absorbție fiind de peste 80%.

Protest uriaș al sindicaliștilor din învățământ. Oamenii au venit din toată țara, pe banii lor. Ce le-a oferit Guvernul
Protest uriaș al sindicaliștilor din învățământ. Oamenii au venit din toată țara, pe banii lor. Ce le-a oferit Guvernul

După negocierile purtate marți, sindicatele au anunțat că greva din școli nu se oprește. Peste 20.000 de angajați din învățământ au fost în stradă, la cel mai mare miting din educație al ultimilor ani.