Politico: Dăncilă acuză UE de „dublu standard”. Ce spune despre protestele din Franța


Ultimul update: Luni 04 Februarie 2019 18:17
Data publicarii: Luni 04 Februarie 2019 18:05
Categorie: Stiri Politice
Viorica Dancila

Premierul Viorica Dăncilă a acuzat guvernele Uniunii Europene de standarde duble, pentru că au criticat România din cauza corupției și a intervenției jandarmilor la protestele din 10 august 2018.

Într-un interviu acordat Politico, Dăncilă a opinat că problema corupţiei este prezentă şi în Europa de Vest. Totodată, ea a precizat că liderii UE nu au fost indignați atunci când au existat ciocniri între forțele de ordine franceze și protestatarii „vestelor galbene”, conform News.ro.

„România nu are voie să facă ce fac alte state. Am văzut ce s-a întâmplat cu «vestele galbene» în Franţa”, a afirmat ea, făcând referire la protestele de stradă faţă de politicile preşedintelui francez Emmanuel Macron care au dus la violenţe.

„Nimeni nu a avut nicio reacţie. Este un standard dublu. Nu am văzut pe nimeni să vină în Parlamentul European şi să spună «Ne dorim o rezoluţie privind Franţa»”, a spus Dăncilă.

Dăncilă a criticat şi comparaţiile între guvernul României şi cele din Ungaria şi Polonia, ţări vizate de proceduri de infringement din partea Uniunii Europene pentru că încalcă valorile fundamentale ale blocului european. Aceste comparaţii au fost făcute de Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European.

„Dacă el consideră că îşi poate face campanie în detrimentul României şi să acuze un stat ca România, nu cred că aceasta este o cale constructivă de a lucra”, a precizat premierul.

De asemenea, ea consideră nedrept faptul că doar România şi Bulgaria sunt vizate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare privind justiţia al Comisiei Europene.

„Acest mecanism, se spune, ar ajuta România şi Bulgaria. Vorbeşte despre corupţie. Dar am văzut acte mari de corupţie în Olanda, în Franţa, Germania. Nimeni nu a cerut introducerea unui astfel de mecanism acolo”,
a precizat Dăncilă.

În cel mai recent raport din noiembrie, Uniunea Europeană a criticat România dur, acuzând Bucureştiul că a regresat în lupta anticorupţie. Comisia Europeană a cerut României să modifice legile privind reforma justiţiei şi a codului penal.

Întrebată fiind dacă va respecta recomandările Comisiei, Dăncilă a precizat că unele dintre ele încalcă Constituţia, însă guvernul este deschis către altele. Ea s-a descris ca fiind „pro-europeană convinsă” şi a afirmat că va discuta cu liderii europeni în următoarele zile pentru a-i asigura privind starea democraţiei şi a statului de drept în România. Dăncilă se va întâlni cu preşedintele Consiliului UE, Donald Tusk, joi.

„Pentru a rezolva anumite probleme, nu cred că trebuie să pui pe cineva la colţ sau să îl arăţi cu degetul – ceilalţi trebuie să vină să te susţină pentru a rezolva aceste probleme”,
a afirmat ea.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO