Ponta:Sa nu ai curaj sa spui public pozitia Romaniei fata de Siria, semn de lasitate, poate coruptie

basescu ponta

Premierul Ponta a declarat, luni, ca a nu avea curaj sa spui public care este pozitia Romaniei fata de ce s-a intamplat in Siria reprezinta un mare semn de lasitate si poate de coruptie.

El a aratat ca nu procedeaza asemenea lui Traian Basescu, sa-l intrebe cati bani a luat de la Bashar al-Assad.

Intrebat daca nu considera ca presedintele Traian Basescu este cel care ar trebui sa prezinte Parlamentului pozitia Romaniei fata de situatia din Siria, Ponta a raspuns: "Am tot evitat si evit polemicile si poate sa ma injure, sa ma faca in toate felurile domnul Basescu, ca nu-i raspund. Pe de alta parte, cand e vorba de lucruri importante, m-am exprimat si am exprimat in numele Romaniei condamnarea fara niciun fel de ezitare si echivoc a Guvernului sirian actual".

Ponta a spus ca este clar ca s-au comis crime impotriva umanitatii prin folosirea armei chimice si ca "nu mai putem sa ne fofilam sa spunem ca nu am vazut sau nu am stiut".

"Evident ca acum expertii ONU vor prezenta mai departe date concrete si evident ca Romania nu actioneaza asa, singura, ci dupa ce va decide Congresul SUA vom avea si noi o pozitie de actiune. Dar sa ma feresc sa spun un lucru pe care toata omenirea l-a facut, cred ca e un mare semn de lasitate si poate chiar de coruptie - sa nu ai curaj sa spui public care e pozitia Romaniei fata de ceea ce s-a intamplat in Siria. Ca nu o face domnul presedinte, intrebati-l pe el de ce nu o face", a adaugat Ponta.

Citește și
Traian Basescu - cover
Romania asteapta raportul ONU ca sa decida cum va actiona in Siria. Basescu: "Recomand prudenta"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Intrebat la ce se refera atunci cand vorbeste despre "semn de coruptie", Ponta a raspuns: "Pai, eu ce sa fac acuma? Sa fac ca Basescu, sa intreb cati bani a luat de la Bashar al-Assad? Nu as fi un om serios daca as face chestia asta. As fi total neserios".

Ponta a spus ca el a exprimat o opinie a Guvernului Romaniei, opinie coordonata cu Ministerul de Externe si cu partenerii internationali.

Ponta a precizat ca a discutat cu presedintii celor doua Camere, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, carora le-a spus ca, dupa decizia Congresului SUA, va solicita sa prezinte in fata Parlamentului pozitia Romaniei privind Siria.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca Guvernul a luat act de dovezile prezentate privind comiterea unor crime impotriva umanitatii in Siria, "cu stiinta autoritatilor guvernamentale", acte pe care Executivul roman le condamna ferm si fara niciun fel ezitare.

"E de datoria Guvernului Romaniei de a fi in totalitate solidar cu statele care au solicitat si impun respectarea dreptului international. Asta inseamna ca vom ramane prin toate institutiile noastre - deciziile se iau in CSAT, cu informarea Parlamentului - prin toate institutiile in contact cu partenerii europeni si internationali si vom fi in perioada imediat urmatoare in contact si in coordonare. Vom actiona in consecinta", a spus Ponta.

Premierul a spus ca era absolut necesar ca in fata unor evidente, a unor fapte inacceptabile, Guvernul Romaniei sa aiba o pozitie neechivoca, o pozitie de solidarizare si de coordonare cu partenerii sai.

"In ceea ce priveste lucrurile de decizie, de actiune in continuare, repet, vom fi solidari, coordonati, impreuna cu partenerii nostri", a spus Ponta.

Ponta a mentionat, raspunzand unei intrebari, ca nu s-a consultat cu presedintele Traian Basescu in legatura cu situatia din Siria.

"Nu, in mod sigur cu prima ocazie, in cazul unei intalniri in CSAT, vom exprima cu totii pozitia Guvernului. Deciziile se iau conform legii in CSAT si in anumite circumstante, cu informarea si aprobarea Parlamentului", a adaugat Ponta.

El a aratat ca nu a fost informat pana in acest moment despre o convocare a CSAT.

"Nu am fost informat pana in acest moment, sunt vicepresedinte, sunt convins ca imediat ce presedintele considera necesar, vom avea aceasta sedinta", a spus Ponta.

Victor Ponta a precizat ca a existat un contact, prin autoritatile diplomatice si consulare, cu o mare parte dintre cetatenii romani care locuiesc in Siria. "Avem contacte, informatii de la ei, cand va fi cazul vom acorda toata asistenta", a spus Ponta.

El a aratat ca este prematur sa vorbeasca de decizii si actiuni concrete. "Ramanem in comunicare permanenta, prin structurile NTAO, dar si bilateral", a spus Ponta.

Solicitat sa precizeze ce a avut in vedere cand, anterior, declarase ca Romania a avut o pozitie ezitanta fata de situatia din Siria, Ponta a precizat ca nu ar dori sa transforme o problema importanta intr-o polemica interna.

"Exista o procedura constitutionala, toti factorii de decizie din Romania vor merge in aceeasi directie, in fata acestei situatii", a spus Ponta.

Intrebat cand ar trebui convocat CSAT, Ponta a precizat: "In functie de informatile pe care le avem prin Ministerul de Externe, prin Ministerul Aparirii si informatii ale presedintelui, vom decide. Suntem toti in tara, suntem pregatiti in orice moment. In functie de fluxul de informatii, putem oricand sa ne intalnim".

Atacul chimic din Siria a provocat moartea a 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii, potrivit informatiilor obtinute de serviciile de informatii americane, a anuntat vineri secretarul de Stat american John Kerry, citat de AFP.

Potrivit unui raport al serviciilor de informatii americane, difuzat de Casa Alba si care se sprijina pe surse "multiple", Guvernul lui Bashar al-Assad a recurs la gaz neurotoxic in acest atac, fiind "foarte improbabil" ca acesta sa fi fost comis de rebeli, mentioneaza sursa citata.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Analisti: Pretul benzinei ar putea creste in Romania, ca efect secundar al conflictului din Siria
Analisti: Pretul benzinei ar putea creste in Romania, ca efect secundar al conflictului din Siria

Cresterea puternica a preturilor petrolului in ultimele 2 zile, declansata de o posibila interventie militara in Siria a unei coalitii conduse de SUA, ar putea conduce la majorarea preturilor carburantilor in Romania.

Romania asteapta raportul ONU ca sa decida cum va actiona in Siria. Basescu:
Romania asteapta raportul ONU ca sa decida cum va actiona in Siria. Basescu: "Recomand prudenta"

Romania nu va interveni in razboiul civil din Siria, "decat daca ne-o cer partenerii NATO". Aceasta a fost declaratia presedintelui Traian Basescu in fata celor 200 de diplomati cu care s-a intalnit marti la Cotroceni.

Noul presedinte din Iran vrea sa intermedieze negocieri intre Bashar al-Assad si rebelii din Siria
Noul presedinte din Iran vrea sa intermedieze negocieri intre Bashar al-Assad si rebelii din Siria

Noul presedinte iranian Hassan Rohani s-a declarat joi "pregatit sa (...) faciliteze dialogul" in Siria intre regimul presedintelui Bashar al-Assad si opozitie, relateaza AFP.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.