Crin Antonescu: Propun ca senatorii liberali sa se abtina la vot in cazul lui Varujan Vosganian

07-10-2013 10:10

Varujan Vosganian, Crin Antonescu

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni dimineata, inaintea sedintei USL, ca va propune ca senatorii liberali sa se abtina la votul in cazul inceperii urmaririi penale a ministrului Economiei, senatorul Varujan Vosganian.

Stirea este in curs de actualizare!

In opinia sa, "ar fi in mod simbolic intr-un conflict de interese".

"Eu voi propune colegilor mei din PNL cel putin sa ne abtinem de la votul de azi. Sa nu votam ca fiind simbolic intr-un conflict de interese. E vorba de un coleg de-al nostru, lasam restului Senatului decizia si in felul acesta nu se poate spune nici ca il socotim vinovat, ceea ce nu putem sa-l socotim pe Varujan Vosganian. Din punctul nostru de vedere, nu exista pe ce s-a inaintat elemente pentru inceperea urmarii penale. Pe de alta parte, sa nu se poata invoca faptul ca am bloca demersurile Justitiei”, a spus Antonescu.

El a aratat ca parlamentarii se afla intr-o situatie "complicata", "incurcata" din punct de vedere legislativ in ceea ce priveste votul in cazul lui Vosganian.

"Noi suntem intr-o situatie si legislativa complicata pentru ca in momentul in care trimiti un astfel de dosar si ceri un vot parlamentarilor, ei sunt intr-o situatie incurcata. Pe de o parte nu doresc sa blocheze Justitia, pe de alta parte nu pot ca prin votul lor, daca nu au elemente, sa considere vinovat pe cineva", a spus Antonescu.

Jumatate din senatorii prezenti la sedinta Comisiei juridice din 1 octombrie au votat pentru aprobarea cererii procurorului general privind inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Varujan Vosganian, iar cealalta jumatate s-a pronuntat impotriva solicitarii, cazul urmând sa mearga la plenul Senatului.

Senatorul PNL Varujan Vosganian a sustinut, in 1 octombrie, la Comisia juridica, referindu-se la acuzatiile de complot si subminarea sigurantei nationale la adresa sa, ca, in adancul sufletului, niciun parlamentar nu crede "o iota" din aceasta "gogorita", el mentionand ca Senatul trebuie sa voteze "pentru demnitatea sa, pentru statutul pe care il care si care a fost statuat inca de la Constitutia din 1866".

Ministrul a respins toate acuzatiile care ii sunt aduse in cererea transmisa Senatului de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, aratand ca in ceea ce il priveste plenul este suveran in a lua o decizie.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, in 2 septembrie, Senatului si, respectiv, sefului statului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale in cazul lui Varujan Vosganian si, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Solicitarile au fost trimise Senatului si sefului statului de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in urma cererii primite de la seful DIICOT.

Dosarul in care DIICOT a cerut aviz pentru inceperea urmaririi penale a lui Videanu si Vosganian este desprins din cel in care, in decembrie 2011, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul a 40 de persoane cu functii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei si Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, pentru complot si subminarea economiei nationale.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO