Bugetul pe 2017, discutat la sediul PSD dupa ce Dragnea l-a criticat. Analistii considera ca e "nerealist"

×
Codul embed a fost copiat

De ziua Unirii, la PSD a fost Hora Bugetului. Seful partidului, Liviu Dragnea, a chemat tot Guvernul la o sedinta speciala sa refaca proiectul, nemultumit ca are alta forma decat cea agreata de el.

Premierul a iesit la declaratii la ora 18:30. El a spus ca au aparut discutii deoarece o parte din aparatul tehnic din ministere nu a inteles ca "cheltuirea banului public trebuie sa se faca pe programe". "Tot ce avem prins in programul de guvernare trebuie sa se regaseasca in bugetele fiecarui minister", a spus Grindeanu, precizand ca intalnirile vor continua si ca in functie de aceste discutii bugetul va fi discutat eventual joi sau vineri- motiv pentru care la intalniri au venit si presedintii Camerelor.

"Cei mai multi bani ii primesc Transporturile, apoi Sanatatea, Agricultura, IMM-urile", a precizat premierul. Legat de taieri, el a spus ca s-a redus in general cheltuielile pe bunuri si servicii, astfel ca acei bani sa mearga pe investitii. 

"Noi ne-am fi dorit sa fie instalat Guvernul mai repede, daca se instala chiar de Craciun, probabil calendarul era si mai apropiat. Nu vreau sa facem lucruri doar pe repede inainte, in primul rand ne intereseaza sa se regaseasca in buget tot ce am promis in programul de guvernare", a declarat Grindeanu. El nu a nominalizat ministrii cu performante mai slabe, dar a precizat ca nu se pune problema remanierii ministrului Finantelor.

Referitor la ordonantele de urgenta, el a spus ca s-a discutat doar pe buget. Prim-ministrul a vorbit despre sentintele CEDO care presupun ca Romania sa achite 80 de milioane euro/an si a anuntat ca a prevazut sume mai mari pentru penitenciare.

Citește și
comisie de ancheta, Parlament
Ancheta pentru "gaura la buget" a Guvernului Ciolos s-a blocat. Cum au fost incurcati parlamentarii de "estimari si incasari"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Legat de proteste, premierul a spus ca "respecta opinia fiecaruia" si ca a vazut "lucruri conforme cu realitatea si lucruri neconforme cu realitatea". 

"Sper sa terminam cu toate ministerele in seara asta", a declarat Grindeanu.

Legat de referendum, premierul a spus ca il sustine. "Cum sa nu sustin lupta impotriva coruptiei? Toata lumea sustine asta".

Ministrii s-au perindat cu documentele la subtrat, la sediul partidului. Au dat explicatii, si au plecat la final, cu bani mai putini. Ca niciodata, premierul a venit direct la partid, in loc sa mearga, pe 24 ianuarie, asa cum e traditia din ultimii ani, la manifestarile de Mica Unire. S-a intalnit cu seful PSD Liviu Dragnea, si rand pe rand au inceput sa vina, inarmati cu documente, ministrii sau secretarii de stat. Sedinta ar fi fost una cel putin tensionata.

Liviu Dragnea a declarat ca "sunt ministrii care nu au inteles foarte bine ce trebuie facut. Cu 4 exceptii, toate institutiile, in frunte cu Camera Deputatilor au bugete de functionare mai mici”.

Autorul proiectului de buget, ministrul Finantelor Viorel Stefan, a fost criticat. Dragnea sustine ca va ramane, insa, pe post. "Viorel Stefan a inteles foarte bine programul de guvernare, numai ca fiind la prima lui confruntare cu ministerele, a pus mai mult decat trebuia. Nu s-a luat in calcul remanierea lui", a spus liderul PSD

Supararea liderului PSD Liviu Dragnea vine dupa ce premierul si vicepremierul Sevil Shhaideh au avut discutii lungi cu fiecare dintre ministri, pe tema bugetului, chiar aici in Palatul Victoria. Nimic nu a fost bine si Liviu Dragnea a cerut reducerea si mai ampla a bugetelor pentru Presedinte, serviciile de informatii si alte institutii.

Indiferent de noile sume taiate de la ministere, veniturile bugetare sunt estimate sa aiba o crestere de peste 30 de miliarde de lei anul acesta.

Analistul financiar Dragos Cabat spune ca "Este nerealist pe partea de venituri, se fac niste ipoteze deosebit de optimiste care sunt foarte greu de indeplinit in acest an, sunt putine sanse ca exact guvernul acesta sa fie cel mai competent dintre toate guvernele, istoric vorbind."

Si analistul Claudiu Cazacu are reticente: "Numai daca totul merge perfect si chiar avem putin parte de surpriza foarte foarte placute am putea sa ne uitam fara emotii la proiectul de buget pentru anul acesta"

Fara sa motiveze si intr-un mod cu totul surprinzator pentru aceasta institutie, Comisia Nationala de Prognoza si-a modificat brusc prognoza de crestere economica cu peste un punct - de la 4,3 la 5,2% - exact cat este cea din programul Guvernului. Asta in timp ce FMI, Banca Mondiala sau Comisia Europeana nu ne vad trecand de 4 procente la cresterea economica din acest an.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Proiectul de buget pentru 2017, prezentat oficial. Mai putini bani la Educatie si Aparare, mai multi la cheltuieli sociale
Proiectul de buget pentru 2017, prezentat oficial. Mai putini bani la Educatie si Aparare, mai multi la cheltuieli sociale

Cu 2 zile inainte ca bugetul sa fie dezbatut in Guvern, proiectul a aparut pe site-ul Ministerului Finantelor.

Ancheta pentru
Ancheta pentru "gaura la buget" a Guvernului Ciolos s-a blocat. Cum au fost incurcati parlamentarii de "estimari si incasari"

Ancheta parlamentara ceruta de Liviu Dragnea pentru asa-numita "gaura de 10 miliarde de lei la buget" bate pasul pe loc.

USR va propune un amendament la legea bugetului national, pentru construirea de noi penitenciare:
USR va propune un amendament la legea bugetului national, pentru construirea de noi penitenciare: "E o chestiune serioasa"

Uniunea Salvati Romania va propune un amendament la legea bugetului national pentru alocarea de resurse in vederea construirii de noi penitenciare.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.