"Intram in grupul viermilor care rod la temelia puterii". Sarbu, despre protestul parlamentar USL

Ultima actualizare: 14-05-2012 05:44

Grupurile parlamentare reunite ale PSD si PNL au aprobat, miercuri, cu majoritate de voturi, inregistrandu-se doar doua abtineri, propunerea lui Victor Ponta ca opozitia sa intre in "protest parlamentar pe perioada nedeterminata".

Abtinerile au fost din parte deputatilor PSD Victor Socaciu si Matei Bratianu.

Sedinta s-a desfasurat integral in prezenta presei. Victor Ponta a propus ca parlamentarii opozitiei sa intre in "protest parlamentar pe o perioada nedeterminata".

Propunerea lui Ponta a fost insusita si de liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, care a spus ca partidul sau are acelasi punct de vedere.

PNL si PSD anunta in plenul Senatului ca initiaza un protest parlamentar

Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, si liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, au anuntat, miercuri, in plenul Senatului, ca reprezentantii acestor grupuri initiaza un prostest parlamentar.

"In situatii extraordinare, extreme trebuie atitudini si masuri extreme", a aratat Hasotti, care a mentionat ca, incepand de miercuri, senatorii USL vor initia "un protest".

Potrivit afirmatiilor sale, acesta masura de protest vine in urma faptului ca mandatul parlamentarilor a fost "viciat" prin paisprezece asumari de raspundere si prin abuzul de ordonante de urgenta. El a reclamat faptul ca reprezentantii puterii nu au respectat algoritmul in cazul numirii unor membri in unele institutii subordonate Parlamentului.

Liberalul a aratat ca parlamentarii USL vor participa, totusi, la lucrarile Parlamentului in cazul dezbaterii unor eventuale motiuni, la procedurile legate de organizarea unor eventuale alegeri anticipate. Potrivit afirmatiilor sale, parlamentarii din opozitie vor participa la contestarea unor legi la Curtea Constitutionala, la dezbaterea unor tratate importante pentru Romania si, daca se va pune in discutie, suspendarea presedintelui Romaniei.

"La Biroul Permanent si in plen vor participa liderii grupurilor parlamentare", a mai precizat Puiu Hasotti.

"In fiecare luni, insa, vom veni in plenul Senatului pentru a arata in continuare ca protestul nostru va continua", a spus el, adaugand ca parlamentarii USL vor continua sa adreseze interpelari si sa faca declaratii politice. Hasotti a anuntat, de asemenea, ca parlamentarii USL isi vor dona indemnizatiile si toate drepturile care li se cuvin pe perioada protestului.

"Fiecare este liber sa doneze aceste drepturi unde crede. De exemplu, la SMURD", a aratat acesta.

La randul sau, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a anuntat ca, incepand de miercuri, grupurile parlamentare USL se vor alatura "masei inepte".

"Vom intra in grupul viermilor care rod la temelia puterii si, sigur, vom purta cu demnitate acel apelativ de ciumpalaci", a mentionat el, declarandu-se surprins de reactia parlamentarilor puterii, care "au mai avut forta" sa glumeasca dupa anuntul facut de opozitie.

Iata cum va arata sala de plen a Parlamentului Romaniei, daca Opozitia nu va fi prezenta la lucrari.

USL ar urma sa asigure o "prezenta minima" la comisii si Birouri Permanente

USL ar urma sa asigure in Parlament o "prezenta minima" la comisii si Birouri Permanente, potrivit unui amendament al senatorului PNL Teodor Melescanu la propunerea ca opozitia sa intre in "protest parlamentar pe timp nelimitat". Senatorul PNL Teodor Melescanu a facut un amendament la propunerea lansata de Ponta, in care cerea ca liderii de grup ai partidelor de opozitie sa se intalneasca si sa stabileasca modul in care se va proceda la diferite activitati parlamentare, precum si o minima prezenta la lucrarile comisiilor si ale Birourilor Permenente. Amendamentul a fost insusit.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO