Senatorii i-au validat pe cei opt membri al CSM
UPDATE: Senatul i-a validat pe cei opt membri ai CSM a caror candidatura a fost considerata legala in urma deciziei Curtii Constitutionale.
Ponta: Fac apel la Basescu si PDL sa lase CSM sa functioneze
Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a lansat astazi un apel public catre presedintele Senatului si catre Biroul Permanent al acestei Camere pentru validarea celor opt membri ai CSM.
"Suntem la curent cu faptul ca se discuta despre amanarea sine die a validarii celor opt magistrati alesi legal sau invalidarea intregii liste, pana cand ar interveni o eventuala decizie a instantei de drept comun de admitere a recursului formulat de un candidat neeligibil, anterior deciziei Curtii Constitutionale. (...) Este de datoria noastra sa semnalam faptul ca un astfel de scenariu va produce efecte negative asupra credibilitatii noastre ca stat membru al Uniunii Europene, in raport cu responsabilitatile pe care ni le-am asumat in reformarea Justitiei", afirma Catalin Predoiu, intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.
De asemenea, a mai spus Predoiu, acest blocaj de la Consiliul Superior al Magistraturii a produs o serioasa ingrijorare in sistemul judiciar, fapt semnalat prin scrisoarea presedintilor de curti de apel, a procurorilor generali de la parchetelor de pe langa curtile de apel si a Procurorului General al Romaniei.
In scrisoarea citata de ministru se arata ca, din 4 februarie 2011, in mod concret, activitatea CSM a fost blocata.
De unde a aparut blocajul la CSM
In urma scrutinului de la 1 noiembrie 2010, au fost alesi de magistrati, 11 membri ai CS. Printre acestia se aflau si judecatorii Dan Lupascu si Lidia Barbulescu, precum si procurorul Dan Nicolae Chiujdea.
Lista cu cei 11 membri ai CSM a fost validata de Senat in decembrie 2010. Apoi, 30 de senatori PDL au contestat aceasta lista la Curtea Constitutionala.
Lui Lupascu, Barbulescu si lui Chiujdea li s-a imputat faptul ca nu mai pot beneficia de un mandat de membru CSM, pentru inca sase ani, deoarece Legea 317 s-a modificat si prevede ca o persoana poate fi membru al CSM doar o data.
De asemenea, in decembrie 2010, Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu si a lui Victor Alistar ca reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de sase ani.
Si aceasta hotarare a fost contestata la CC de catre senatorii PDL, deoarece validarea lor s-a facut fara verificarea indeplinirii conditiilor legale, in special a celor legate de interdictii si incompatibilitati.
CC a decis ca amandoua hotararile Senatului sunt neconstitutionale.
Astfel, judecatorii Barbulescu si Lupascu, precum si procurorul Chiujdea au parasit CSM, la fel si Victor Alistar, liderul Transparency International, ales ca reprezentant al societatii civile in Consiliu.
Dupa ce Senatul va valida cele stabilite de CC prin decizia din 25 ianuarie, CSM va trebui sa organizeze alegeri pentru desemnarea magistratilor in locul celor trei invalidati, respectiv la instanta suprema.
Traian Basescu catre magistratii CSM: Lasati steagul ilegalitatii jos!
Sursa: Pro TV
Etichete: judecatori, senatori, catalin predoiu, CSM,
Dată publicare:
14-02-2011 14:27