PNL incearca sa-si revina dupa lovitura data de DNA inainte de alegeri. Conflict in jurul succesorului lui Vasile Blaga
Partidul National Liberal incearca sa-si revina dupa lovitura grea data de DNA chiar la varful conducerii sale, dupa ce copresedintele formatiunii, Vasile Blaga, a fost acuzat de trafic de influenta, pentru suma de 700.000 de euro.
Conducerea PNL se va reuni pana la sfarsitul acestei saptamani pentru a decide varianta de urmat dupa demisia lui Vasile Blaga din functia de copresedinte al liberalilor si de coordonator al campaniei pentru alegerile parlamentare, potrivit purtatorului de cuvant al partidului, Adriana Saftoiu. Ea a precizat ca nu va avea loc o reuniune a conducerii vechiului PDL inainte de reuniunea Biroului Politic National, care se va desfasura cel mai probabil sambata.
Saftoiu a aratat ca, in functie de decizia din conducerea noului PNL, fostii democrat-liberali vor stabili daca nominalizeaza o persoana pentru preluarea copresedintiei liberalilor in locul lui Vasile Blaga.
Gheorghe Falca si Catalin Predoiu sunt variantele pentru functia de co-presedinte al PNL. Alina Gorghiu se va intoarce in tara si va incerca sa reduca pe cat posibil pierderile de imagine ale PNL. Nu va fi deloc usor pentru ca, potrivit unor surse politice, s-a creat deja o falie intre fostii PDL-isti si vechii liberali.
Aceleasi surse sustin ca Gheorghe Falca este favoritul aripii PDL pentru preluarea fotoliului lasat liber de Vasile Blaga. In schimb, vechii liberali ar dori ca Alina Gorghiu sa ramana presedinte unic al formatiunii, mai ales ca urmeaza o campanie electorala, iar anul viitor va avea loc Congresul la care va si fi ales noul lider. Iar in acest context, sunt deja mai multi lideri in partid care il vad presedinte PNL, de anul viitor, pe Dacian Ciolos.
Reactiile liderilor liberali
Una dintre primele reactii a venit din partea celuilalt copresedinte al PNL, Alina Gorghiu, care a spus ca regreta situatia "deloc confortabila" in care se afla "colegul si prietenul" Blaga.
"Regret situatia deloc confortabila in care se afla colegul si prietenul nostru, domnul co-presedinte Vasile Blaga, si am totala incredere in prezumtia de nevinovatie. Asa cum am procedat in toate situatiile, nu voi face niciun comentariu pe fond, despre dosare si anchete, deoarece nu aceasta este menirea unui om politic si a unui lider de partid.
In privinta implicatiilor politice, Partidul National Liberal pierde un stalp al constructiei sale, in urma acestei demisii. In acelasi timp, demisia co-presedintelui PNL este un exemplu de onoare si consecventa, care arata, inca o data, diferenta majora dintre partidul nostru si toti ceilalti. Diferenta este ca, desi prezumtia de nevinovatie este aceeasi pentru toata lumea, doar cativa au demnitate si respect fata de partidele pe care le reprezinta si fata de electorat." a spus Alina Gorghiu.
Presedintele PNL Buzau, Cristi Romanescu, sustine ca demisia lui Vasile Blaga din fruntea partidului este 'o lovitura primita de PNL', dar care 'nu trebuie sa destabilizeze partidul'.
"Demisia lui Vasile Blaga este un semn de integritate in concordanta cu valorile PNL si ar trebui sa fie un exemplu pentru membrii clasei politice romanesti. De asemenea, reactia lui Vasile Blaga reafirma increderea pe care o avem in sistemul judiciar din tara noastra", a declarat liderul PNL Buzau, citat de Agrepres.
Potrivit sursei citate, "nu se pot nega evidentele, lovitura primita de catre PNL este cu atat mai puternica cu cat ea survine doar cu o luna si cateva zile inainte de debutul campaniei electorale".
'Fac un apel catre colegii mei catre unitate, demisia lui Vasile Blaga nu trebuie sa ne demobilizeze si nici sa ne distraga atentia de la obiectivele pe care le avem de atins in aceasta perioada', a mai declarat Romanescu.
Liderul PNL Covasna, Codrut Opait, a declarat ca decizia lui Vasile Blaga de a demisiona din functia de copresedinte al PNL, ca urmare a inceperii urmaririi penale, este un 'gest de demnitate si onoare' si considera ca unul dintre cei mai potriviti politicieni care ar putea prelua functia ramasa vacanta este Catalin Predoiu.
Codrut Opait a declarat ca gestul lui Vasile Blaga a fost unul 'firesc', in deplin acord cu statutul partidului in ce priveste criteriile de integritate si crede ca acesta isi va demonstra nevinovatia in fata instantelor de judecata.
