PNL face încă un pas înapoi. Cîțu vrea un ”armistițiu” cu USR și PSD, ”până trece iarna”

Ultima actualizare: 26-10-2021 19:59

Liberalii propun tututor partidelor un armistițiu politic, după ce negocierile pentru susținerea cabinetului Ciucă s-au blocat.

Mai precis, liderilor politici li s-a cerut într-o scrisoare deschisă să susțină un guvern minoritar PNL-UDMR cu mandat limitat, pentru a depăși criza.

Doar că nici cei de la USR și nici cei de la PSD nu par dispuși la o astfel de înțelegere fără avantaje și garanții clare.

Reuniți în sediul central, liderii PNL le-au scris liderilor partidelor parlamentare, făcând apel la "conștiința, patriotism și rațiune" și cerândul-le să voteze cabinetul Nicolae Ciucă, având în vedere criza medicală și cea a prețurilor în creștere prin care trecem.

”Vă chem acum să treceți peste rezervele politice peste pe care le aveți și să-mi dați șansă de a pune în practică un program imediat pentru depășirea acestei perioada critice. Ceea ce va propun este un armistițiu politic” a scris Nicolae Ciucă în scrisoarea deschisă care-i vizează mai mult pe Dacian Cioloș și Marcel Ciolacu.

 

 

”Astăzi, premierul desemnat Nicolae Ciucă a trimis către liderii politici ai partidelor parlamentare un document care prezintă, de fapt, un armistițiu prin care toate aceste forțe politice vor susține acest guvern minoritar pe o perioadă determinată, pe care o vom discuta. Și o vom susține și în Parlamentul României prin proiecte, nu vom sabota activitatea acestui Guvern, până trecem de această iarnă.” - a declarat Cîțu.

Această decizie vine după ce președintele Klaus Iohannis i-a chemat luni seară la consultări pe Nicolae Ciucă, premierul desemnat, și pe Florin Cîțu. După trei ore de discuții s-a decis că e nevoie de un ton mai conciliant.

E greu de crezut, însă, că fără alte garanții se va ajunge la acest armistițiu. La negocieri, cei de la USR au spus că își doresc revenirea la guvernare cu toți miniștrii și pe toate portofoliile deținute de partid până în septembrie.

Liberalii exclud această posibilitate, iar surse din partid spun că nu ar putea acceptă oricum reinstalarea lui Stelian Ion la Justiție sau a Ioanei Mihăilă la Sănătate.

În aceste condiții, liberalii se uită și înspre partidul lui Marcel Ciolacu. Liderul PSD a convocat la sediul parlamentari și șefi de organizații și le-a expus trei situații posibile – să susțină un guvern minoritar, să rămână în opoziție sau să intre la guvernare cu portofolii.

Surse politice susțin că cei mai mulți au înclinat spre a treia variantă, suspectându-l totodată pe Marcel Ciolacu de înțelegeri secrete cu Klaus Iohannis.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: "Absolut toate variantele sunt în discuție”.

Duminică este termenul până la care premierul propus, Nicolae Ciucă, trebuie să livreze programul de guvernare, iar lista miniștrilor să fie votată în plenul Parlamentului. Potrivit Constituției, dacă Parlamentul nu votează două propuneri succesive de premier, președintele poate declanșa alegeri anticipate.

AUR cere parlamentarilor PSD şi USR să nu accepte "un târg ruşinos cu trimişii lui Florin Cîţu"

 

AUR a cerut, marţi, parlamentarilor PSD şi USR să nu accepte "un târg ruşinos cu trimişii lui Florin Cîţu, dacă vor încerca să-i corupă cu funcţii şi bani" pentru a vota un guvern minoritar PNL-UDMR.

"AUR cere parlamentarilor PSD şi USR să-i înregistreze şi să-i dea pe mâna Parchetului pe mesagerii lui Florin Cîţu, dacă vor încerca să-i corupă cu funcţii şi bani pentru a vota un guvern minoritar PNL-UDMR. După ce s-au fript cu AUR, iar un deputat al lor a fost pus sub urmărire penală pentru dare de mită, liberalii nu dau semne că ar fi înţeles ceva, ci dimpotrivă, se pregătesc să ofere din nou funcţii şi bani parlamentarilor, pentru ca aceştia să voteze un guvern minoritar PNL-UDMR. Cerem reprezentanţilor PSD şi USR să nu accepte un astfel de târg ruşinos şi să-i dea în vileag pe trimişii lui Florin Cîţu pentru fapte de corupţie", precizează senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte al AUR, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO