Planurile anunțate de Dragnea după Congres. ”Trebuie să modificăm Codurile Penale”
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat mulţumit de noua conducere a partidului validată de Congresul extraordinar, arătând că noua echipă are o reprezentare echilibrată pe regiuni, în care paritatea de gen este respectată.
Dragnea, despre Codurile Penale
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Trebuie să le modificăm din cel puţin din trei motive. Sunt două directive europene: Directiva 42/2014, Directiva 343/2016, care trebuie să fie transpuse în legislaţie până în aprilie şi - sigur nu o să ajungem până atunci - după aceea avem un risc de infringement. Al doilea motiv: deciziile Curţii Constituţionale care, ne place sau nu ne place, sunt obligatorii, şi deciziile CEDO. Sunt cele trei motive principale pentru care Codurile penale trebuie modificate. Acestea sunt explicaţiile, sunt simple şi calendarul este până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare", a spus el, într-o declaraţie acordată presei, după Congresul extraordinar al PSD.
El şi-a exprimat speranţa că modificările Codurilor penale se vor realiza în urma unei comunicări "mult mai bune şi directe" cu Consiliul Europei şi Comisia Europeană.
"Aşa cum am spus şi anul trecut, până la finalul sesiunii, legile justiţiei să fie adoptate şi au fost adoptate, dar asta nu înseamnă că s-au făcut sub presiune. Şi la legile justiţiei, articole declarate neconstituţionale de Curte vor fi modificate, în raport cu ceea ce a decis Curtea Constituţională, iar Codurile penale - la fel, cu dezbateri largi. Sper, cu aceeaşi implicare - pentru care le mulţumim - şi CSM şi asociaţiilor de magistraţi şi cu comunicare mult mai bună şi directă cu Consiliul Europei, cu Comisia Europeană, în aşa fel încât schimbul de informaţii să fie cel corect", a mai spus el.
Dragnea, despre vot
"A fost o zi, dar nu foarte lungă, aşa cum era pe vremuri. Cred că a fost un congres care şi-a atins principalele obiective. (...) Vom începe un proces de modernizare a legilor privind funcţionarea serviciilor secrete în România, cele 100 de obiective care vor fi începute în anul Centenar, unele care vor fi finalizate în anul Centenar. Partea a doua, care a reprezentat partea de alegeri: este o echipă nouă. Sunt mulţumit pentru că am atins cele două obiective pe care le-am expus colegilor mei şi anume în conducerea partidului să fie o reprezentare echilibrată a întregii ţări - câte doi vicepreşedinţi în fiecare regiune - şi paritatea de gen, bărbaţi/femei, la care eu ţin foarte mult", a declarat Dragnea la finalul reuniunii.
Premierul Viorica Dăncilă a devenit sâmbătă preşedinte executiv al PSD, fiind votată de 2.880 de delegaţi prezenţi la Congresul extraordinar al PSD. S-au înregistrat 939 de voturi "împotrivă".
Pentru aceeaşi funcţie, Ecaterina Andronescu a obţinut 541 de voturi "pentru", "împotrivă fiind înregistrate 3.278 de voturi''. Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a obţinut 292 ''pentru'' şi 3.527 ''împotrivă''.
Marian Neacşu a obţinut funcţia de secretar general cu 3.063 de voturi pentru, împotrivă înregistrându-se 668 de voturi. Contracandidatul său, Codrin Ştefănescu a obţinut 668 de voturi "pentru" şi 3.063 de voturi împotrivă.
În cadrul Congresului extraordinar au fost validaţi şi vicepreşedinţii pe regiuni de dezvoltare.