Ședință solemnă în Parlament. Iohannis, Dragnea și Dăncilă s-au criticat reciproc cu ocazia celebrării Centenarului
Parlamentul s-a reunit marți într-o şedinţă solemnă, consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri, la care participă preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi principesa Margareta.
Şedinţa - care a fost transmisă LIVE pe PRO TV NEWS și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV - a început cu intonarea imnului de stat. Prima alocuţiune a fost rostită de către preşedintele Klaus Iohannis.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Șeful statului a făcut un apel la clasa politică să nu mai ”facă rău societății românești, mergând mai departe cu legi ale justiției și coduri penale care sunt incongruente cu o democrație veritabilă”.
”Sunt atât de multe probeme care își așteaptă rezolvarea” - a spus Iohannis.
La rândul său, președintele PSD Liviu Dragnea a spus că ”ne criticăm, dar uneori parcă mergem prea departe”.
”Să nu se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat recent în Parlamentul European, când au fost români care au votat împotriva României. Trebuie să încetăm acest război între români şi români pe care îl ducem de prea multă vreme în afara ţării şi in interior.” - a spus Dragnea.
Nici premierul Viorica Dăncilă a nu a ratat ocazia să afirme că vrea consens şi unitate de Centenar, dar a criticat opoziţia pentru votarea rezoluţiei din Parlamentul European referitoare la acţiunile puterii de la Bucureşti în domeniul justiţiei. De asemenea, a anunțat că îi transmite preşedintelui Iohannis ”un mesaj de pace politică”, dar i-a criticat pe liberali.
”Orgoliile politice și interesele personale nu au ce căuta pe acest drum. Adresez un salut partidelor de opoziție. Îi salut pe liberali pentru contribuția esențială a Brătienilor în realizarea României Mari și a unirii de la 1918. (...) Nu există niciun motiv în această lume care să justifice un vot împotriva propriei țări. Diferențele de opinie nu trebuie să ne plaseze pe poziții adverse.” - a spus Dăncilă.
Conform programului adoptat de Birourile permanente, au susţinut discursuri preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă şi custodele Coroanei Române, principesa Margareta.
Discursul președintelui Klaus Iohannis
- Chiar în 1918, unirea provinciilor istorice cu România încetase să mai fie un obiectiv strict românesc, pentru a deveni unul convergent cu al minorităților din Bucovina, Transilvania ori Banat. unirea este mai mult decât momentul definitoriu al unui popor. Marea Unire s-a putut înfăptui pentru că propunea drepturi și libertăți așteptat de toți oamenii.
- România a fost parte a soluției, nu a problemei. Pe 1 Decembrie 1918 Iuliu Maniu se întreba la Alba Iulia ce ar putea face generația sa pentru a se ridica la înălțimea unui asemenea ideal.
- Preiau emoționanta interogație și v-o adresez dvs, aleșilor nației. Prin ce putem să fim noi demni de împlinirile de acum 100 de ani? Azi, întrebarea la care trebuie să răspundă politicienii, indiferent de doctrină, este dacă vor continua să promită mult. Cred că răspunsul la această întrebare poate să ne indice sursele demnității și coeziunii naționale.
- Centenarul nu este numai un prilej de a ne întoarce privirea întrecut. Este în egală măsură și un moment de reflecție, în care să ne întrebăm dacă ne-am revendicat locul pe carel merităm în rândul țărilor lumii. Mergem azi pe o direcție greșită? Ca națiune. Aniversarea celor 100 de ani ai țării noastre ne găsește la o răscruce pentru destinul României. Secolul pe care l-am parcurs nu a fost deloc ușor. Trăim într-o societate liberă.
- Suntem parte a NATO cu toate beneficiile de securitate, și suntem membri ai Uniunii Europene, așa cum au visat înaintașii noștri. nu n-ea fost simplu să ajungem aici. Tocmai de aceea oamenii au mari speranțe legate de viitorul nației și au așteptări de la cei care o conduc. Așteaptă la înălțimea moștenirii care le a fost încredințata. Vor lideri ambițioși cinstiti cu lideri care sa aibă obiectiva ambițioase pentru ei. E timpul sa înțeleagă asta și majoritatea politică și guvernamentală.
- Unele abordări populiste au semănat discordie și au afectat unitatea. Spiritul națiunii, însă, este viu.
- Doamnelor și domnilor parlamentari, ridicați-vă la demnitatea centenarului și nu-l dezonorați.
- România nu trebuie sa devină captivă unor politicieni fără simțul guvernării democratice.
- E timpul sa reveniti asupra unor legi care nu au susținerea oamnilor și nici nu corespund standarelor europene de drept.
- Nu faceți rău societății românești mergând mai departe cu legi ale justiției și coduri penale care sunt incongruente cu o democrație veritabilă. Sunt atât de multe probeme care își așteaptă rezolvarea.
- Cu prilejul centanrului, românii au aflat ce și-au propus și ce au realizat înaintașii noștri. Dacă clasa politică de astăzi dorește să fie evocată peste ani, atunci va trebui să-și asume proiecte fundamentale.
- La multți ani, români. La multi ani, România!
Discursul președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea:
- Trăim în aceste zile un moment unic în istoria țării noastre. România împlinește 100 de ani. Este cea mai mare sărbătoare a României. Peste 3 zile vom sărbători marea unire, dar azi trebuie să marcăm faptul că a fost votată în unanimitate Unirea.
