PORTRET. Crin Antonescu, cel mai tanar presedinte al Romaniei din istoria post-decembrista


Ultimul update: Marti 28 August 2012 20:42
Data publicarii: Sambata 07 Iulie 2012 07:25
Categorie: Stiri Politice

Suspendarea de catre parlament a lui Traian Basescu il transforma pe Crin Antonescu in presedintele interimar al Romaniei.

Proaspat votat sef al Senatului, si implicit al doilea om in stat, liberalul Crin Antonescu devine cel mai tanar politician, din istoria post-decembrista, instalat la Palatul Cotroceni. Dupa 22 de ani de politica alaturi de liberali, profesorul de istorie din Tulcea ajunge sa preia functia suprema in stat.

Citeste si:

PORTRET. Traian Basescu, omul care a schimbat imaginea clasica a unui sef de stat

Cariera politica a lui Crin Antonescu este legata de cifre rotunde. Era profesor de istorie si avea 30 de ani cand a intrat in politica, in Tulcea natala, in 1990, alaturi de liberali. Acum, la 52 de ani, Antonescu este cel mai tanar presedinte al Romaniei, chiar daca interimar.

Liberalul Antonescu a ajuns in lumina reflectoarelor relativ tarziu, in 1997, ca ministru al Sportului pe vremea Conventiei Democratice. Lumea incepea sa ia aminte la tanarul politician, cu plete lungi, atipic pentru Palatul Victoria. El activa insa in Camera Deputatilor inca din '92.

Crin Antonescu a adunat pana acum 16 ani de deputatie si patru ani de activitate in Senat. In martie 2009, revine in forta in politica romaneasca. Dupa ani de stat in umbra, il invinge in alegerile interne pe fostul premier Calin Popescu Tariceanu si devine presedintele Partidului National Liberal.

2009 e un an bun pentru Crin Antonescu. La cateva zile dupa ce implineste 50 de ani, liderul PNL se casatoreste cu europarlamentarul Adina Valean, iar doua luni mai tarziu il infrunta pe Traian Basescu, in cursa pentru presedintie.

Din 2011, Crin Antonescu devine alaturi de Victor Ponta seful opozitiei. Lua fiinta Uniunea Social Liberala si, odata cu ea, incepeau infruntarile la varf cu Traian Basescu, de fiecare data cand se intalneau.

La inceputul saptamanii, Vasile Blaga este debarcat de la Senat si numit Crin Antonescu, ajuns astfel al doilea om in stat.

VIDEO PROTVPLUS.RO