Ponta nu exclude si nu neaga varianta ca fostul procuror Kovesi sa preia conducerea DNA
Victor Ponta nu exclude varianta ca fostul procuror general Laura Codruta Kovesi sa fie numita la conducerea DNA, adaugand ca nu va demisiona din postul de prim-ministru daca aceasta persoana, considerata "omul lui Basescu", va fi numita la DNA.
El a declarat, la un post de televiziune citat de Mediafax, ca singura varianta pe care o exclude este ca Daniel Morar sa ramana in acest post. El nu a respins insa nicio clipa posibilitatea ca Laura Kovesi sa fie numita la DNA, negand o astfel de idee, ci a prezentat justificari in mai multe randuri, explicand ca regimul Basescu nu sta intr-un singur om si ca daca in conducerea Parchetului majoritatea celor numiti sunt profesionisti va fi deja o schimbare fundamentala fata de ultimii ani.
"Un cuvant important in aceste numiri, o opinie importanta pentru mine este - si o recunosc, nu are rost sa ma ascund - acceptabilitatea la nivelul partenerilor nostri europeni. Nu mai vreau sa mai aud ca USL vrea sa puna procurori care sa protejeze pe cine.Vreau sa inchidem aceasta problema care sta pe masa (...) Sunt domenii in care Bruxelles-ul este un reper, asta e realitatea", a afirmat premierul.
Intrebat daca considera ca Kovesi va da "verde" unor dosare care implica nume grele din PDL, Ponta a raspuns ca este convins de acest lucru.
"In fiecare zi trebuie sa iau decizii multe, unele dureroase, dar pe care mi le asum", a spus Ponta, adaugand ca trebuie sa avanseze propuneri care sa fie acceptate de cei care semneaza, dar si de partenerii europeni ai Romaniei.
"Mi se pare un lucru neserios sa fac propuneri pe care stiu ca (Basescu-n.r.) le respinge (...) Din acest motiv mi-am asumat interimatul la Ministerul Justitiei, cred ca trebuie sa imi asum (...) Mai ia si Basescu un an, pe urma nu mai ia nimic", a spus Ponta.
Intrebat daca nu exclude ca Laura Codruta Kovesi sa fie seful DNA, Ponta a raspuns: "Nu exclud niciun nume in afara de domnul Morar".
Intrebat si daca eventuala numire a lui Kovesi in functia de procuror sef al DNA este un motiv suficient pentru a-si prezenta demisia, premierul a raspuns: "Nu".
"Imi voi da demisia atunci cand o majoritate importanta a cetatenilor Romaniei, dupa care si o majoritate a parlamentarilor, vor considera ca exista o solutie mai buna", a spus Ponta.
El a adaugat ca se uita faptul ca "numim si procuror general, si procuror sef la DIICOT, si adjuncti", fara sa raspunda concret daca exista "o contrabalansare" in aceasta ecuatie.
Intrebat de ce nu a spus, in campania electorala, oamenilor care l-au votat ca nu poate face anumite lucruri fara acordul lui Basescu si ca poate, in aceste conditii, votul era acordat altcuiva, premierul a raspuns: "Da, lui Dan Diaconescu".
Ponta a mai afirmat ca exclude ideea ca USL trebuie sa numeasca procurori in zona justitiei.
Fostul procuror general al Romaniei Codruta Kovesi a fost detasata, in octombrie anul trecut, la Ministerul Afacerilor de Externe, pentru o perioada de trei ani, oentru a ocupa o functie de Inalt reprezentant la Misiunea Romaniei la Bruxelles pe probleme privind reforma justitiei si lupta anticoruptie.
Detasarea a fost prezentata atunci de premierul Ponta drept o "incercare de diplomatie".
Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti, ca in situatia in care premierul va face propuneri pentru sefia Parchetului si a DNA, ar putea sa aiba o opinie, dar nu are calitatea de a-si da acceptul sau nu pentru eventualele propuneri, insa personal nu ar sustine nominalizarea Codrutei Kovesi.
Premierul Ponta a anuntat ca, in calitate de ministru interimar al Justitiei, intentioneaza sa se intalneasca la inceputul saptamanii viitoare cu presedintele Traian Basescu, iar marti sa discute si cu sectia de procurori a CSM despre noii procurori pentru sefia Parchetului si a DNA.