- De asemenea, aceeași urare de La mulți ani o transmit și românilor de peste Prut. Nimeni nu va putea să traseze granițe în suflet.
- La mulți ani, deci, și pentru românii noștri din Basarabia și nordul Bucovinei.
- Cred că la scara istoriei, cea mai important realizare este integrarea euroatlantică a României. Cred că este datoria noastră de a continua acest proces. Avem obiective clare în această privință. Adoptatea monedei euro în României sau intrarea în Schengen. Trebuie să asigurăm un rol activ pentru România în cadrul NATO.
- Acestea sunt teme cu adevărat importante pentru țara noastră. Noi ca oameni politici avem datoria să ne purtăm ca atare. Ne criticăm, dar uneori parcă mergem prea departe.
- Să fim patrioți în ceea ce privește România. Să fim români înainte de orice când votăm în Europa. Să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat recent când în Parlamentul Europei au fost români care au votat împotriva României. Trebuie să încetăm acest război al românilor împotriva unor români. Țin la țara mea și sunt pregătit să colaborez în interesul națiunii. Îi invit pe toți să stabilim împreună o strategie în care să stabilim interesele României. Împreună să fim o forță de nestăvilit. Putem consolida marea unire pentru încă 100 de ani. Avem multe motive care să ne unească. Sunt mândru că sunt român.
Discursul premierului Viorica Dăncilă
- Vin cu un mesaj de pace și unitate, pe care-l adresez tuturor românilor.
- Am încredere în capacitatea întregii societăți românești și am convingerea că centenarul trebuie să unească, pentru că avem o datorie sacră, să transmitem copiilor noștri această moștenire.
- Eu cred în consens, în echilibru și colaborare. Vedem cu toții că sunt situații în care este foarte greu să se ajungă la un consens, însă eu am încredere că aceste obstacole pot fi depășite. Adresez un salut partidelor din opoziție.
- Nu există niciun motiv în această lume care să justifice un vot împotriva propriei țări. Fiecare are dreptul la propria opinie, Putem dezbate, putem negocia. Celor care reprezintă România la un nivel sau altul le-al recomanda ca indiferent de opiniile lor să se gândească la interesul nostru comun, nu doar la nemulțumirile lor personale.
- Prin noi înșine, nu prin alții, ar trebui să ne apărăm interesle naționale, iar asta nu ne face mai puțin europeni. Prin noi înșine, nu prin alții ar trebui să fie astăzi deviza României.
- Ca om politic, indiferent de convingerile doctrinare ai obligația să aperi drepturile cetățenilor români, ca țara ta să fie apărată cu respect.
- Avem datoria de a cooera, de a colabora între noi. Este o datorie dincolo de orice miză personală, față de români și România. Este momentul să ne bucurăm de consens și de liniște la împlinirea a 100 de ani de România. interesul național trebuie să primeze înaintea interesului politic. Încerc să mă inspir din înțelepciunea părinților marii uniri și las în spate chiar jignirile care mi-au fost adresate anterior
- Să fim români uniți în următoarele 6 luni în care România va juca un rol deosebit de important. Să fim români uniți astfel încât până în 2024 să adoptăm moneda euro în România.
- Să fim români uniți în parlamentul European, pentru ca România să fie admisă în Spațiul Schengen, iar România să nu mai fie criticată pentru lucruri care sunt admise în alte state europene.
- La 100 de ani de la Marea Unire sunt convinsă că avem cel puțin 100 de motive care să ne unească.
Custodele Coroanei Române, principesa Margareta
”Aducem omagiu astăzi unei pagini înălțătoare, dar și tragice din istoria noastră modernă. Străbunica mea, Regina Maria, spunea că după atâtea clipe grele îi era teamă să privească lumina zilei. Poporul nostru a pornit la război cu cântecul pe buze, pentru că se duceau să lupte pentru visul românilor.
Dar visul a fost împlinit cu un sacrificiu uman fără precedent. Astăzi, după 100 de ani, cugetul nostru se bucură, în timp ce sufletul nostru lăcrimează. Să fim mândri pentru Marea Unire și recunoscători pentru pagina glorioasă scrisă de armata română. Fiecare familie de români a fost în doliu. După un secol de la Marea Unire, Coroana Română continuă să suține aspirațiile de democrație și libertate ale națiunii”.
Ședință solemnă în Parlamentul României
Președintele Klaus Iohannis a fost preluat de către reprezentanții departamentului de protocol, deoarece Liviu Dragnea, care este președintele Camerei Deputaților, a spus că nu îl va aștepta pe șeful statului.
Între cei doi a început un conflict de mai mult vreme, însă social-democrații s-au arătat foarte nemulțumiți mai ales după ce Iohannis a refuzat să semneze decretele de revocare din funcții ale unor miniștri din Guvernul Dăncilă.
De altfel, atât Dragnea, cât și Tăriceanu au afirmat că nu vor onora invitația președintelui României la ceremonia de la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale
La şedinţa solemnă au fost invitaţi şi foştii preşedinţi ai României, membrii Guvernului, preşedinţii Curţii Constituţionale, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Curţii de Conturi, Academiei Române, Consiliului Legislativ, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Avocatul Poporului, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, Arhiepiscopul Bisericii greco-catolice, şefii misiunilor diplomatice cu reşedinţa la Bucureşti.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: News.ro, Pro TV
Etichete: klaus iohannis, Parlament, principesa Margareta, ședință solemnă,
Dată publicare:
28-11-2018 07:58