'Eu inclin sa cred ca este nevinovat (...) Demisia a fost un gest de demnitate si onoare (...) Din fericire avem si alti lideri care il pot inlocui pe Vasile Blaga. Catalin Predoiu, de exemplu, ar putea sa preia functia de co-presedinte al partidului, el e primul care imi vine in minte, dar mai sunt si altii', a declarat Codrut Opait.
In opinia sa, punerea sub urmarire penala a lui Vasile Blaga nu va afecta rezultatele partidului la alegerile parlamentare din iarna, pentru ca electoratul poate vedea acum foarte clar deosebirea dintre PNL si alte partide politice care 'obstructioneaza' justitia.
Demisia lui Vasile Blaga din fruntea Partidului National Liberal este un gest pe care orice lider, judetean sau national, l-ar fi facut pentru ca unul dintre cele mai importante obiective ale formatiunii politice il reprezinta schimbarea perceptiei oamenilor fata de clasa politica, a declarat si copresedintele PNL Gorj, Dan Valceanu.
"Este un gest pe care orice lider PNL, fie ca vorbim de judete sau la nivel national, l-ar fi facut, pentru ca obiectivul PNL de a face o schimbare a clasei politice si a perceptiei oamenilor fata de clasa politica este unul dintre cele mai importante pe care ni le-am propus. Noi nu putem sa cerem altora lucruri pe care noi nu le-am face sau sa nu ne respectam propriile regulamente si statutul", a precizat Dan Valceanu.
Liderul PNL Gorj a adaugat ca situatia este una dificila, dat fiind ca Vasile Blaga era si seful campaniei electorale a partidului, dar se va putea "suplini cumva" plecarea acestuia.
"Este o situatie dificila, domnul Blaga fiind, pe langa presedinte, si seful campaniei electorale a PNL, dar sunt convins ca vom putea suplini cumva plecarea dansului si sunt convins, de asemenea, ca electoratul din Romania va putea face acum diferenta dintre liberali si ceilalti", a conchis Dan Valceanu.
Senatorul Constantin Traian Igas, fost ministru de Interne, apreciaza demnitatea de care a dat dovada Vasile Blaga prin gestul de a demisiona de la conducerea PNL.
'Am fost neplacut surprins afland astazi de dimineata faptul ca Vasile Blaga este cercetat penal de DNA pentru trafic de influenta. Nu stiu daca este vinovat sau nu, Justitia urmand sa instrumenteze cazul si sa stabileasca daca acuzele ce i se aduc d-lui Blaga sunt adevarate sau nu', a declarat fostul ministru al Administratiei si Internelor.
Pe de alta parte, Igas a apreciat demnitatea de care a dat dovada Vasile Blaga demisionand din partid. 'Vasile Blaga a dat dovada de o mare demnitate demisionand din PNL, incercand astfel sa diminueze pe cat posibil daunele aduse imaginii partidului', a afirmat Traian Igas.
In continuare, referindu-se la masurile ce se vor lua in urma celor intamplate miercuri, Igas a spus ca in zilele urmatoare va avea loc o reuniune a conducerii partidului pentru a stabili cea mai buna varianta de urmat in contextul demisiei copresedintelui liberalilor.
'In primul rand va trebui sa vedem daca se vor anunta potentiali doritori de a prelua functia de copresedinte al PNL si daca acestia vor fi apreciati ca se califica pentru ocuparea acestei functii. Daca intre acestia se va afla si Gheorghe Falca, ca aradean, anunt de pe acum ca il voi sustine. in ceea ce priveste persoana care va fi desemnata ca sef de campanie electorala a PNL la apropiatele alegeri parlamentare, cel mai potrivit ar fi, in opinia mea, secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, care de altfel a fost sef de campanie al PNL si la alegerile locale din acest an', a conchis senatorul Igas.
Presedintele filialei judetene Botosani a Partidului National Liberal (PNL), Catalin Flutur, sustine ca demisia din functia de copresedinte al PNL a lui Vasile Blaga rezolva o problema interna cu privire la conducerea unica a partidului.
El considera ca, prin demisia lui Vasile Blaga, celalalt copresedinte al partidului, Alina Gorghiu, devine presedinte de drept al PNL.
"Pe noi ne-au obligat la un moment dat sa punem presedinte unic la fiecare organizatie, dar la varf au ramas doi. S-a rezolvat o problema a partidului", a afirmat Flutur.
Liderul liberal din Botosani a refuzat, in schimb, sa comenteze situatia in care se afla Vasile Blaga, ca urmare a acuzatiilor de coruptie facute de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: dna, PNL, demisie, Vasile Blaga, coruptie,
Dată publicare:
28-09-2016 16:46