Presedintele UDMR considera ca referendumul cerut de PDL e o "fumigena la sfarsit de mandat"

Dată publicare: 19-03-2012 13:28
Dată actualizare: 15-10-2012 04:35


Kelemen Hunor, UDMR

PDL vrea ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei sa aiba loc simultan cu alegerile locale, astfel incat alegerile parlamentare din toamna sa fie organizate conform noii legi fundamentale.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca propunerea liderului PDL, Emil Boc, de organizare a unui referendum odata cu alegerile locale "nu este fezabila", demersul lansat la sfarsit de mandat fiind "o fumigena", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Kelemen Hunor a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX ca in Parlament nu se va reusi obtinerea a doua treimi din voturi pentru discutarea revizuirii Constitutiei, deoarece fiecare partid a intrat deja in logica de campanie electorala.

"Propunerea avansata de liderul PDL, Emil Boc, de organizare a unui referendum odata cu alegerile locale nu este fezabila, pentru ca eu cunosc care este atmosfera, spiritul in Parlament si care este raportul de forte intre opozitie si putere si mai stiu ca o astfel de initiativa, cu un impact real si urias, nu se face cu cateva luni inainte de alegeri, daca nu ai reusit sa o faci in patru ani. De obicei, se face la inceput de mandat si se pune in aplicare pe parcursul celor trei-patru ani de mandat. La sfarsit de mandat nu inseamna decat o fumigena. Si, sigur, este si un subiect important pentru campania electorala. De ce nu au facut cand aveau doua treimi din Parlament in 2009? Cand a fost in 2009 un referendum puteau face si un alt referendum pentru a aproba legea de modificare a Constitutiei. E o intrebare retorica", a spus Kelemen.

Presedintele UDMR a precizat ca nu vede, in 2012, posibila o astfel de initiativa deoarece nu va exista majoritate in Parlament in conditiile in care partidele au intrat deja in logica de campanie electorala.

Anuntul a fost facut de Emil Boc, care a cerut opozitiei sa revina in Parlament in acest scop. Presedintele PDL este de parere ca revizuirea Constitutiei ar fi un bun moment pentru ca opozitia sa revina in Parlament.

El a explicat ca revizuirea legii fundamentale nu poate fi facuta in absenta opozitiei din Parlament, intrucat sunt necesare voturile a doua treimi din numarul senatorilor si deputatilor pentru adoptarea acesteia.

Liderul PDL a mentionat ca aceasta revizuire ar presupune punerea in aplicare a rezultatelor referendumului din 2009, respectiv trecerea la Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari la 300.

Emil Boc a sustinut ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei ar trebui sa aiba loc simultan cu alegerile locale, adica in 10 iunie, astfel incat alegerile parlamentare din toamna sa fie organizate conform noii legi fundamentale.
 

PDL are aceasta propunere. Sunteti de acord ca in acelasi timp cu alegerile parlamentare sa se organizeze si Referendum pentru revizuirea Constitutiei?

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO