Politicienii ne pregatesc o surpriza: comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in 2012
Subiectul saptamanii pe scena politica romaneasca este legat de o idee lansata, intr-un interviu televizat, de Traian Basescu. Reactiile nu au intarziat si deja se contureaza o finalitate. S-ar putea ca anul viitor ca mergem o singura data la alegeri.
In 3 august, presedintele Traian Basescu a declarat ca el poate lua in calcul cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare doar daca aceasta ipoteza vine din partea partidelor, precizand ca, tehnic, o astfel de masura este posibila doar prin modificarea Legii administratiei publice locale.
Reactiile pedelistilor
Marti, premierul Emil Boc a declarat ca, teoretic, este posibila comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in anul 2012, insa oportunitatea acesteia va fi analizata in coalitie, care va lua o decizie in acest sens.
"Coalitia va incepe de saptamana viitoare o analiza cu privire la sistemul electoral. Vom discuta si cu opozitia. Deocamdata nu avem o formula agreata la nivelul coalitiei pentru ca nu am inceput discutiile", a adaugat Boc.
Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat, miercuri, pentru Mediafax ca ideea comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare este buna pentru ca, "in proasta traditie romaneasca", fiind decalate scrutinele, institutiile paralizeaza un an, iar politicienii "isi pierd mintile".
Sever Voinescu a aratat ca PDL va purta discutii cu UDMR, pentru ca o modificare legislativa nu se poate face decat daca exista o majoritate politica si a precizat ca democrat-liberalii vor sa mearga in Parlament cu o propunere a coalitiei.
"Asa sunt invatati functionarii romani de 20 de ani: ca in anul cu alegeri nu mai fac nimic. Mai mult decat atat, in anul electoral si politicienii isi pierd mintile, pentru ca doua confruntari electorale le ocupa cu totul agenda si preocuparile. Prin urmare, este bine pentru Romania ca alegerile locale si parlamentare sa se desfasoare simultan, reducandu-se astfel perioada de fierbinteala electorala de la aproape un an la o luna, maximum doua luni", a explicat Sever Voinescu.
El a precizat ca al doilea argument pentru care ar trebui realizata comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este legat de costuri, aratand ca in situatia actuala Romania nu-si poate permite "sa se lase in propriile ei proaste traditii".
Eurodeputatul PDL Cristian Preda scrie pe blogul sau ca probabil consensul va fi realizat in jurul pastrarii bicameralismului, dar cu reducerea insemnata a numarului de parlamentari si precizeaza ca sustine comasarea localelor cu legislativele, simultan cu renuntarea la pragul electoral.
Mentionand ca este de acord cu organizarea viitoarelor alegeri locale si legislative in aceeasi zi, Cristian Preda apreciaza ca nimeni nu va risca sa ceara date diferite, adica importante costuri suplimentare intr-o perioada in care resursele bugetare sunt dramuite.
El admite ca pentru realizarea acestui lucru sunt mai multe probleme legale de rezolvat, insa "niciuna nu e majora". In ceea ce priveste problemele de ordin tehnic ce vor trebui abordate, eurodeputatul precizeaza ca una dintre acestea este cea a numarului de parlamentari.
Reactia opozitiei
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca USL isi doreste alegeri cat mai repede, chiar si in varianta comasarii localelor cu parlamentarele, dar care sa nu poata fi fraudate.
Ponta a spus ca USL agreeaza orice varianta care ar putea grabi organizarea alegerilor.
"Noi ne dorim alegeri cat mai repede, alegeri care sa nu poata fi fraudate, pentru a indeparta cat mai rapid un regim care a facut numai rau Romaniei", a afirmat el.
Liderul social-democrat a precizat ca PSD si PNL se pot "adapta" la variante legate de sistemul de vot sau de calendarul alegerilor parlamentare si locale, inclusiv in ipoteza comasarii acestora.
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat pentru Mediafax ca varianta comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare a fost propusa de PDL pentru a-si concentra resursele si mijloacele de cumparare a voturilor.
Iliescu a sustinut ca scenariul comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare a fost construit de PDL dintr-un calcul practic.
"Dincolo de argumentul ca ar duce la economii la buget, care este de luat in seama, obiectivul real al PDL este concentrarea eforturilor, resurselor de influentare a voturilor, iar ceea ce ce s-a intamplat la Neamt este un argument. Comasarea alegerilor este buna pentru PDL pentru ca poate sa isi concentreze mijloacele si resursele de alterare a votului", a spus el.
Presedintele de onoare al PSD a apreciat ca un alt argument care sta in spatele variantei comasarii alegerilor este cointeresarea si mobilizarea primarilor.
Primarul municipiului Constanta, social-democratul Radu Mazare, a declarat, miercuri, ca nu are nimic impotriva propunerii PDL ca alegerile locale si cele parlamentare sa aiba loc in acelasi timp.
"Sa fie sanatosi. Nu ne mai batem capul atata vreme. Mie imi convine orice", a declarat Radu Mazare.
Intrebat ce parere are despre propunerea democrat-liberalilor ca la alegerile parlamentare castigator sa fie desemnat candidatul care obtine cele mai multe voturi in colegiu, Mazare a raspuns: "Foarte bine".
Mai multe informatii puteti gasi in sectiunea noastra alegeri locale 2012
Sursa: Mediafax
Etichete: alegeri parlamentare, alegeri locale, comasarea alegerilor,
Dată publicare:
24-08-2011 12:54