Administrația Prezidențială: Florin Cîțu nu mai vrea să fie premier desemnat al României
Parlamentul a suspendat şedinţa comună de joi de la ora 16:00, după ce premierul desemnat, Florin Cîţu, a anunțat că renunță la acest mandat.
Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat, a anunţat Administraţia Prezidenţială. Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis a luat act de această decizie.
”Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei seri.” - se arată în comunicat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cîțu a precizat că gestul său trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România.
Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat că gestul premierului desemnat Florin Cîţu de a-şi depune mandatul este unul "de mare responsabilitate", precizând că acesta s-a consultat cu colegii din partid înainte să facă acest pas.
"Premierul Cîţu a făcut un gest de mare responsabilitate şi a luat decizia de a renunţa la mandat pe baza unui singur principiu - atunci când eşti în război (...) niciodată comandantul nu părăseşte linia frontului", a adăugat Roman, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
Uniunea Salvaţi România apreciază că depunerea mandatului de către premierul desemnat, Florin Cîţu, reprezintă o dovadă a faptului că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni a fost “o şaradă”.
Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a declarat, joi, după ce Florin Cîţu şi-a depus mandatul de premier desemnat, că este “cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru români”.
Deși, inițial, Cîțu a fost propus premier doar pentru a fi respins, în favoarea alegerilor anticipate, dorite de liberali, joi, șansele sale să ajungă premier au fost destul de mari.
Până acum, liberalii nu au spus cum vor vota, iar de decizia lor depindea și felul în care urmau să voteze social-democrații. Deși Cîțu nu este agreat de PSD, social-democrații au fost de acord că suntem într-o situație de criză, arată surse politice.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că parlamentarii social-democraţi urmau să decidă la o şedinţă a grupurilor reunite, care era progaramată la ora 15,00, cum să voteze în privinţa Guvernului Cîţu şi a spus că există un curent în partid care susţine că acest cabinet ar trebui învestit.
De asemenea, USR și-a schimbat poziția și a anunțat că votează, pentru că este nevoie de un Guvern stabil, și la fel au anunțat Pro România, UDMR și ALDE.
Toate grupurile parlamentare au anunţat că vor fi prezente la şedinţă pentru a asigura cvorumul, spre deosebire de şedinţa precedentă, în cazul Guvernului Orban II.
Care este raportul de forțe în Parlament
Parlamentul acordă încredere guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind necesar, de asemenea, ca 233 de parlamentari să se exprime în favoarea Cabinetului Cîţu. Votul este secret, cu bile.
PSD are 202 parlamentari, PNL - 113 parlamentari, USR - 40, Pro Europa - 21, UDMR - 30, minorităţile naţionale - 17, PMP - 15 deputaţi, fiind şi 27 de parlamentari neafiliaţi.
Liberalii au avut negocieri cu alte grupuri parlamentare, cu excepţia PSD, pentru formarea unei majorităţi, însă nu au precizat dacă vor vota în favoarea Guvernului Cîţu şi dacă renunţă la alegerile anticipate.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că parlamentarii liberali vor fi prezenţi la şedinţa privind învestirea Guvernului Cîţu.
"Parlamentarii PNL vor face ceea ce este mai bine pentru ţară, vor acţiona în cadrul constituţional şi alături de noi sunt implicaţi în încercarea de a forma o majoritate parlamentară. Parlamentarii PNL vor fi prezenţi şi cred că acest lucru este normal pentru toţi parlamentarii, indiferent din ce formaţiune politică fac parte", a spus Orban.
PSD nu votează Guvernul Cîțu
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni că Guvernul Cîţu "nu merită" votat, că parlamentarii PSD vor fi prezenţi la şedinţă, dar o decizie finală privind votul va fi luată după un anunţ al liderului PNL, Ludovic Orban, dacă liberalii vor vota la vedere propriul cabinet.
"În cadrul PSD am luat o decizie politică clară că nu vom vota Guvernul Cîţu. Acest guvern, din punctul nostru de vedere, nu merită să fie votat. Totuşi, PSD este o minoritate în acest moment în Parlament, responsabilitatea creării unei majorităţi este a PNL. Totală. El a fost desemnat de către preşedintele Iohannis. Buna-credinţă a PNL se va vedea dacă joi, la ora 16,00, membrii PNL vor vota la vedere, cum au votat şi până acum la orice învestire sau neînvestire a unui guvern. Responsabilitatea gestionării crizei coronavirusului în acest moment este a PNL", a afirmat Ciolacu.
El a precizat că, în cazul în care PSD va schimba decizia politică de a nu vota Guvernul Cîţu, acest lucru se va realiza în interiorul partidului şi "cu colegii din ţară".
Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat, marţi, că parlamentarii trebuie să uite din ce partide fac parte şi să voteze învestirea Guvernului Cîţu.
