Daniel Daianu si Liviu Voinea, viitori ministri in Guvernul Ponta - surse
Premierul desemnat, Victor Ponta, a ajuns la intalnirea cu delegatia FMI insotit de Daniel Daianu, Liviu Voinea si Daniel Constantin, probabil viitori ministri in cabinetul pe care il va anunta pe 1 mai.
Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, luni, ca va anunta lista Cabinetului marti seara, cei 20 de membri urmand sa fie supusi votului politic al partidelor componente ale USL in cursul zilei de miercuri.
"Maine (marti, n.r.) anunt Guvernul. Mirecuri dimineata avem reuniunea CExN – vor fi reuniuni si la PNL si PC - pentru a fi dezbatuta si, sper, sustinuta aceasta lista a noului Guvern", a spus Ponta.
El a precizat ca propunerile de membri ai noului Cabinet vor fi supuse votului politic ale organismelor statutare ale partidelor componente ale USL si ca, imediat dupa acest vot, va initia discutii cu grupurile parlamentare, cu exceptia PDL, pentru sustinerea in Parlament.
"Dupa votul politic al USL, merg sa ma vad cu toate celelate grupuri, mai putin cu grupul PDL, care a anuntat ca nu va sustine acest Guvern. Am discutat sa avem aceste intalniri miercuri", a spus Ponta, care a precizat ca Executivul sau va avea 20 de membri.
La intalnirea cu delegatia FMI, Ponta i-a multumit actualului ministru de finante Bogdan Dragoi, precizand ca acesta i-a facut o favoare personala de a i se alatura in aceasta discutie, el aratand, in acest context, ca crede in continuitate si in a lua bunele parti de la o guvernare la alta.
"Nu este o situatie foarte familiara, sunt foarte recunoscator domnului Dragoi, cred ca este un exemplu bun de lucru impreuna pentru binele tarii", a spus Ponta.
El le-a multumit membrilor delegatiei FMI, BM si CE pentru ca au acceptat aceasta intalnire informala, avand in vedere ca are doar functia de premier desemnat, respectiv de persoana care trebuie sa construiasca noul Cabinet.
"Intentia noastra politica este de a face cat de mult putem pentru a pastra stabilitatea, predictibilitatea Romaniei si de a avea cat de curand posibil luni, cred, un nou Guvern care va respecta responsabilitatile cu partenerii internationali. Este o decizie politica, sper ca impreuna cu dumneavostra vom putea sa indeplinim acestea cat de curand", a spus Ponta.
La intrevederea cu delegatia FMI, BM si CE participa, alaturi de Victor Ponta, Liviu Voinea, Daniel Daianu, Daniel Constantin (viitori ministri in cabinetul Ponta) si Bogdan Dragoi.
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat ca intentia sa este ca delegatia FMI, BM si CE, care se afla in aceste zile la Bucuresti, sa plece din Romania cu o noua scrisoare de intentie semnata de un guvern care are asemenea puteri.
"Eu stiu bine ce imi doresc, imi doresc ca acest guvern sa obtina votul de incredere si sa gestioneze cat mai rapid un guvern cu drepturi depline, un exemplu este ca delegatia FMI si BM se afla in Bucuresti in aceste zile si intentia mea si interesul Romaniei este ca aceasta delegatie sa plece din Romania cu noua scrisoare de intentie semnata de un guvern care are asemenea puteri", a precizat Victor Ponta.
Intrebat daca USL are un "plan B" in cazul in care Guvernul USL nu va obtine votul Parlamentului, Ponta a precizat ca nu exista un plan B, ci un plan constitutional, aratand ca daca guverne consecutiv nu vor primi votul Parlamentului se ajunge la alegeri anticipate.
"Guvernul PDL a fost demis de Parlament, daca nici USL nu reuseste sa treaca de Parlament, solutia este cea prevazuta de Constitutie, si anume alegeri anticipate", a adaugat Ponta.
Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Bistrita, ca punctele principale din programul de guvernare al USL, care priveau o eventuala guvernare dupa alegerile parlamentare, sunt "perfect valabile" si acum.
El a adaugat ca Guvernul pentru care va cere votul de investitura al Parlamentului este un "Guvern special" si unul cu un mandat limitat in timp, pana la alegeri.
"Dincolo de ceea ce mi-am asumat in fata Parlamentului, voi preciza, in saptamana viitoare, calendarul punerii in aplicare a programului nostru de guvernare, evident, dupa ce aflu, in mod oficial, care este situatia in acest moment a finantelor tarii. Voi avea, de altfel, in zilele urmatoare, o intalnire cu ministrul in functie, domnul Bogdan Dragoi, si vreau sa ii multumesc public pentru disponibilitatea si sprijinul pe care e dispus sa mi-l acorde. Voi avea o intanire, imediat, cu delegatia FMI si a Comisiei Europene care se afla la Bucuresti", a spus Ponta.
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat vineri, dupa caderea Guvernului Ungureanu, ca misiunea de evaluare a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale va intrerupe negocierile cu autoritatile romane, dar va continua discutiile tehnice atat in ceea ce priveste criteriile de indeplinit, cat si perspectivele macroeconomice, urmand sa mai stea in tara cel putin cateva zile.
"Vor continua discutiile tehnice, dar nu vor continua negocierile. Sunt multe discutii legate de tintele pentru primul trimestru, de reformele structurale, de asistenta tehnica, iar acestea pot fi continuate, fara a se mai negocia nimic", a declarat Mihai Tanasescu.
intrebat daca delegatia FMI ar putea parasi Romania mai devreme de 7 mai, termenul initial pentru finalizarea misiunii de evaluare, Tanasescu a raspuns ca, cel putin in urmatoarele zile din saptamana viitoare, echipa se va mai afla la Bucuresti pentru discutii tehnice.
Negocierile intre FMI si autoritatile romane vor fi reluate abia cand va fi aprobat un nou Guvern.
Cea mai stringenta problema aflata in negociere in cadrul acestei misiuni o reprezenta decizia de majorare a salariilor bugetarilor cu 16%, pentru a le readuce la nivelul din iunie 2010. Acest punct era absolut necesar pentru ca Guvernul sa poata majora legal salariile, fara sa incalce legea responsabilitatii fiscal-bugetare.
in primele zile ale negocierilor, FMI si expertii romani negociau redefinirea indicatorilor macroeconomici pentru acest an, pe baza carora fie calculat spatiul fiscal necesar majorarii salariilor bugetarilor.
Fara aceste prognoze, FMI si Comisia Europeana nu-si pot da acordul privind majorarile salariale.
Misiunea urma sa evalueze si stadiul restructurarii si privatizarii societatilor de stat, si sa definitiveze calendarul de majorare a preturilor la gaze si energie.