Ponta: „Bugetul este mai fantasmagoric decât al lui Dăncilă”. Ce spune despre o moțiune

Ultima actualizare: 23-12-2019 20:34
Ponta
Agerpres

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat luni că este dezamăgit de faptul că bugetul de stat, pe care l-a etichetat "mai fantasmagoric decât bugetul lui Dăncilă", nu este dezbătut anul acesta în Parlament.

„Ca şi mulţi alţi oameni, sunt destul de dezamăgit de faptul că anul acesta, pentru prima dată, cel puţin de când sunt parlamentar, nu putem să dezbatem bugetul. Nu era vorba aici de opoziţie. Era vorba de a explica diverselor categorii profesionale şi sociale ce urmează să se întâmple în anul 2020, acesta este scopul dezbaterii în Parlament. Fiind această procedură, nu putem nici măcar să ne prezentăm un punct de vedere în Parlament", a afirmat Ponta.

Potrivit liderului Pro România, bugetul anunţat pe anul viitor de 360 de miliarde de lei este unul "fantasmagoric", în condiţiile în care nu sunt prevăzute taxe, impozite sau venituri suplimentare, relatează Agerpres.

„În primul rând, bugetul făcut de Guvernul Dăncilă a fost un buget fantasmagoric, asta am spus atunci şi de aceea nu l-am votat, bugetul de acum e mai fantasmagoric decât bugetul lui Dăncilă. Se prevăzuse în bugetul doamnei Dăncilă că o să avem încasări de 340 de miliarde de lei, s-au făcut vreo 270 de miliarde. În bugetul pe anul viitor sunt prevăzute încasări de 360 de miliarde, deci încă 20 de miliarde în plus, nu ştiu de unde că nici nu cred că a găsit Guvernul bani în cămară, nici nu sunt taxe sau impozite suplimentare, nici venituri suplimentare", a susţinut Ponta.

Ponta nu crede în estimările Guvernului Orban

 

Acesta a adăugat că nu crede nici în estimarea Guvernului Orban, conform căreia în 2020 se preconizează o creştere economică de 4,5%, în condiţiile în care băncile avansează maximum 3%.

„Am criticat toţi Guvernul Dăncilă când a venit şi ne-a zis că face creştere economică de 5,5%. Evident că nu a făcut, a făcut 4%, acum vine Guvernul Orban şi zice că face creştere de 4,5%. BNR, băncile comerciale spun că maximum este 3%", a mai afirmat liderul Pro România.

Un alt lucru pe care Victor Ponta l-a reproşat actualei guvernări sunt tăierile de bani de la Sănătate şi Educaţie.

„Este evident pentru toată lumea că Sănătatea şi Educaţia sunt priorităţile absolute. De la Sănătate şi Educaţie s-au tăiat bani. De la Sănătate, de la 14 miliarde s-a ajuns la 11 miliarde. La Educaţie, că s-a unit acum şi cu Cercetarea, de la 32 de miliarde la 30 de miliarde. Cred că e un semnal foarte rău", a punctat Ponta.

Ponta crede că este necesară o moțiune de cenzură

 

Ponta a precizat că o moţiune de cenzură trebuie iniţiată de PSD, adăugând că nu a avut o discuţie cu social-democraţii pe această temă, însă este deschis unui dialog.

„Sunt total împotrivă (angajării răspunderii de către Guvern - n.r.), trebuie să o iniţieze ei (PSD - n.r.), noi nu avem numărul necesar. Dacă va dori, vom discuta", a afirmat Ponta, răspunzând unei întrebări pe această temă.

În context, el a afirmat că PNL a ales să-şi asume răspunderea pe buget pentru că nu l-a pregătit bine şi nu vor ca lucrul acesta să se vadă în dezbateri.

„Să nu mai minţim oamenii că are PSD majoritate. Nu are, majoritatea în Parlament este a Guvernului PNL. Au trecut la vot 240 şi între timp au mai trecut nişte parlamentari. Matematic vorbind, din câte ştiu, PSD are în acest moment 196 de parlamentari, Pro România - 26. Sunt 222, restul majoritate de 235.", a susţinut Ponta.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO