PORTRET. Traian Basescu, omul care a schimbat imaginea clasica a unui sef de stat

07-07-2012 07:16


Deputat, ministru, primar si presedinte pentru opt ani, Traian Basescu a schimbat imaginea clasica a unui sef de stat.

In primul mandat, cand prezenta sa in public era mult mai consistenta, a dansat, a mers la meciuri, a baut sampanie cu oamenii, a plans si a spus poezii.

A trecut cu bine de o prima suspendare, in 2007, si a revenit la Cotroceni, dupa ce l-a scos din joc pe Mircea Geoana.

Acum, noua putere vrea sa puna punct mai repede mandatului sau, care s-ar termina normal in 2014.

Citeste si:

PORTRET. Crin Antonescu, cel mai tanar presedinte al Romaniei din istoria post-decembrista

Traian Basescu l-a invins pe Adrian Nastase la alegerile din 2004 dupa ce s-a retras de la primaria Capitalei, iar Teodor Stolojan anunta ca problemele de sanatate il impiedica sa ia locul unui presedinte.

L-au sustinut liberalii, in frunte cu premierul de atunci Calin Popescu Tariceanu. Dar, la scurt timp au intrat in conflict, iar Traian Basescu a ajuns in fata primei suspendari.

Sigur pe simpatia oamenilor, anunta atunci ca daca Parlamentul ii va fi potrivnic, se va retrage.

Oamenii nu au fost de acord cu suspendarea, iar presedintele a revenit in fruntea tarii. Au urmat ani in care Traian Basescu a dansat, a mers pe stadion, si-a condus masina, a promovat moda fesului si a botezat bebelusi.

Pe scurt, voia sa arate este ca un om ca toti ceilalti. Poate doar un pic mai sensibil cu o latura de poet.

Intre timp, s-a hotarat si a candidat pentru al doilea mandat. Decizia a luat-o tarziu, iar in turul doi campania a fost marcata de un scandal in care Traian Basescu era acuzat ca la elegerile din 2004 ar fi lovit cu pumnul in piept un copil.

In turul doi, a ramas cu Mircea Geoana. In confruntarea din ajunul alegerilor, fostul presedinte PSD a pierdut cursa.

Al doilea mandat, Traian Basescu l-a castigat in 2009 cu o diferenta de aproape 70.000 de voturi.

Criza economica din Europa a lovit si Romania, iar in mai 2010, presedintele a facut anuntul care, potrivit atributiilor, ar fi revenit premierului Emil Boc.

La inceputul anului 2012, intra in conflict cu seful SMURD, Raed Arafat, iar asta atrage nemultumirea oamenilor care i-au cerut demisia in Piata Universitatii.

In februarie, seful Guvernului, Emil Boc, se retrage, iar presedintele face o incercare cu Mihai Razvan Ungureanu, director pana atunci la Serviciul de informatii Externe. Dar in aprilie, Guvernul Ungureanu cade la votul din Parlament, iar la Palatul Victoria se instaleaza cabinetul Ponta.

VIDEO PROTVPLUS.RO