Ponta schimba noul Cod Rutier. Cat vor mai avea voie sa bea soferii inainte de a urca la volan

07-10-2013 11:08

cod rutier

Victor Ponta a declarat ca ultimele modificari asupra Codului rutier convenite cu ministrul de Interne, Radu Stroe, prevad suspendarea permisului pentru neplata amenzilor in termen de 30 de zile, masura aplicabila si in cazul infractiunilor.

Ponta a anuntat ca a avut o ultima discutie cu ministrul de Interne, Radu Stroe, asupra Codului rutier, urmand ca la nivelul USL sa se decida daca actul normativ va fi promovat printr-o ordonanta de urgenta sau printr-un proiect de lege, precum si daca vor fi aduse alte modificari.

Ponta a precizat ca in cazul celor cu amenzi neplatite in termen de 30 de zile li se va suspenda permisul de conducere pana la plata amenzii.

"Era o problema de aplicare in sensul in care omul isi platea amenda si noi nu stiam ca si-a platit-o si-i suspendam permisul. Am gasit o solutie pe care o discutam si cu domnul Chitoiu, cu un cont unic, si cu faptul ca politia nu poate suspenda permisul cuiva decat dupa ce verifica la 30 de zile dupa ca in acel cont unic nu s-a platit amenda",
a explicat premierul.

El a mentionat ca se incearca gasirea unei "proceduri rapide" in cazul soferilor cu contraventii, astfel incat in 15 zile judecatorul sa se pronunte daca dovada pentru conducerea autovehiculelor se prelungeste sau nu. "Ideal ar fi sa nu mai conduci dupa ce ti s-a suspendat permisul", a afirmat Ponta.

Premierul a precizat ca una dintre principalele prevederi modificate vizeaza prevederea din lege care ii obliga pe judecatori si procurori sa il lase pe soferul care a comis o infractiune sa conduca in continuare.

"Am modificat acest lucru si numai si numai in situatiile in care procurorul si judecatorul constata ca nu se prezinta pericol pentru circulatia pe drumurile publice sa mai prelungeste permisul. Mai pe romaneste, cel care a comis un accident, a omorat pe cineva, sa nu poate sa mai conduca pana nu se termina procesul, sa nu mai conduca din momentul in care s-a produs accidentul", a explicat Ponta.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a convenit cu ministrul de Interne, Radu Stroe, o serie de modificari la Codul rutier astfel incat cei care vor merge la nunti vor putea sa bea un pahar de vin sau un pahar de bere fara sa fie sanctionati.

Ponta a sustinut ca a aplicat regulile europene in ceea ce priveste consumul de alcool.

"Pana la 0,2 (miligrame alcool pur in aerul expirat - n.r.) nu e nici macar contraventie. 0,2 inseamna un pahar de bere sau... Dar de la 0,5 in sus - nu 0,8 - sa fie infractiune, exact cum se intampla in toata Europa - pana la 0,2 vorbesc de omul obisnuit care se duce la o nunta si gusta la un pahar de vin, nu e nici macar contraventie. Dar de la 0,2 la 0,5 e contraventie, se suspenda permisul, iar de la 0,5 e infractiune", a anuntat Ponta.

El a precizat ca a lucrat cu echipa ministrului de Interne astfel incat noul Cod rutier sa-si atinga scopul, respectiv acela al sigurantei mai mari pe sosele.
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO