Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede ca averile furate pot fi sechestrate. Cum ar putea fi folosite
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor in 11 noiembrie. Potrivit legii, agentia va fi condusa de un director general - judecator, procuror sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor - numit prin ordin al ministrului Justitiei. O persoana pentru a fi numita director general adjunct al agentiei trebuie sa fie functionar public in cadrul Ministerului Finantelor sau Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sa fie licentiat in stiinte economice si sa detina vechime in specialitate economica de cel putin 8 ani si sa nu faca parte din niciun partid politic, formatiune sau alianta politica.
Agentia isi va desfasura activitatea sub coordonarea unui Consiliu, alcatuit din directorul general al agentiei, trei reprezentanti ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dintre care unul din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie si unul din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cate un reprezentant al Ministerului Justitiei, al Consiliului Superior al Magistraturii, al Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Finantelor Publice, precum si al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Alegeri 2024
00:37
Ludovic Orban: „Dragi români din SUA şi Canada, doar voi mai puteţi face ceva”
00:32
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. În ce județete conduce Elena Lasconi. La nivel naţional este pe locul trei
00:15
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Sociologul Gelu Duminică: Nu poporul e de vină, ci liderii
00:13
Ce scrie presa internațională după surprizele din primul tur prezidențialelor. Diaspora poate influenţa rezultatul - Reuters
Desemnarea membrilor Consiliului se realizeaza prin ordin sau decizie a conducatorului fiecarei institutii reprezentate, pentru o perioada de 2 ani, potrivit legii.
Calitatea de membru al Consiliului sau de presedinte al acestuia nu este incompatibila cu functiile de judecator, procuror, personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor sau de functionar public.
Legea prevede ca bunurile imobile intrate prin confiscare in proprietatea privata a statului vor putea fi transmise cu titlu gratuit in domeniul privat al unitatilor administrativ-teritoriale, la cererea Consiliului Judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a Consiliului Local, dupa caz, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Finantelor Publice, la propunerea agentiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natura sociala.
Totodata, aceste bunuri vor putea fi date in folosinta gratuita asociatiilor si fundatiilor, precum si Academiei Romane si academiilor de ramura infiintate in baza unei legi speciale, prin hotarare a Guvernului, initiata de Ministerul Finantelor Publice, la propunerea agentiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natura sociala, de interes public sau in raport cu obiectul lor de activitate, dupa caz.
Sumele rezultate din valorificarea bunurilor mobile si imobile, dupa ramanerea definitiva a hotararii de confiscare, se vor aloca, pe baza bilantului anual prezentat de agentie, cate 20% pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii si pentru Ministerul Sanatatii si cate 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne, pentru Ministerul Public, pentru Ministerul Justitiei si pentru asociatii si fundatii cu obiect de activitate in domeniul social si pentru academii de ramura infiintate in baza unei legi speciale.
Aceste institutii vor prevedea anual cheltuieli suplimentare bugetului alocat fiecarui ordonator de credite, altele decat cele pentru salarii, premii ori stimulente.
Presedintele Klaus Iohannis a mai promulgat, vineri, Legea pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 17/2015 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare si modificarea si completarea unor acte normative, Legea pentru completarea anexei nr. 1 la Ordonanta Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea platii cotizatiilor la organizatiile internationale interguvernamentale la care Romania este parte, precum si pentru aprobarea platii cotizatiei anuale in vederea participarii la Directorul de Chei Publice al Organizatiei Aviatiei Civile Internationale.
Iohannis a promulgat si Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor, precum si Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 61/2014 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 47/2013 privind unele masuri in domeniul instrumentelor structurale care privesc beneficiarii directi finantati din fonduri externe nerambursabile, precum si unele masuri financiare in domeniul ex-ISPA din sectorul transporturi.