Basescu: Romania, departe de categoria tarilor in dificultate
UPDATE: "Tara noastra este departe de a fi in situatia altor state, care cedeaza foarte mult din suveranitate pentru a-si plati datoriile. Eu consider ca acest program este un program care sa ne mentina suveranitatea."
Cu acest mesaj s-a dus luni Traian Basescu la Parlament, unde i-a convins pe alesii puterii, pe independenti, si pe cei ai minoritatilor nationale ca trebuie sa voteze toate masurile pe care o sa le ia Executivul in regim de urgenta.
De fata cu premierul Emil Boc si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, seful statului a facut o radiografie a situatiei dificile in care se afla Romania. "Austeritatea trebuie sa se manifeste de sus pana jos" a tinut sa puncteze presedintele.
Ca sa fie si mai convingator, Traian Basescu a pus pe masa documentele privitoare la datoria de 10 miliarde de euro care ne sufoca. Si asta in conditiile in care din buget dispar 36 de procente pe sistemele sociale si inca 27 pe salariile bugetarilor. Din pacate, sustine primul om in stat, la altii este si mai rau.
"Romania este departe de a fi in situatia tarilor care sunt in cea mai mare dificultate. Sunt alte tari, chiar din zona euro, in situatii mult mai dificile. Eu condider ca acest program este menit sa ne mentina suveranitatea. Am observat ca statele care au ajuns in mare dificultate financiara cedeaza foarte mult din suveranitate pentru a-si plati datoriile", a declarat presedintele Traian Basescu.
Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a trecut pe la Senat pentru a explica situatia financiara si masurile convenite cu Fondul Monetar International.
Parlamentarii puterii l-au asigurat pe seful statului ca vor sustine masurile hotarate, chiar daca ele sunt nepopulare. In schimb, opozitia nici nu vrea sa auda de acest lucru si cere schimbarea Guvernului.
Potrivit unor surse, atat presedintele, cat si premierul i-au tras de maneca pe parlamentari in legatura cu risipa banului public in teritoriu, dar si cu numirile pe criterii politice la diverse institutii din subordinea Guvernului: case de pensii judetene, camere agricole, casele judetene de sanatate etc. Iar deputatul Nicolae Paun sustine ca premierul le-ar fi spus tuturor ca la Ministerul de Interne, la cel de Finante si la cel al Sanatatii sunt prea multi angajati in momentul de fata.
La randul sau, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca se ia in calcul ca angajatii din companiile la care statul este majoritar sa plateasca o taxa de solidaritate.
"S-a discutat despre entitatile care sunt platite din buget. In cazul acestor entitati economice, eventual poate fi vorba despre o taxa de solidaritate, care oricum se va aplica tuturor celor cu venituri peste un anumit nivel", a spus Vladescu, intrebat fiind daca reducerile de salarii se vor aplica si celor din companiile de stat.
Ministrul Finantelor a precizat ca cei care vor participa la consilii de administratie potrivit legii o vor face in baza functiei pe care o au, fara sa fie remunerati.
Sursa: Pro TV
Etichete: fmi, guvern, emil boc, traian basescu, parlamentari,
Dată publicare:
10-05-2010 00:00