Ponta: ''Sper să avem Guvern''
"Gata cu joaca între politicieni. Joi îl oprim, că, dacă nu îl votăm pe Cîţu, înţeleg, din ce spuneţi, că înseamnă că o luăm din nou de la capăt. Se numeşte un alt guvern fake, pe care nu-l votează liberalii. Sincer, sper ca joi după-amiază la Parlament să uităm din ce partide facem parte, să uităm interesul de partid şi să avem guvern. Iar dacă liberalii ajung ca toată lumea să voteze guvernul lor, numai ei nu, vor fi chiar mai iresponsabili decât a fost PSD care şi-a dat jos propriul guvern. În 2017, când PSD şi-a dat jos propriul guvern, a fost o uriaşă greşeală politică, acum, dacă PNL nu-şi votează propriul guvern, deja cred că e vinovăţie faţă de populaţie", a susţinut Ponta.
Tăriceanu: ''Mai bine un guvern slab, decât niciunul''
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat miercuri că, în contextul răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, parlamentarii partidului vor vota miercuri pentru învestirea Guvernului Cîţu, plecând de la consideraţia "mai bine un guvern slab, decât niciunul".
"Trebuie adoptate măsuri urgente care se impun. (...) Din vechea dorinţă de a organiza alegeri anticipate a derivat criza politică de faţă. Solicităm şi preşedintelui şi PNL să dea dovadă de responsabilitate şi mâine în Parlament să voteze la vedere Cabinetul Cîţu. (...) Şi colegii mei şi eu vom vota acest guvern. Vom pleca de la următoarea consideraţie: decât niciun guvern, mai bine un guvern slab", a afirmat Tăriceanu.
PMP: ''Trebuie să dăm țării un guvern stabil''
De asemenea, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că este nevoie de un guvern stabil, în contextul situaţiei generate de noul coronavirus.
"Pentru că apar zi de zi noi cazuri de persoane testate pozitiv cu COVID-19, consider că măsurile luate până în prezent sunt utile, dar nu suficiente. De aceea, recomand să luăm măsuri ferme care vor ajuta la evitarea unui dezastru, aşa cum este el definit în lege. Trebuie să declarăm stare de urgenţă şi să dăm ţării un guvern stabil în această săptămână, pentru a gestiona cât mai eficient aceasta situaţie nefericită în care ne aflăm", a afirmat marţi Tomac.
Barna înclină spre un vot de susținere pentru Guvernul Cîțu
Şi preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, marţi, că România are nevoie de un guvern stabil şi a adăugat că partidul înclină "foarte mult" spre a acorda un vot de susţinere Guvernului Cîţu, dar decizia urmează să fie luată de grupul parlamentar.
"În momentul de faţă, este un nevoie de un guvern cu toată forţa guvernului unui stat, pentru a lua măsurile necesare. E foarte important, dincolo de declaraţii de bună-credinţă la televizor, de decizii ferme. Altfel, fenomenul din Italia se poate întâmpla în România în două săptămâni. (...) Înclinăm foarte mult să exprimăm acest vot de susţinere a Guvernului Cîţu. Este o decizie pe care o vom lua joi cu colegii din grupul parlamentar, dar, la cum arată lucrurile, clar este nevoie de un guvern stabil", a apreciat Barna.
UDMR participă la votul de învestire
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că parlamentarii formaţiunii pe care o conduce vor fi în sală la votul de învestire a Guvernului Cîţu, dar o decizie privind votul va fi luată chiar joi, înainte de şedinţa de plen.
"Vom fi prezenţi, asta este clar, cum vom vota, vom lua o decizie înainte de şedinţă. Eu am convocat la ora 14,00, joi, şedinţa grupurilor reunite şi vom discuta acolo. Există posibilitatea să votăm pentru a învesti guvernul, dar există şi posibilitatea de a respinge învestirea acestui guvern. Depinde şi de decizia Curţii Constituţionale, pentru că, în acest moment, nu trebuie să ne preocupe mai departe varianta alegerilor anticipate şi, sigur, nici populaţia nu este interesată de alegeri anticipate", a afirmat marţi Kelemen Hunor.
În 28 februarie, premierul desemnat, Florin Cîţu, a depus la Parlament lista Cabinetului şi programul de guvernare. Singura modificare în componenţa Guvernului Cîţu faţă de cel anterior, al lui Ludovic Orban, este propunerea lui Lucian Heiuş pentru portofoliul Finanţelor.
Miniştrii propuşi au fost audiaţi săptămâna trecută în comisiile parlamentare de specialitate, nouă dintre ei primind aviz pozitiv, ceilalţi şapte fiind avizaţi negativ de deputaţi şi senatori. Avizul comisiilor este consultativ.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: guvern, Parlament, citu, investire,
Dată publicare:
12-03-2020 07:24